Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Petržel Petroselinum crispum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Petržel Petroselinum crispum."— Transkript prezentace:

1 Petržel Petroselinum crispum

2 Charakteristika Pochází z východního středomoří
Je dvouletá až vytrvalá bylina. V 1. roce vytváří přízemní růžici listů a v 2. roce kvete. Listy = 2-3x zpeřeně trojsečné, s úkrojky obvejčitě klínovitými. Květy = žluto-zelené a jsou sestaveny do okolíků. Plodem je dvojnažka.

3 Petržel – symbol radosti a slávy HISTORIE
Staří Řekové ji spojovali - se smrtí, radostí a slávou Historikové - první zmínky o petrželi již ve 3. století - jako koření v římské kuchařské rukověti. Z vyšších poloh středomoří; dosud planě roste. Od 16. století se rozlišují kořenové i naťové typy a tehdy byla poprvé izolována petrželová silice. U nás se rovněž obecně rozšířila - její nať byla používána ve staročeské kuchyni =>do omáček, tvořila součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.

4 Vitamíny a užitečné látky
Hlavní účinnou látkou – silice (70% v plodech; 0,5% v kořenech Nejvýznamnější je - apiol v menším množství - terpeny, felandren, cymol a pinen Flavonoidy (apiin, polyacetylen ) List – větší množství kyseliny listové Kořen, listy i semena - příznivé silice v léčivém množství. Petržel - 85% vody, její vláknina je tuhá = k přípravě na vitaminy a minerálie bohaté šťávy je nutné důkladné rozmělnění a patřičně silný hydraulický lis. Petržel je bohatá na K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cl, provitamin A, vitaminy B.

5 Další účinky: diuretikum - močopudné působení
spazmolytikum - uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva karminativum - prostředek proti nadýmání stomachikum - prostředek upravující činnost žaludku a podporující trávení afrodisiakum - prostředek podporující pohlavní pud Další účinky: - podporuje odkašlávání - upravuje menstruaci - při poruchách trávení a střevních křečích - výborně pročišťuje pleť - zvýšená chuť k jídlu - zvýšený průtok krve v ledvinách - snižuje krevní tlak

6 Nežádoucí účinky Obsahové látky petržele - reakce na světlo po zevním dotyku s pokožkou. Chronické užívání vysokých dávek: - poruchy pigmentace - celkové svědění - poškození jater - zánět ledvin - pokles počtu krevních destiček a anémie. Velké dávky – jedovaté = návaly krve do hlavy a stavy opojení.

7 OBVYKLÁ DÁVKA: Sušený kořen 2- 4 g ve formě nálevu (150 ml vroucí vody zalít dávku a po 10 minutách scedit) Dvakrát až třikrát denně (močopudný účinek).


Stáhnout ppt "Petržel Petroselinum crispum."

Podobné prezentace


Reklamy Google