Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01"— Transkript prezentace:

1 ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 JIHOZÁPADNÍ ASIE Podnebí JZ Asie je chudé na srážky – velké pouště
Subtropické zemědělství (olivy, citrusy, ořechy) jen v přímořských oblastech, v pouštích – oázy (pěstují se datle) Řeky dočasné „VÁDÍ“ – Eufrat, Tigris; jezero – Mrtvé moře (nejslanější na Zemi, 400 m pod úrovní oceánu) Ropa a zemní plyn – velké nerostné bohatství; petrochemie, potravinářský průmysl Nerovnoměrné osídlení – pouště, hory X oázy Státy rozvojové, některé až chudé, pouze Izrael je vyspělý (díky podpoře od USA od konce 2. světové války, stále je zde však problematika častých bojů)

4 Státy JZ Asie - mapa

5 Obyvatelstvo a hospodářství JZ Asie
Většina obyvatel v těchto zemích je chudá, pouze několik bohatých rodinných „klanů“ ovládá tok peněz z těžby ropy Obyvatelstvo vyznává většinou islám (muslimové) Nejpočetnější jsou Arabové, dále afroarabové a Turci V čele ropných mocností stojí především diktátorské režimy a monarchové (SAE, Saúdská Arábie, Sýrie), region je sužován častými válečnými konflikty (boj o ropu) : Írán X Irák, Irák X Kuvajt, Izrael Sýrie, Izraelská občanská válka s Palestinci Při nedostatku sladké vody ji získávají procesem odsolování mořské vody (energeticky a finančně náročné technologie) Levná energie – ropa a plyn – využití k výrobě hliníku z bauxitu Největší vliv mají státy podél Perského zálivu

6 JZ Asie obrazem

7 Schéma těžby ropy a její doprava

8 Otázky a úkoly : Vysvětli slovo muslim a slovo islám.
Jak vznikla ropa a k čemu se využívá? Vyhledej na mapě Perský záliv a jmenuj státy, které okolo něj leží. Vyhledej, co se stalo v Kuvajtu v roce 1990? Které válečné konflikty v oblasti nastaly ? Co je to tanker a k čemu slouží ?

9 Zdroje : Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01"

Podobné prezentace


Reklamy Google