Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo."— Transkript prezentace:

1 Koření do kuchyně

2 Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo po moři z tropických oblastí. Do Evropy se dováželo po moři z tropických oblastí. Jako koření se používají plody nebo části rostliny. Jako koření se používají plody nebo části rostliny.

3 Historie koření První dochované zmínky o užívání koření pocházejí z Číny, z první poloviny 3. tisíciletí před naším letopočtem. První dochované zmínky o užívání koření pocházejí z Číny, z první poloviny 3. tisíciletí před naším letopočtem. Také staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. vyžadují různé koření - anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán. Také staroegyptské recepty z poloviny 2. tisíciletí př. n. l. vyžadují různé koření - anýz, hořčici, kmín, koriandr, mátu, pelyněk, skořici nebo šafrán.staroegyptskéreceptystaroegyptskérecepty Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián, už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. Sumerové pěstovali v Mezopotámii fenykl, kmín, koriandr, šafrán a tymián, už staří Indové používali kardamon, kurkumu, hřebíček, muškátový květ, pepř a skořici. Mnoho zpráv se dochovalo ze starého Řecka. Mnoho zpráv se dochovalo ze starého Řecka.

4 Různá koření-Pepř černý Pepř černý jsou plody pepřovníku černého sklizené v nedozrálém stavu, používají se jako koření. Pepř černý jsou plody pepřovníku černého sklizené v nedozrálém stavu, používají se jako koření. pepřovníku černéhokoření pepřovníku černéhokoření Pochází z Indie, dnes se však dováží z řady tropických zemí. Pochází z Indie, dnes se však dováží z řady tropických zemí.Indie Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Je to nejrozšířenější koření, používané ve všech kuchyních. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů: Pepř černý,pepř bílý,pepř zelený. Plody pepřovníku se sklízejí v různých stupních zralosti a procházejí jiným procesem zpracování, což dává pro použití v kuchyni více druhů: Pepř černý,pepř bílý,pepř zelený.

5 Muškátový květ Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. Muškátový květ je druh koření. Jedná se o sušený míšek ze semene muškátovníku pravého. koření míšek muškátovníku pravého koření míšek muškátovníku pravého Nejedná se tedy vůbec o „květ“, jak naznačuje název. Nejedná se tedy vůbec o „květ“, jak naznačuje název.květ Do západních zemí toto koření prvně přivezli počátkem středověku Arabové a velmi záhy se stalo vzácným a vyhledávaným. Do západních zemí toto koření prvně přivezli počátkem středověku Arabové a velmi záhy se stalo vzácným a vyhledávaným.

6 Muškátový oříšek Muškátový oříšek je druh koření. Muškátový oříšek je druh koření. koření Jedná se o sušený endosperm muškátovníku pravého. Jedná se o sušený endosperm muškátovníku pravého.endosperm muškátovníku pravéhoendosperm muškátovníku pravého Je asi 3 cm dlouhý, obvějčitý, světle hnědé barvy, na povrchu mírně vrásčitý. Je asi 3 cm dlouhý, obvějčitý, světle hnědé barvy, na povrchu mírně vrásčitý. Nejedná se tedy o „oříšek“ jak nazančuje název, ale o část semena. Nejedná se tedy o „oříšek“ jak nazančuje název, ale o část semena.oříšeksemenaoříšeksemena

7 Hřebíček Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného. Hřebíček je sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného.hřebíčkovce vonnéhohřebíčkovce vonného Pochází z Moluckých ostrovů. Pochází z Moluckých ostrovů.Moluckých ostrovůMoluckých ostrovů Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Používá se ke kořenění sladkých potravin, rýže a masa. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Pro své výrazné aroma je i součástí mnoha aromatických směsí. Do Evropy dovezli první hřebíček arabští obchodníci už v 8. století. Do Evropy dovezli první hřebíček arabští obchodníci už v 8. století. 8. století 8. století

8 Jalovec Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Plody jalovce byly jako koření používány již ve staré římské kuchyni. Mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Mají nasládlou a výrazně pryskyřičnou chuť i vůni. Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání. Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání.

