Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRANSPLANTACE LEDVIN.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRANSPLANTACE LEDVIN."— Transkript prezentace:

1 TRANSPLANTACE LEDVIN

2 Co je to? Transplantace ledvin je záměrné přenesení zdravé ledviny z jednoho člověka (dárce) na druhého (příjemce). Transplantace ledvin je u pacientů s chronickým selháním ledvin vždy nejlepší možností léčby. Je to chirurgický zákrok, při kterém funkci selhaných ledvin zastane jedna zdravá darovaná ledvina. Jedna ledvina spolehlivě postačí k dostatečné funkci.

3 Transplantace ledvin se provádějí u pacientů bez omezení věku.
Předpokladem transplantace ledvin je však celkově dobrý zdravotní stav. Někteří pacienti, např. s těžkým onemocněním srdce a cév, nemohou transplantaci podstoupit z důvodu příliš velkého rizika. Dárce může být živý, ve většině případů příbuzný a nebo právě zemřelý, např. dárce, který zemřel na následky úrazu. V obou případech musí mít dárce shodnou krevní skupinu a mnoho jiných faktorů jako příjemce.

4 Příprava k transplantaci ledvin
Všichni pacienti čekající na darovanou ledvinu jsou zařazeni do transplantačního registru - Waiting List – čekající listina. Zdravotní stav pacientů v transplantačním registru je pečlivě sledován. Nemocní se musí podrobovat pravidelným odběrům krve.

5 Operace Operační výkon trvá přibližně 4 hodiny.
Při transplantaci ledvin zůstávají původní nefunkční ledviny v těle příjemce. Nová, voperovaná ledvina obvykle začíná fungovat již několik minut po operaci. Může se však stát, že naplno začne pracovat i za několik dní, proto je někdy nutné provést hemodialýzu ještě po transplantaci.

6 Po operaci Bezprostředně po transplantaci a v prvních pooperačních dnech se funkce nové ledviny velmi pozorně sleduje. Darovaná ledvina by vyvolala odmítavé reakce organismu, proto se imunitní = odhojovací reakce organismu potlačují léky (imunosupresivy), které se pacientovi podávají již během operace. Léčba imunosupresivy trvá po celý další život, i když se dávky těchto léků postupně snižují.

7 Pobyt v nemocnici trvá zhruba 3 - 4 týdny.
Nezbytné jsou pravidelné kontroly činnosti ledviny, aby bylo možné včas rozpoznat eventuální odmítavé reakce organismu a průběžně upravovat dávky léků. Jakmile se dosáhne stabilní funkce transplantované ledviny, probíhají návštěvy u ambulantního lékaře jednou za týdnů.

8 Život s transplantovanou ledvinou
Pro většinu lidí po úspěšné transplantaci ledviny začíná zcela nový, běžný život. Díky tomu mohou jíst a pít bez stravovacích omezení. I přesto je zde několik doporučení, které je vhodné po transplantaci ledviny dodržovat. Jsou to však doporučení, která souvisejí se zdravým životním stylem a život člověka nikterak neomezují.

9


Stáhnout ppt "TRANSPLANTACE LEDVIN."

Podobné prezentace


Reklamy Google