Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ASIE Státy Střední Asie I.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ASIE Státy Střední Asie I."— Transkript prezentace:

1 ASIE Státy Střední Asie I.
III2-Z7-II-05

2 ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo zeměpisu v 7. ročníku, oblast Člověk a příroda. Doplněno o úkoly. Zaměřeno na práci s atlasem a využití informací z učebnice. Materiál lze využít pro společnou práci ve třídě na interaktivní tabuli.

3 Proces vysychání Aralského jezera
Když byly uvedeny do provozu první zavlažovací kanály a první zemědělské plochy v pouštních oblastech, začalo jezero pomalu vysychat; šlo však o pomalý proces, větší problém než vysychání představovalo znečištění přítoků hnojivy. Dnes už Aralské moře v podobě, v níž je stále zobrazeno ve většině atlasů, neexistuje. Původní rozloha jezera se zmenšila na méně než třetinu a objem vody klesl na jednu desetinu. Tato radikální změna je následkem monstrózního projektu zavlažování pouští pro účely pěstování bavlny, který v roce 1954 zahájil SSSR. Řeky Amudarja a Syrdarja, které přiváděly vodu z pohoří Pamír a Ťan-šan a Aralské moře napájely tisíce let, byly svedeny do soustavy zavodňovacích kanálů. Výsledkem projektu byla ekologická katastrofa, kterou lze v historii SSSR srovnat snad jen s explozí černobylského reaktoru. V období let 1966 až 2003 poklesla hladina vnitrozemského moře o 22 metrů. Pobřeží ustoupilo v průměru o 80 km a jezero se momentálně rozpadlo na několik částí. Díky zvýšenému obsahu soli (8x vyšší koncentrace než v oceánu) začaly vymírat ryby. Kolem jezera vznikla solná poušť, z níž vítr roznáší slaný prach dál do okolí a ničí tak přilehlé bavlníkové plantáže. Voda v jezeře je již v podstatě jedovatá, neboť přísun hnojiv, pesticidů a dalších látek přinášených v obrovské míře řekami je znásoben tím, že jezero nemá odtok a jeho objem stále klesá (tudíž dochází ke koncentrování rozpuštěných látek).

4 Postup vysychání Aralského jezera

5 Aralské jezero v obrazech

6 Otázky a úkoly : Vysvětli co je hlavními příčinami vysychání Aralského jezera ? Které řeky ústí/ústily do Aralského jezera? Vyhledej jaká je rozloha Aralského jezera dnes ? Které státy sousedí s Aralským jezerem ?

7 Zdroje : Jednotlivé obrázky dostupné z odkazů :


Stáhnout ppt "ASIE Státy Střední Asie I."

Podobné prezentace


Reklamy Google