Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář
Autor Anna Kachtíková Anotace Výukový materiál slouží k samostatné práci žáků, lze jej využít jako podklad k projektovému vyučování nebo jako domácí úkol Očekávaný přínos Žáci se seznámí s rozdělením inventáře a dokáží popsat stolový a sedací inventář Tematická oblast Inventář Téma Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář Předmět Stolničení Ročník první Obor vzdělávání Kuchař - číšník Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělání Název DUM Š20_S1_01_Rozdělení inventáře a stolový a sedací inventář Datum 2. 9. – SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
2
Inventář na úseku obsluhy
Inventářem rozumíme předměty používané při obsluze. Máme se seznámit s jednotlivými druhy inventáře a také s jeho používáním a ošetřováním. Pro každý pokrm nebo nápoj máme používat odpovídající inventář a to pokud jde o materiál, druh, velikost, tvar apod.
3
Můžeme dělit inventář např.:
dle materiálu – porcelánový, skleněný, kovový, dřevěný, plastový…… dle použití – stolový a sedací, prádlo, drobný stolní inventář, příbory, inventář na pokrmy, inventář na nápoje, pomocné stoly dle příležitosti – běžný, slavnostní, jedno obrátkový… dle odbytového střediska – restaurační, kavárenský, vinárenský, barový…
4
Rozdělení inventáře Stolový a sedací inventář Restaurační prádlo
Malý stolní inventář Pomocný inventář Velký stolní inventář: a) inventář na pokrmy b) inventář na nápoje c) příbory Pomocné stoly Pomocné vozíky
5
Restaurační prádlo ubrusy naprony multony
6
Stolový a sedací stoly židle křesla
7
Malý stolní inventář solničky vázičky popelníky
8
Velký stolní inventář inventář na pokrmy inventář na nápoje příbory
9
Inventář na pokrmy talíře mísy omáčníky
10
Inventář na nápoje sklo na lihoviny sklo na vína sklo na nealko
11
Příbory jídelní překládací speciální
12
Pomocný inventář plata chladiče ohřívače
13
Pomocné stoly příruční servírovací ohřívací
14
Pomocné vozíky flambovací nabídkový předkrmový
15
Stoly Rozeznáváme: kavárenské jídelní konferenční zahradní
16
Stoly Jejich tvary mohou být čtvercové, obdélníkové, kulaté apod.
Bývají vyrobeny z různých materiálů: dřeva, kovu, plastu apod. Typizované stoly mají rozměry - 80 80 80 120 76
17
Sedací nábytek Patří zde: židle křesla boxy sedačky lavice
barové židle 45
18
Zdroje Literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 1996, 217 s. ISBN Internet: Použití klipartů Odkazy ze dne Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Anna Kachtíková
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.