Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava"— Transkript prezentace:

1 Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava ivo.vondrak@vsb.cz http://vondrak.cs.vsb.cz

2 SWOT: Vztah univerzit a praxe

3 Třetí role univerzit • Západní věda je orientována na výsledky a na spolupráci s průmyslem, zatímco věda na východě stále zůstává od praxe víceméně izolovaná (“byznys je špinavá záležitost”). • Management a marketing vědy, výzkumu a inovací (moderní věda není jen o bádání, ale i o hledání inspirace, zdrojů a řízení projektů) • Zakládání nových technologicky orientovaných firem cestou spin-off (dobrý nápad je třeba uvést v život). Příležitost pro spolupráci nejen v oblasti vývoje a inovačního podnikání, ale také v oblasti podpůrných, servisních a konzultačních služeb!

4 Systematizace partnerství • Výzkum a vývoj patří k nejdražším činnostem. Partnerstvím s univerzitou je možné dosáhnout na grantové a dotační prostředky. • Je nezbytné vybudovat systém práv duševního vlastnictví, který umožní existenci inovativních nových podniků a pomůže univerzitám a výzkumným institucím získávat kapitál prostřednictvím komercializace jejich myšlenek a vynálezů • Nepochybně existuje na univerzitě celá řada činností, které mohou být řešeny externími službami – outsourcing. Je to o vzájemné důvěře! Klastry a platformy mohou v tomto sehrát a také už sehrávají klíčovou roli.

5 Vzdělávání pro praxi • Propojení studia s tvůrčí činností – zapojení studentů do řešení projektů! • Praxe jako součást výuky (zavedení co-operative education) – nabízíme na některých fakultách pobyt studentů v rozsahu min. 50 dnů. • Studenti připravení pro praxi = efektivní transfer znalostí z univerzity do podnikatelské reality. Z pohledu malých a středních firem se jedná asi o nejkomplikovanější oblast. Velké podniky obvykle disponují personálními kapacitami pro zajištění této formy spolupráce.

6 Něco na závěr …


Stáhnout ppt "Univerzita a společenství průmyslových podniků Ivo Vondrák VŠB - Technická univerzita Ostrava"

Podobné prezentace


Reklamy Google