Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin."— Transkript prezentace:

1 LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin

2 Tvar ledvin, velikost a hmotnost
Ve zdravém lidském organismu jsou dvě ledviny. Nacházejí se v bederní oblasti a svým tvarem připomínají fazole. Velikost ledvin je daná tělesnou výškou člověka. V průměru jsou 12 cm dlouhé a 6 cm široké, přičemž každá váží asi 150g.

3 Povrch ledviny

4 Řez ledvinou

5 Funkce ledvin Hlavní činností ledvin je vylučování zplodin látkové přeměny (odpadních a toxických látek) a udržení stálosti vnitřního prostředí (minerálního a vodního). Každou minutu jimi proteče 1 litr krve, za den 1440 litrů a vznikne 1 – 2 litry moče.

6 Selhání ledvin Je to stav, kdy ledviny nejsou schopny zbavit organismus odpadních látek a udržet stálost jeho vnitřního prostředí. Vznikne-li náhlá ztráta funkce ledvin, mluvíme o akutním selhání ledvin. Ubývá-li funkce pozvolna, po dobu měsíců i let, mluvíme o selhání chronickém.

7 Proč ledviny selhávají?
Příčiny mohou být před ledvinami, v ledvinách nebo za ledvinami. Je-li porucha před ledvinami, jedná se o snížení průtoku krve ledvinami, např. při uzávěru ledvinných tepen, při rychlé ztrátě tekutin (těžké průjmy), těžkých popáleninách. Jedná-li se o ledvinovou poruchu, jde o přímé poškození ledvinové tkáně. Jde-li o poruchu za ledvinami, je příčinou překážka ve vývodných cestách močových způsobená např. kamenem nebo nádorem.

8 Léčba selhání ledvin Transplantace Peritoneální dialýza Hemodialýza
Všechny tyto léčby selhání ledvin představíme jednotlivě a podrobněji v dalších prezentacích


Stáhnout ppt "LEDVINY Jak vypadají, kde jsou uloženy, jejich funkce, selhání ledvin, možnosti léčby při selhání ledvin."

Podobné prezentace


Reklamy Google