Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování."— Transkript prezentace:

1 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování klíčových aktivit Předmět, ročník:Technologická příprava 3. ročník Název sady vzdělávacích materiálů: Provádění svislých a vodorovných konstrukcí Sada číslo:ICT-13 Pořadové číslo vzdělávacího materiálu: 08 Označení vzdělávacího materiálu: VY_32_INOVACE_ICT-13-08 Téma vzdělávacího materiálu: OMÍTKY 3. Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Ing. Pavla Michalčíková Anotace: Prezentace objasňuje použití a druhy tenkovrstvých omítek; žáci mají k dispozici učebnice. Metodické poznámky:Materiál je vhodný pro učební obor Zedník Datum vytvoření:14. 10. 2013 Ověření ve výuce: 12. 11. 2013

2 O M Í T K Y 3. D R U H Y T E N K O V R S T V Ý C H F A S Á D N Í C H O M Í T E K

3 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – P A S T O V I T É DRUHY PASTOVITÝCH OMÍTEK: akrylátové, silikátové, silikonové, silikon- silikátové tzv. sisi, siloxanové rozdíl mezi jednotlivými druhy omítek je v rozdílném pojivu jsou v PE obalech (kbelících) v pastovité konzistenci, jsou již probarvené a mohou se ihned nanášet vhodnými podklady jsou beton, jádrové omítky, armovací vrstva kontaktních zateplovacích systémů, apod.

4 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – P A S T O V I T É podklad pod omítky musí být únosný, suchý, soudržný (bez trhlin a odlupujících se části), rovnoměrně nasákavý (rozdílná nasákavost může změnit barvu omítky), rovný (nerovnosti podkladu je potřeba vyrovnat jádrovou omítkou – stěrkou), bez znečištění (např. prach, mastnota, řasy atd.) teplota podkladu a okolního vzduchu musí být od +5 °C (u silikátových omítek 8 °C) do 25 °C (max. 30 °C)

5 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – P A S T O V I T É omítka se na podklad nanáší čistým nerezovým hladítkem na sílu vrstvy danou velikostí zrna ucelené pohledové plochy se nanášejí bez přerušení tzv. „čerstvé do čerstvého“ struktura se vytváří převážně plastovým hladítkem, bezprostředně po nanesení (nesmí zaschnout)

6 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – S I L I K Á T O V É pojivem silikátových omítek je draselné vodní sklo VLASTNOSTI nejvíce páropropustné – hodí se na všechny typy zateplovacích systému (odvod vodních par) možnost tvorby skvrn na fasádách po dešti - díky vyšší nasákavosti horší pružnost tónování je omezené na použití přírodních pigmentů - chudší

7 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – A K R Y L Á T O V É obsahují pojivo z umělé pryskyřice VLASTNOSTI nejvíce vodoodpudivé (málo difuzně otevřené) jsou tvrdé, méně pružné méně páropropustné než silikonové a silikátové omítky jsou náchylné k ušpinění jsou levnější

8 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – S I L I K O N O V É pojivem je silikonová pryskyřice (má podobnou strukturu jako křemenný písek) VLASTNOSTI výborné difúzní vlastnosti - páropropustnost dobrá odolnost proti povětrnostním vlivům málo smáčivý povrch - vodoodpudivé nenáchylné k ušpinění (někdy také samočistící) pružné vysoká kvalita a cena

9 F A S Á D N Í O M Í T K Y T E N K O V R S T V É – S I L O X A N O V É někdy jsou nazývány omítkami modifikovanými zpravidla jsou to omítky akrylátové s malým přídavkem silikonu jsou mírně dražší než omítky akrylátové S I L I K O N – S I L I K Á T O V É kombinuje vlastnosti obou omítek má vyšší odolnost proti zašpinění než u silikátových omítek cena je vyšší než u silikátových omítek

10 P o u ž i t é z d r o j e Seznam použité literatury TIBITANZL, Otomar. Stavební technologie III: pro 3. ročník SOU učebního oboru zedník. 5., upr. vyd. Praha: Sobotáles, 2006, 115 s. ISBN 80-868-1715-6.

11 D ě k u j i z a p o z o r n o s t.

12 O v ě ř e n í p r e z e n t a c e č. 0 8 1.Jaký by měl být podklad pro omítání tenkovrstvými omítkami? 2.Jaká má být teplota podkladu a okolního vzduchu při provádění omítek? 3.Které omítky jsou nejvíce páropropustné? 4.Co je pojivem akrylátových omítek? 5.Které omítky jsou nejvíce vodoodpudivé, méně pružné a spíše tvrdší?


Stáhnout ppt "Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0713 Název projektu:Zvyšování."

Podobné prezentace


Reklamy Google