Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK."— Transkript prezentace:

1 Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK

2 Organizační Seminář bude mít dvě části. •V první části bude určen pro diskusi a hlubší objasnění obsahu přednášky •Ve druhé části bude určen pro procvičování konkrétních dovedností, se kterými se studenti na přednášce seznámí. Předpoklad úspěšného absolvování semináře •Aktivní účast, tolerovány jsou dvě absence • Vypracování průběžných úloh zadaných jako domácí cvičení.

3 Výzkumné poznatky 1. analýza postojů českých vědců, kteří odešli pracovat do zahraničí

4 Kontakty s českým prostředím

5 Profesionální kontakty s českým prostředím

6

7 Výzkumné poznatky 2. Motivace a sociální integrace přistěhovalců z města na vesnici

8 Důvody pro opuštění města, označované jako „hledání venkova“, mají řadu společných atributů. Na prvním místě figurovala touha po těsnějším kontaktu s přírodou, který je ve velkém městě možno jen těžko získat. Pojem příroda je ovšem mnohovrstevnatý a váže se k němu řada různorodých konotací. Prakticky vždy znamená příroda pro respondenty vizuální estetický obraz. Při snaze o přesnější pojmové rozlišení by bylo vhodnější hovořit o krajině. V tomto významu je příroda/krajina kulisou, v níž se odehrává každodenní život přistěhovalců. Výměna městských kulis za kulisy s venkovskou krajinou se zdá být enormně důležitá: „... když se podívám z okna, vidím kolem sebe zeleň, vidím oblohu a zemi, ne jako ve městě, kde vidíš jenom šeď a nahoře kousek šedé oblohy, tam se cítím nějak odcizená od přírody.“ (R10) Ideální obraz krajiny, kterou přistěhovalci vyhledávali, obvykle nebyla krajina intenzivně zemědělsky využívaná, zemědělství naopak může působit rušivě. Kromě vizuálního prostředí byla příroda pro přistěhovalce místem aktivit a trávení času, prostorem pro činnosti, které ve městě není dost dobře možné vykonávat, nebo ne tak snadno jako mimo něj. Příroda se tak stávala garantem preferované náplně volného času. Velmi silně asociovala s místem odpočinku, klidu, relaxace po práci. Pro určitou část přistěhovalců přitom nebyla příroda jen prostorem aktivit, ale stává se i jejich přímým objektem. Aktivní ochrana přírody byla pro některé „hledače venkova“ samozřejmostí

9 Otázky •Pomocí jakých postupů a technik byly získány předešlé poznatky? •Co je na které technice podstatné? •Jaké jsou přednosti a nedostatky těchto postupů? •Pro jaké situace jsou takové techniky vhodné? •Jak jinak by bylo možno postupovat?


Stáhnout ppt "Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK."

Podobné prezentace


Reklamy Google