Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 Intolerance a alergie na potraviny Markéta Běhounková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 Intolerance a alergie na potraviny Markéta Běhounková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích."— Transkript prezentace:

1 1 Intolerance a alergie na potraviny Markéta Běhounková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích

2 2 Definice alergie na potraviny  nepříznivá odpověď organizmu na konzumaci potravy v sobě zahrnuje širokou škálu různých typů odpovědí na příjem potravin, zvláště intoleranci k potravinám, averzi k potravinám a otravu potravinami

3 3 Intolerance k potravinám  Intolerance k potravinám je obecný termín, používaný pro označení opakujících se nepříznivých reakcí na konzumaci potravy, včetně alergických reakcí, které ovlivňují imunitní systém (např. alergie na burské oříšky či celiakie)  nepříznivé reakce, vznikající díky deficienci určitých enzymů (např. laktózová intolerance nebo vrozená intolerance fruktózy  farmakologické reakce (látky: histamin, tyramin, serotonin, kofein) a další nedefinované reakce

4 4 Intolerance k potravinám  Do kategorie intolerance k potravinám neřadíme otravu potravinami způsobenou bakteriemi a viry, plísněmi, chemikáliemi, toxiny a dráždidly  Neřadíme sem rovněž ani averze (nechutenství a následné vyloučení daného typu potraviny z jídelníčku)  Intolerance k potravinám je obvykle opakující se nepříznivá reakce na určitou potravu nebo její složku, která se vyskytne nezávisle na tom, zda si nemocná osoba uvědomuje, jakou potravu (přísadu) právě konzumuje

5 5 Alergie na potraviny  Alergickou reakci na potraviny lze popsat jako nepřiměřenou reakci imunitního systému organizmu na požití potraviny, která většině lidí žádné problémy nepůsobí.  Při alergické reakci imunitní systém vyhodnotí jako nebezpečnou proteinovou, nebo polysacharidovou složku potravy, na kterou je daná osoba citlivá (např. některé bílkoviny burských oříšků)

6 6 Alergie na potraviny  Různé formy imunitní reakce, nejtypičtější z nich je produkce protilátek zvaných imunoglobulin E (IgE), který spouští činnost dalších buněk, které uvolňují látku působící zánět

7 7 Alergie na potraviny  Jiné typy alergií mohou působit prostřednictvím T-buněk (např. při celiakii)  Alergické reakce jsou obvykle lokalizovány na určité části těla a mezi příznaky může patřit ekzém, zarudnutí a otok tkání (např. rtů), nebo potíže s dýcháním  Při opakovaném kontaktu s alergenem vzniká chronický průběh onemocnění → atopický ekzém, průdušk, astma, chronické zažívací potíže

8 8 Anafylaktická reakce  Anafylaxie je těžká, život ohrožující reakce z přecitlivělosti.  Postihuje několik systémů současně: systém dýchací, zažívací, kožní a oběhový a projevuje se typicky kopřivkou, otoky, spastickou dušností s pískoty, neprůchodností horních cest dýchacích, bolestí břicha → až selhání krevního oběhu  Anafylaktická reakce se vyznačuje rychlým nástupem a pokud není ihned zahájena léčba → může vést k úmrtí selháním krevního oběhu (nejtěžší formou je anafylaktický šok)

9 9 Anafylaktická reakce  Udušení vlivem otoku hrdla či těžkého spasmu průdušek  Je nejčastěji zprostředkována IgE protilátkami  U potravinové anafylaxe je příčinou potravina (potravinový alergen, popřípadě jiná složka potraviny či potravinářského výrobku)

10 10  Anafylaktický šok – jak můžete pomoci ?  Okamžitě někoho pošlete zavolat záchrannou službu  Upozorněte je, že se jedná o stav nouze a že jste přesvědčeni, že postižený má anafylaktický šok (vážnou alergii na potraviny)  Zeptejte se, zda má někdo z přítomných kurz první pomoci  Mnoho lidí trpících alergií má u sebe tzv. ´adrenalinové pero´, které použijí v případě, že se objeví příznaky, ale přesto je potřeba asistence lékaře, protože symptomy se mohou po 5-10 minutách objevit znovu.

11 11

12 12 Příznaky a závažnost alergií a jiné intolerance na potraviny  Příznaky intolerance na potraviny se výrazně liší jak do závažnosti projevů, tak doby, po kterou přetrvávají.  Intolerance vůči kravskému mléku může být závažná v prvních měsících života, ale jak dítě roste, obvykle odezní. Většina (90%) dětí z ní vyroste ještě předtím, než začne chodit do školy (typicky kolem 3. roku života).

13 13 Diagnóza alergie na potraviny   Co nejpřesněji a nejpodrobněji odebraná anamnéza, nejen o zkonzumovaných potravinách a nápojích, ale i zhodnocení dalších okolností   Posouzení denních záznamů nemocného o konzumovaných potravinách a nápojích.   Kožní testy   Expoziční testy, eliminační diety   Odběr specifických IgE protilátek v séru

14 14 Potraviny vyvolávající alergickou reakci a intoleranci  Většina alergických reakcí na složky stravy je způsobena jen několika druhy potravin, jsou to: kravské mléko, slepičí vejce, burské ořechy, lískové ořechy, sojové boby a výrobky, ryby, mořští měkkýši a cereálie obsahující lepek  Alergie mohou vznikat i na citrusové ovoce

15 15 Potraviny vyvolávající alerg.reakci a intoleranci  U dětí je příčinou 9 reakcí z 10 mléko, vejce, sója, burské a lískové ořechy a pšeničný lepek  U dospělých: citlivost na ryby, měkkýše, burské a lískové ořechy  Na obalech potravin jsou od roku 2005 povinně uváděny alergenní složky ve složení potravin dle přílohy číslo 1 vyhlášky č. 113/2005 Sb.

16 16 Léčba   Absolutní eliminace vyvolávající potraviny či nápoje z jídelníčku pacienta, zákaz je dlouhodobý, nejméně dva roky   Léčba symptomatická: léčí akutně vzniklé příznaky a může mít omezeně i vliv preventivní.   antihistaminika 2. generace, antihistaminika nové generace, kortikosteroidy-masti, čípky, ketotifen

17 17 Literatura  Jiří Patočka a kolektiv: Nutriční toxikologie     pdf

18 18 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "1 Intolerance a alergie na potraviny Markéta Běhounková Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích."

Podobné prezentace


Reklamy Google