Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance."— Transkript prezentace:

1 P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance (Cejlon), v Číně, Japonsku, Indonésii, Keňi a Tanzanii, Turecku, Brazílii a V Gruzii a Arménii. Složení čajových lístků Thein – látka podobná kofeinu Třísloviny Minerální látky – vápník, fosfor, hořčík Vitamíny – skupiny B, A, C a P Bc. Daniel Vančura

2 Druhy čaje Druhy pravého čaje podle stupně fermentace: Co je to fermentace? Fermentace je oxidační a kvasný proces šťávy při teplotě kolem 40 °C. Způsobuje změny barvy čajových lístků a vytvoření charakteristického aróma čaje. Fermentace se ukončí sušením čajových lístků. ·       Černý (fermentovaný) čaj – prodělal úplnou fermentaci, nálev je silně aromatický, zlatožlutý až zlatohnědý. ·       Žlutý – čaj se vyrábí krátkou fermentací a následným sušením, velmi vonný. ·       Zelený – čajové lístky se hned po natrhání blanšírují tj. spařují vodní parou, poté se svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.

3 ·       Bílý čaj květový (stříbrný) – je čaj s příměsí kvítků čajovníků.
·       Bylinné a ovocné čaje – jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje. Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva. Druhy - máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa. Rooibos a červené lapacho jsou dovážené bylinné čaje, které obsahují mnoho minerálů a zdraví prospěšných látek. Skladování Čaje snadno pohlcují vlhko a přijímají cizí vůně a pachy, proto je skladujeme v uzavřených nádobách.

4 KOŘENÍ Koření řadíme mezi povzbudivé pochutiny. Koření jsou různě upravené části některých rostlin většinou ponechané v přírodním stavu, které se jen suší nebo mechanicky zpracovávají. Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje. Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny jako je např. česnek, křen, cibule, kopr a nesmíme zapomínat ani na čerstvé naťové koření, které obsahuje velké množství vitamínu C. Význam koření Koření povzbuzuje chuť k jídlu a vylučování trávicích šťáv a tím podporuje dobré trávení.

5 Druhy koření Části rostlin Koření Plody a semena pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, jalovec, paprika, koriandr Květy a poupata kapary, šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra skořice Listy a natě bobkový list, majoránky, tymián, estragon Oddenky kurkuma, zázvor, puškvorec Některé druhy koření jsou silně dráždivé, protože obsahují alkaloidy. Nedoporučují se proto nemocným s poruchami žaludku a střev (pálivá paprika) a malým dětem. Plody a semena ·       Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu. ·       Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.

6 ·       Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek. ·       Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná. ·       Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.

7 ·       Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, ochucujeme polévky, těsta a maso.
·       Fenykl – podobný jako kmín. ·       Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek. ·       Koriandr – užití stejné jako u anýzu. ·       Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny. Květy ·       Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť. ·       Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.

8 ·       Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.
Listy ·       Majoránka – je rozemletá nať, používá se k ochucení masných pokrmů, polévek a uzenářských výrobků. ·       Bobkový list – je z listů vavřínu, přidáváme do polévek,omáček a ke konzervovaným okurek. ·       Tymián – používá se při přípravě masných pokrmů.

9 Kůra ·       Skořice – na trh se dodává buď v celku do rourky stočená nebo mletá. Uplatňuje se při přípravě pečiva, kompotů a likérů. Oddenky ·       Zázvor – na trh se dodává loupaný, neloupaný a mletý. Používá se při přípravě likérů, cukrovinek a pokrmů.

