Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pohané v polovině února uskutečňovali oslavy, které nazývali „Lupercalia.“ Tyto slavnosti oslavovaly především lásku, plodnost, ale také přírodu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pohané v polovině února uskutečňovali oslavy, které nazývali „Lupercalia.“ Tyto slavnosti oslavovaly především lásku, plodnost, ale také přírodu."— Transkript prezentace:

1

2

3

4

5 Pohané v polovině února uskutečňovali oslavy, které nazývali „Lupercalia.“ Tyto slavnosti oslavovaly především lásku, plodnost, ale také přírodu. Při slavnostech se konaly hostiny kde se nejen jedlo a pilo, ale především si lidé losovali své budoucí partnery a partnerky. Vyznávali si lásku a někdy se oddávali také nezávaznému sexu.

6 Také křesťané přejali tento starobylý zvyk a spojili jej se svým světcem Valentýnem, mučedníkem za vlády císaře Claudia II. Duševně nemocný císař se prý rozhodl zrušit manželství, neboť ženatí muži podle něj nebyli dobrými válečníky. Kněz Valentýn však přes císařův zákaz tajně dál oddával milence, za což byl uvržen do vězení a popraven. Poslední vzkaz, který Valentýn poslal dceři vězeňského dozorce před svou smrtí zakončil slovy: "Tvůj Valentýn". A tak od té doby si v den svátku Sv. Valentýna posílají a dávají zamilovaní lidé tyto "Valentýnky" s vyznáním lásky.

7 Tam se setkal s velmi krásnou nevidomou dcerou prefekta. Astorius požádal Valentýna, aby se modlil za dceřin zrak. Valentýn tak rád učinil, protože v sílu modliteb věřil a dívku si zamiloval. Zázrak se opravdu stal a dívka opět spatřila světlo světa. O zázračném uzdravení si povídal celý Řím. Pohané odmítli věřit v ten zázrak a vtrhli do domu prefekta, Valentýn byl odveden a za městem mu byla mečem oddělena hlava od těla. Navzdory trpkému osudu se stal sv.Valentýn patronem věrných a čisté oddané lásky Valentýn je velmi ctnostný, počestný a moudrý člověk. O jeho moudrosti se doslechl dokonce i císař a ihned byl Valentýn k němu povolán. Nešetřil chválou a neskrýval obdiv k Valentýnovi, posteskl si také nad okolnostmi, proč se Valentýn nemůže stát přítelem císařovým. Protože Valentýn, ač tak moudrý a vzdělaný, věří těm pověrám (měl na mysli křesťanství). Jenže Valentýn namítl, že císař je tím, kdo věří pověrám. Císař nakázal městskému prefektu Astoriovi, aby sebevědomý Valentýn byl pod jeho dohledem. A aby byl pod důslednou kontrolou, byl vzat Valentýn do Astoriova domu.

8 V Anglii byli lidé přesvědčeni, že 14. února si ptáci volí své partnery. Zejména holubi a holubice, kteří jsou známí tím, že se páří na celý svůj život jen s jedním partnerem, podobně jako labutě. Proto jsou používáni i jako symbol věrnosti. V USA má posílání přání velmi dlouhou tradici. První „valentýnka“ byla vyrobena v devatenáctém století. Přání se malovala ručně na papíře ze zámoří a zdobila se ornamenty, korálky, mořskými škeblemi, sušenými květinami, šiškami a různými bobulemi a semínky. Australští obchodníci byli v době zlaté horečky každoročně zahlcováni objednávkami „valentýnek" v ceně mnoha tisíců liber. V Austrálii byli totiž náhle zbohatlí zlatokopové ochotni platit nehorázné sumy za pečlivě propracované navoněné valentýnské figurky vyrobené ze saténových polštářků a ozdobené květinami, malovanými škeblemi a vzácným ptačím peřím.

9

10 Nejdůležitější ingrediencí je úcta a tolerance k partnerovi, což vyžaduje zdravé potlačení svého ega. Dále přidáme občasné nadšení či překvapení z maličkostí, což navodí trochu serotoninu, přimícháme čas od času nové události a narušení stereotypního způsobu života novinkami, což nám zase uvolní trochu toho dopaminu a navodí pocit štěstí. A nakonec okořeníme vzájemným hlazením a milováním, což zase uvolní oxytocin, který partnerský vztah utvrdí. Tak vzhůru do toho! Dnešní den je přímo stvořen pro namíchání elixíru lásky

11 Valentýn je opředen spoustou pověstí, zvyků a tradic, o kterých už dnes asi nikdo nezjistí, jestli jsou opodstatněné či nikoli. Ale každopádně není nic špatného na tom, dát svému protějšku alespoň jednou za rok najevo, že vám na nich záleží a darovat, alespoň kvůli jejich radosti, když už ne kvůli pověsti o sv. Valentýnovi, malý dáreček či přáníčko. Pokud vás valentýnská kouzla zklamou, využijte kouzla své osobnosti. Vždyť přece láska je to nejkrásnější, co mohlo lidstvo potkat Vždyť přece láska je to nejkrásnější, co mohlo lidstvo potkat Věřte, že zamilovat se můžete v každém věku i po 14.únoru !

12 hudba: 1) Peter Dvorský a Karel Černoch - Láska prý... 2) relaxační melodie © 9. 2. 2010 JS www.jkk.estranky.cz www.jkk.estranky.cz


Stáhnout ppt "Pohané v polovině února uskutečňovali oslavy, které nazývali „Lupercalia.“ Tyto slavnosti oslavovaly především lásku, plodnost, ale také přírodu."

Podobné prezentace


Reklamy Google