Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova"— Transkript prezentace:

1 Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova 4.3.2013
Popis a příčiny Zvláštní alergie Alergie na chlad Alergie na vodu Alergie na kovy Alergie na včelí jed Astma Zdroje Robert Navrátil L SPŠE a VOŠ Božetěchova

2 Popis a příčiny Alergie znamená zvýšenou citlivost na látky - alergeny, které normálně člověku žádné obtíže či zdravotní problémy nezpůsobují, ale u citlivého člověka vyvolávají alergickou reakci. Dosud nejsou zcela objasněny. Alergie vznikají většinou v důsledku poruchy imunitního systému, kdy obranné systémy lidského organismu reagují na určité látky v prostředí (alergeny) stejně, jako by se jednalo o nebezpečné infekční činitele.

3 Alergie na chlad Alergie na chlad je jedna ze zvláštních alergií
Častěji jí trpí ženy Jde o kopřivku způsobenou chladem ( nejčastěji kolem 0°C ) Příznaky - otoky těch míst lidského těla, která nejsou zakryta oblečením, zarudnutí kůže a kopřivka. Ojediněle dechové potíže.

4 Alergie na vodu Alergie na vodu je nejméně častá alergie
Po styku s vodou následuje zarudnutí nebo otok Jediný známý člověk s touto alergií se jmenuje Michaele Duttonová Může pít jen dietní colu, protože to její tělo přijímá bez problémů i když obsahuje vodu

5 Alergie na kovy Nejčastějšími spouštěči jsou nikl, kobalt a chróm.
Nyní se objevují i reakce na zlato a stříbro. Tato alergie bývá čím dál častější.

6 Alergie na včelí jed Po bodnutí včelou (vosou, sršněm) se nám do krve dostane malá dávka jejich jedu. Tento jed může na náš organismus působit dvěma způsoby. 1. Působí na nás jako jakákoliv jiná jedovatá látka, tj. otráví nás. Dávka, kterou při jednom bodnutí dostaneme je nicméně z hlediska jedovatosti bezvýznamná a smrt člověka jako důsledek otravy způsobit nemůže. 2. Jed poměrně často způsobuje alergickou reakci (otok). To je zásadní problém, protože smrtelná alergie může vzniknout i po jediném bodnutí.

7 Astma Popis - onemocnění postihující naše dýchací cesty a z nich především průdušky. Je jedno z nejčastějších nemocí moderní doby. Astmatické záchvaty - dochází k zúžení průdušek a průdušinek a tím i k dušnosti. ( zánět způsobený chybnou reakcí imunitního systému )

8 Zdroje http://nemoci.vitalion.cz/astma-bronchiale/
je-alergicka-na-vodu alergie-info-20.html


Stáhnout ppt "Alergie Robert Navrátil 1.L SPŠE a VOŠ Božetěchova"

Podobné prezentace


Reklamy Google