9 Nové koření Nové koření jsou vonné bobulky z tropické Ameriky, nepodobné pepři. Nové koření jsou vonné bobulky z tropické Ameriky, nepodobné pepři. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Do střední Evropy se toto koření dostalo poměrně pozdě, až počátkem 17. století. Bylo tedy oproti již dříve známým druhům koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření". Bylo tedy oproti již dříve známým druhům koření nové a přišlo také z Nového světa, proto se mu u nás dostalo názvu "nové koření".

10 Skořice Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Skořice je aromatická kůra skořicovníků, stále zelených tropických stromů. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej. Je i léčivá, vyrábí se z ní silice, tinktury a olej.silice tinkturyolejsilice tinkturyolej Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. U nás byla známá v 15.stol. U nás byla známá v 15.stol. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu. Pomáhá krevnímu oběhu, snižuje krevní tlak, zmírňuje krvácení z nosu.

11 Oregáno Neboli „Dobromysl obecná“. Neboli „Dobromysl obecná“. Oregáno pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě. Oregáno pochází z Anglie, ale nyní se pěstuje v celé Evropě. Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Z léčebného hlediska podporuje zažívání, používá se také k léčbě kašle a při bolestech hrdla. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Listy se také žvýkají při bolestech zubů. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli. Působí na uchování dobré nálady a dobré mysli.

12 Bazalka Bazalka vonná, někdy nazývaná též bazalka pravá, je jednoletá rostlina. Bazalka vonná, někdy nazývaná též bazalka pravá, je jednoletá rostlina. Původní areál byl pravděpodobně v Přední Indii. Původní areál byl pravděpodobně v Přední Indii. Bazalka se pěstuje již od starověku v jižní Evropě, do střední Evropy se dostala v 16. století, v ČR vzácně i zplaňuje. Bazalka se pěstuje již od starověku v jižní Evropě, do střední Evropy se dostala v 16. století, v ČR vzácně i zplaňuje.

13 Anýz Lidový název: hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz. Lidový název: hvězdičkové koření, čínský anýz, hvězdicový anýz. Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Daleko dříve byl znám v Rusku. Daleko dříve byl znám v Rusku. V Číně bylo toto koření pěstováno a používání i jako léčivo již před 3000 lety. V Číně bylo toto koření pěstováno a používání i jako léčivo již před 3000 lety.

14 Zázvor Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu je zázvor. Jedno z nejstarších tropických koření, původem z asijského kontinentu je zázvor. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Pěstuje se na plantážích hlavně v Indii,Číně, Japonsku, ale i na Jamajce a v západní Africe. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí. Z oddenků se připravuje zázvorový olej, esence, suší se a melou, přidávají se do nejrůznějších směsí.

15 Chilli Chilli paprička (místo chilli se někdy užívá název kayenský pepř),je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Chilli paprička (místo chilli se někdy užívá název kayenský pepř),je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika.paprikIndie ČínyJaponskaVietnamu AfrikyJižní a Střední AmerikyMexikapaprikIndie ČínyJaponskaVietnamu AfrikyJižní a Střední AmerikyMexika Hojně se užívají i na Balkáně. Hojně se užívají i na Balkáně. Balkáně

16 Kayenský pepř Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chilli papriček. Tímto názvem bývá často označován prášek ze sušených chilli papriček. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Má žlutou až červenou barvu a velmi palčivou chuť. Pochází z oblasti střední Ameriky. Pochází z oblasti střední Ameriky.střední Amerikystřední Ameriky Karibští domorodci s ním seznámili už Kolumbovy námořníky. Karibští domorodci s ním seznámili už Kolumbovy námořníky.Kolumbovy

17 Bobkový list Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného. Bobkový list je sušený list vavřínu vznešeného.list vavřínu vznešenéholist vavřínu vznešeného Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel,která má tenčí listy a jemnější aroma. Ve Střední Americe se podobně používá místní bylina zvaná laurel,která má tenčí listy a jemnější aroma. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru. Mimo jiné má velmi zajímavý účinek na snižování krevního cukru.

