Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HEMODIALÝZA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HEMODIALÝZA."— Transkript prezentace:

1 HEMODIALÝZA

2 Léčba při které dochází k očišťování krve pomocí filtru s polopropustnou membránou a hemodialyzačního přístroje.

3 Provádí se lidem, u kterých došlo k selhání ledvin a v těle nemocného se hromadí odpadní látky a voda. Tato metoda se také nazývá umělá ledvina.

4 Kde se tato léčba provádí?
V České republice se hemodialýza provádí v dialyzačním středisku pod dohledem odborného ošetřujícího personálu, na který se nemocný může maximálně spolehnout. Dnes je těchto středisek již spousta, dalo by se říci, že v každém okrese je minimálně jedno v provozu.

5 Co předchází hemodialyzační léčbě?
Jedná – li se o nemocného s chronickým selháním ledvin, předchází hemodialýze malý chirurgický zákrok, při kterém lékař na předloktí nebo na paži vytvoří spojku mezi žílou a tepnou, tzv. shunt [šant]. Tento shunt zajišťuje dostatečný průtok krve, který je při hemodialýze velmi důležitý.

6 Do shuntu se napichují dvě jehly, první jehla odvádí krev nemocného do mimotělního oběhu a druhá vrací očištěnou krev zpět do těla nemocného. Po ukončení léčby se obě jehly vyjmou a místa vpichu se ošetří a přelepí náplastí. 

7 V případě, že není shunt u pacienta vytvořen, nejčastěji u lidí s akutním selháním ledvin, bývá dočasný přístup k cévám zajištěn pomocí katétru. Katétr je tenká plastová hadička, která se zavádí do velké žíly, obvykle v oblasti krku. Zavedení katétru do žíly je pro pacienta nebolestivé.

8 Jaký je další postup? Pro hemodialyzační ošetření je nutné vyvést krev nemocného do mimotělního oběhu pomocí hemodialyzačního přístroje, jehož hlavní součástí je právě filtr s polopropustnou membránou, tzv. dialyzátor. V dialyzátoru probíhají veškeré očišťovací pochody. Poté se očištěná krev vrací zpět do těla nemocného. Mimo tělo pacienta se nachází vždy jen malé množství krve, asi 200ml.

9 Takto vypadá mimotělní oběh při hemodialýze

10 Četnost hemodialýz Na hemodialýzu musí nemocný docházet pravidelně třikrát týdně podle rozpisu v přesně stanovenou hodinu a den. U nás na středisku je to např. každé pondělí, středu, pátek nebo každé úterý, čtvrtek, sobotu vždy od 6:30 hodin nebo od 12:30 hodin.

11 Jak dlouho hemodialýza trvá a jak využít čas během léčby?
V průběhu hemodialýzy se organismus zbavuje odpadních látek a vody. Celý tento proces trvá hodin a je nemocnými obvykle dobře snášen. Během léčby pacienti mohou sledovat televizi, poslouchat hudbu, číst si, luštit křížovky, odpočívat, spát, někteří pracují na notebooku, jiní si povídají s dalšími pacienty.

12 Pacientky na hemodialýze

13 Omezení při hemodialýze
Jelikož hemodialýza probíhá jen tři dny v týdnu nemocný musí dodržovat stanovenou dietu a kontrolovat příjem a výdej tekutin. Zvláštní péči musí nemocný také věnovat cévnímu přístupu - shuntu a uchránit ho před infekcí, nárazy, utlačením, a pod.

14 Výhody hemodialýzy Bezstarostný průběh léčby – o vše se během hemodialýzy stará personál hemodialyzačního střediska. Úplné volno ve dnech mezi hemodialýzami. Pokud je dialyzován přes shunt (ne katétr), může se koupat doma i ve volné přírodě. Někteří nemocní vítají cestu na dialyzační středisko jako malou společenskou událost.

15 Nevýhody hemodialýzy Poměrně podstatné dietetické omezení (bílkoviny, draslík, fosfor). Omezení příjmu tekutin Závislost na zařízení a lidech Časové nároky

16 Naše dialyzační středisko

17

18


Stáhnout ppt "HEMODIALÝZA."

Podobné prezentace


Reklamy Google