Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_08 Název DUMu: Pokrmy ze zvěřiny Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Pokrmy ze zveřiny Obr.34 Jelení maso

3 Střední škola Oselce Rozdělení zvěřiny Srstnatá Vysoká Černá Nízká Červená – jelen, daněk, muflon, srnec, los, sob, kamzík – prase divoké – zajíc, králík divoký – medvěd, jezevec

4 Střední škola Oselce Rozdělení zvěřiny pernatá Polní – bažant, koroptev Vodní – různé divoké kachny, husy Lesní – sluka, tetřev, orebice, tetřívek

5 Střední škola Oselce Obr.6 Obr.1 Obr.4 Zvěř pernatá polní Bažant královský Bažant obecný obojkový Koroptev polní Bažant obecný tenebroz Obr.2 Obr.7 Obr.3

6 Střední škola Oselce Zvěř pernatá vodní Divoké kachny Divoké husy Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.14 Obr.11 Obr.12 Obr.13

7 Střední škola Oselce Obr.17 Obr.18 Obr.16 Obr.15 Obr.5 Zvěř pernatá lesní Jeřábek lesní Tetřívek obecný Tetřev hlušec Sluka lesní Orebice horská

8 Střední škola Oselce Obr.23 Obr.22 Obr.20 Obr.19 Obr.21 Vysoká zvěř spárkatá Daněk skvrnitý Sika východní Jelen evropský Muflon obecný Srnec obecný Kolik asi váží? 160 – 240 kg 50 – 90 kg 50 – 70 kg 15 – 20 kg 35 – 50 kg

9 Střední škola Oselce Černá zvěř Dospělí samci – kňouři váží 150 kg a více, samice – bachyně většinou do 100 kg Jaká je váha? Prase divoké Obr.24 Obr.25

10 Střední škola Oselce Nízká zvěř Zajíc polní Králík divoký Co je větší? Králík, nebo zajíc? Obr.26 Obr.28 Obr.29 Obr.27

11 Střední škola Oselce Červená zvěř Medvěd hnědý Jezevec lesní Obr.30 Obr.32 Obr.31 Obr.33

12 Střední škola Oselce Vlastnosti zvěřiny Maso má charakteristickou chuť a vůni Aroma je rozdílné podle druhu zvířete Červená až tmavě červená barva Málo tuku ve svalovině, tuk uložen většinou pod kůží nebo v dutině břišní Sušší maso, je vhodné špikování Maso tužší, nutná delší doba odležení Více obalů a blan, blány pevnější Maso obsahuje více bílkovin a krev

13 Střední škola Oselce Kvalita zvěřiny závisí na Druhu zvěře Stáří zvířete Pohlaví zvířete Zdravotním stavu Roční době Způsobu výživy Vysvětli! Jaký má vliv na kvalitu? Jak ovlivňuje kvalitu masa? Proč je důležité zdraví? Kdy je nejlepší? Jaké mohou být způsoby výživy?

14 Střední škola Oselce Dělení zvěřiny na části Kýta Plec Hřbet Hrudí Krk Žebro Koleno Pupek Bok Obr.35

15 Střední škola Oselce Úprava zvěřiny dušením Srnčí plec na smetaně Maso špikujeme slaninou, z kořenové zeleniny a cibule připravíme základ, přidáme divoké koření, citron. Maso na základu dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu zahustíme základní jíškou. Omáčku zředíme mlékem a zjemníme smetanou. Dochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem a hořčicí. Podáváme s kynutým knedlíkem, brusinkami a šlehačkou.

16 Střední škola Oselce Úprava zvěřiny dušením Jelení plec na víně Kuchyňsky upravenou jelení kýtu špikujeme slaninou, solíme a opečeme na tuku. Z kořenové zeleniny, cibule a cukru připravíme základ, osmahneme do zlatova a podlijeme vodou. Přidáme maso, ocet divoké koření, citron a rajčatový protlak a dusíme doměkka. Pak maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme vodu, brusinkový kompot a provaříme. Pak přidáme červené víno, procedíme a dochutíme solí, cukrem a octem. Podáváme s kynutým knedlíkem a brusinkovým kompotem.

17 Střední škola Oselce Úprava zvěřiny dušením Zajíc načerno Kuchyňsky upravené zaječí maso, srdce a játra nasekáme na kousky (3 na porci) a osolíme. Kořenovou zeleninu, cibuli a část cukru osmahneme dozlatova na rozehřátém tuku. Přidáme divoké koření, ocet, nakrájený citron a zalijeme vodou. Přidáme maso a dusíme doměkka. Šťávu zahustíme základní jíškou, přidáme vodu, povidla a strouhaný perník, důkladně provaříme a procedíme. Dochutíme cukrem, solí, octem, přidáme brusinky, rozinky a červené víno. Krátce provaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem

18 Střední škola Oselce Úprava zvěřiny dušením Úprava zaječího masa Obr.36

19 Střední škola Oselce Další dušené pokrmy ze zvěřiny Přírodní srnčí hřbet Připravujeme podobným způsobem jako přírodní hovězí pečeni. Dančí guláš Připravujeme podobným způsobem jako hovězí guláš. Mufloní kýta na česneku Připravujeme podobným způsobem jako hovězí pečeni na česneku. Plec z divočáka na žampionech Připravujeme podobným způsobem jako hovězí pečeni na žampionech

20 Střední škola Oselce Úprava zvěřiny pečením a smažením Důležitá je pečlivá předběžná úprava a dostatečně dlouhá doba odležení Nejvhodnější je maso z mladších kusů Vybíráme pouze nejkvalitnější části masa Před pečením maso nakládáme, marinujeme Maso pernaté zvěře špikujeme nebo obalujeme slaninou Popiš předběžnou úpravu zvěřiny Jaké je stáří? Váha? Jak rozdělujeme zvěřinu na části? Co je nakládání a marinování? Proč maso špikujeme nebo obalujeme slaninou?

21 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, Obr.1 Obr.2 _Lukasik%29.jpg/200px-Phasianus_colchicus_2_tom_%28Lukasz_Lukasik%29.jpg Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Mallard_ jpg Obr.9 Fleet_of_Cute.jpg Obr.10 bak.jpg/220px-Branta_hutchinsii_Branta_canadensis_Dobak.jpg Obr11 Goose.jpg Obr.12 e%29_I_IMG_0911.jpg/245px-Northern_Pintails_%28Male_%26_Female%29_I_IMG_0911.jpg

22 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.13 strepera-001.jpg Obr.14 Anser_albifrons_30050.JPG Obr.15 Obr.16 Tetrastes_bonasia.jpg Obr.18 Woodcock_earthworm.jpg Obr.19 Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr.28 -Oryctolagus_cuniculus_Tasmania_2.jpg

23 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku. Obr.29 Obr.30 unning.jpg/796px-Brown_bear_%28Ursus_arctos_arctos%29_running.jpg Obr.31 Medved_mzoo.jpg Obr.32 badger.jpg Obr.33 Obr.34 Obr.35 Obr.36 foto Šárka Škachová


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google