18 Tymián Tymián obecný je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Tymián obecný je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Pocházející ze středomoří. Pocházející ze středomoří. Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony). Obsahuje poměrně velké množství účinných látek (silice, třísloviny, hořčiny, flavony).silice tříslovinyhořčinyflavonysilice tříslovinyhořčinyflavony Původní areál se nacházel ve středomoří, odtud se pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy, zde se však musí přezimující kultury chránit před zimou. Původní areál se nacházel ve středomoří, odtud se pěstování rozšířilo i do střední a východní Evropy, zde se však musí přezimující kultury chránit před zimou. středomoří

19 Majoránka Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Staří Římané, Egypťané a Řekové ji považovali víc za léčivou rostlinu než za koření. Kdysi se z ní připravovali i nápoj lásky. Kdysi se z ní připravovali i nápoj lásky. Původem je ze severní Afriky, Přední Asie a jižní Evropy, kde se také nejvíce pěstuje. Původem je ze severní Afriky, Přední Asie a jižní Evropy, kde se také nejvíce pěstuje.

20 Kmín Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného. Kmín jsou sušená semena kmínu kořenného. kmínu kořenného kmínu kořenného Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Je to jedno z nejstarších používaných evropských koření. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Jeho použití je doloženo už ze starověku. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii. Roste planě na našich lukách, v celé střední a severní Evropě, na Sibiři a v Přední Asii.

21 Nápoje

22 Čajovník a zelený čaj Čajovník čínský je původem z jihovýchodní Asie. Čajovník čínský je původem z jihovýchodní Asie. Pěstuje se ve formě keřů v oblastech tropů a subtropů na všech světadílech. Pěstuje se ve formě keřů v oblastech tropů a subtropů na všech světadílech. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápoje – čaje. Sušená a tzv. fermentovaná, různými způsoby upravovaná poupata (tipsy) a listy této rostliny se využívají hlavně k přípravě nápoje – čaje.čaje První písemná zmínka o čaji pochází z číny z 3. st. n.l. První písemná zmínka o čaji pochází z číny z 3. st. n.l. Nápoj zvaný zelený čaj je „pravým“ čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací. Nápoj zvaný zelený čaj je „pravým“ čajem, který při svém zpracování prošel minimální oxidací.čajem oxidacíčajem oxidací Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě. Zelený čaj je populární v Číně, Tchajwanu, Kongu, Japonsku, Koreji a na Středním Východě.Číně Tchajwanu KonguJaponsku KorejiStředním VýchoděČíně Tchajwanu KonguJaponsku KorejiStředním Východě Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý. Relativně nedávno se také více rozšířil na Západě, kde je tradičněji konzumován čaj černý.Západěčaj černýZápaděčaj černý Čaj se pije už téměř 5 000 let. Čaj se pije už téměř 5 000 let. Indie a Čína byli první dvě krajiny, kde se začal pěstovat. Indie a Čína byli první dvě krajiny, kde se začal pěstovat.

23 Obrázky Plantáž zeleného čaje Lístky zeleného čaje Lístky Čajovníku

24 Kávovník Kávovník je polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie. Kávovník je polotropický keř, původem z horských lesů Etiopie.Etiopie Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Nyní je rozšířen ve všech oblastech tropů, kam se dostal jako významná potravinářská plodina. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu. Pěstuje se v Brazílii, Africe, na Madagaskaru, na ostrově Cejlon, v Indii a Vietnamu.Brazílii AfriceMadagaskaruCejlonIndii VietnamuBrazílii AfriceMadagaskaruCejlonIndii Vietnamu Kávovníky na Hawai

25 Kakaovník Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek. Kakao je obvyklé označení pro semena kakaovníku a z nich vyrobený prášek.kakaovníku Kakaovníky rostou na sever a na jihu od rovníku světových plantáží kakaa, se nachází v západní Africe. Kakaovníky rostou na sever a na jihu od rovníku světových plantáží kakaa, se nachází v západní Africe.sever jihplantážíAfricesever jihplantážíAfrice Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Kakaovníky pocházejí zřejmě z Jižní Ameriky, kde rostly na úbočí And v povodí řek Amazonky a Orinoco. Jižní Ameriky AndAmazonky Orinoco Jižní Ameriky AndAmazonky Orinoco Kakaový bob se semeny


Stáhnout ppt "Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo."

Podobné prezentace


Reklamy Google