Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru"— Transkript prezentace:

1 INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
„ŘÍZENÍ EKONOMIKY A PODNIKU“ Doc.Ing. František Bartes, CSc.

2 Důvod inovace předmětu
1. Kvalitativní a rychlé změny v tržním prostředí českých firem. 2. Rychle se měnící potřeby zákazníků. 3. Vliv globalizačních faktorů na české firmy.

3 Porovnání univerzit v ČR

4 Porovnání univerzit v zahraničí

5 „Řízení technologie a inovací“,
Závěry z porovnání 1. V západních zemích je tento předmět označován názvem: „Řízení inovací“ „Řízení technologie a inovací“, „Marketing a inovace“.

6 Závěry z porovnání 2. V České republice je nejčastější označení:
„Řízení inovací“ „Management inovací“

7 Závěry z porovnání Prakticky všechny české univerzity mají tento předmět zařazený v magisterském stupni studia. V zahraničí je tento předmět zařazen buď v bakalářském stupni, většinou ale ve studiu MBA

8 Závěry z porovnání Rozsah výuky předmětu Řízení inovací na zkoumaných univerzitách je přibližně shodný s rozsahem výuky na fakultě podnikatelské. Rovněž přiřazení počtu kreditů za jeho úspěšné absolvování je ve stejné relaci.

9 Závěry z porovnání Provedená analýza osnov těchto předmětů vyučovaných na českých univerzitách potvrdila, že u většiny českých univerzit je tento předmět koncipován podle inovační teorie prof. Valenty, která tvoří základní a podstatnou část výuky tohoto předmětu.

10 Závěry z porovnání Dle jednotlivých univerzit je pak tato teorie doplňována praktickou částí, a to buď o transfer technologií do podnikové praxe, či problematiku licencí.

11 Závěry z porovnání Přístupy, které vychází z podnikatelského pojetí inovací podle P.Druckera se kromě naší fakulty, zabývá pouze Západočeská univerzita.

12 Závěry z porovnání Z analýzy osnov podobných předmětů vyučovaných na západních univerzitách vyplývá jejich silné propojení na moderní technologie, transfer technologií a roli státní politiky vědy a výzkumu, včetně její podpory inovacím.

13 Návrhy na zlepšení 1. Bude pokračováno v nastavené koncepci tohoto předmětu založené na přístupu k problematice inovací dle P. Druckera, který nejlépe naplňuje požadavky profilu absolventa fakulty podnikatelské v problematice řízení přípravy a realizace inovací v obchodních společnostech.

14 Návrhy na zlepšení Zaměření na možnosti propojení firem na moderní technologie (transfer technologií). 3. Předmět Inovace v podniku bude dále aktualizován o nové teoretické i praktické poznatky získané z  universit v České republice i v zahraničí.

15 Návrhy na zlepšení Hlavním směrem zlepšování výuky ve cvičení předmětu Inovace v podniku, bude zvýšení důrazu na řešení odborných případových studií. 5. Zavedení e-learningu.


Stáhnout ppt "INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru"

Podobné prezentace


Reklamy Google