10 ·       Kurkuma – obsahuje žluté, v tuku a lihu rozpustné a zdraví neškodlivé barvivo; užívá se při výrobě másla, margarínů, sýrů a likérů. ·       Puškvorec – používá se při výrobě žaludečních likérů, uplatňuje se v cukrářství. Směsi koření Obsahují různé druhy koření podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát. Známe např. tyto druhy: ·       kari koření ·       chilli koření ·       směs koření do mletých mas ·       grilovací koření ·       ďábelská směs ·       gulášové koření ·       koření na tětoviny a rýži ·       houbové koření ·       koření na svařování vína ·       koření na pizzu

11 Skladování koření Koření se na trh dodává vážené nebo balené, Skladovat se má v chladných, suchých, dobře větraných prostorách, kde se nevyskytují plísně ani poživatiny intenzivního zápachu. Skladujeme v dobře uzavřených nádobách, odděleně od jednotlivých druhů a ostatních potravin, aby se neporušila jeho vůně. Nesprávným skladováním vznikají vady, které činí koření nepoužitelným. Zvětralé koření ztrácí svou typickou chuť a vůni. Je také často napadáno živočišnými škůdci, hmyzem, který do něj klade vajíčka – může obsahovat bakterie salmonely.

12 KAKAO A ČOKOLÁDA Kakao Kakao je červeně hnědý jemný prášek, který se vyrábí z kakaových bobů pocházející z Jižní Ameriky. Plod kakaovníku obsahuje semena – boby, které se vyloupnou, fermentují, suší, praží a semelou na kakaovou hmotu. Z kakaové hmoty se vylisuje kakaové máslo a zůstane kakaový koláč, který se rozemele na kakaový prášek. Kakaová hmota obsahuje: kakaové máslo, bílkoviny, škrob, třísloviny a minerální látky – hořčík. V kakau je theobromin tj. látka, která má příznivý vliv na lidský organismus.

13

14 Čokoláda Čokoláda je směs kakaové hmoty, kakaového másla, cukru a přísad. Výroba čokolády – rozemleté kakaová hmota, práškový cukr, kakaové máslo a chuťové přísady (vanilka, koření), sušené mléko a smetana se promíchají, dále se čokoláda konšuje míšením při zvýšených teplotách. Přitom se přidává kakaové máslo a lecitin. Konšování: konšováním se čokoláda zjemní a díky jemu se snadno rozpouští. Čokoládová hmota se ještě tekutá odlévá do pevných forem, ve kterých se zchladí až do ztuhnutí. Tak vznikají rozličné tvary – tabulky, tyčinky a různé tvary. Použití čokolády a kakaa Kakaové nápoje, do moučníků, krémů, aj.

15 DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
·       Worcesterská omáčka - anglická -         výrobek ostré, příjemné dráždivé chuti, tmavohnědé barvy -         vyrobena ze sladového octa, sójového oleje, sardelí, cukru, česneku (další koření je tajemství) -         používá se k přípravě salátů, omáček, polévek, masných a rybích pokrmů

16

17 ·       Kečup -         pasírovaná rajčata bez slupky, kořeněná podle vlastních receptur – sladký, ostrý, chilli -         konzervovaný sterilací nebo chemicky ·       Majonéza -         hmota z oleje, žloutku, soli, cukru a hořčice -         konzervováno pasterací ·       Tatarská omáčka -         majonéza s velmi jemně nasekanými kapary, nakládanými okurkami, cibulí a petrželí ·       Ostatní ochucovací omáčky -         omáčka na šašlik -         omáčka kari -         cikánská omáčka -         myslivecká -         grilovací -         omáčka chilli -         křenová -         hořčicová

18 ŽELÍROVACÍ PROSTŘEDKY
Želírovací prostředky jsou rosolovací látky připravené z různých přírodních surovin. Druhy Agar-agar -         se získává z mořských řas, loví se sítěmi nebo háky, na břehu se čistí, suší, perou a bělí -         produkt je dodáván drcený nebo práškový -         je šedobílý, bez chuti a vůně Želatina -         získává se z ovčích kůží nebo telecích hlav -         na trh přichází většinou jako plátková želatina -         čistá želatina je bezbarvá, průsvitná, bez chuti a vůně Použití Želírovací přípravky se používají v cukrářské výrobě k přípravě želé polev, při výrobě smetanových pudinků, k přípravě tvarohového krémů a dalších výrobků studené kuchyni.


Stáhnout ppt "P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance."

Podobné prezentace


Reklamy Google