Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Kmen: ŽAHAVCI žahavé buňky  omráčení kořisti
= MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ žahavé buňky  omráčení kořisti moře, sladké vody, stojaté vody 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3 ROZMNOŽOVÁNÍ ŽAHAVCŮ dvě stádia – medůzové (pohlavní)
a polypové (nepohlavní) 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

4 Kmen: ŽAHAVCI Třída: POLYPOVCI (nezmar, medůzka)
6 Třída: POLYPOVCI (nezmar, medůzka) Třída: TRUBÝŠI (měchýřovka) Třída: ČTYŘHRANKY (čtyřhranka) Třída: MEDŮZOVCI (talířovka, medůza) Třída: KORÁLNATCI (sasanka, korál) 5 7 8 9 10 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

5 Třída: POLYPOVCI převládá polypové stádium sladkovodní i mořské druhy
jediní zástupci žahavců žijící v Česku 11 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

6 NEZMAR HNĚDÝ dvouvrstvá stěna vakovité tělo + ramena ve vnější vrstvě
žahavé buňky ve vnitřní vrstvě trávicí enzymy primitivní trávící soustava tvořená láčkou otvor ústní a vyvrhovací zároveň 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

7 14 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

8 NEZMAR HNĚDÝ nepohlavní rozmnožování pučení
pohlavní rozmnožování (hermafrodit) z některých tělních buněk se vytvoří spermie = samčí pohlavní buňky vajíčka = samičí pohlavní buňky  oplození 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

9 NEZMAR HNĚDÝ rozptýlená nervová soustava konzument regenerace
buňky se dotýkají pouze výběžky konzument regenerace obnova ztráty části těla 16 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

10 Medůzka sladkovodní tvoří i medůzové stádium velké přehrady a
rybníky v Česku 17 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

11 Třída: TRUBÝŠI mořští druhy plovák Měchýřovka portugalská
pod ním kolonie polypů Měchýřovka portugalská smrtelně nebezpečná 18 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

12 Třída: ČTYŘHRANKY smrtelně nebezpečné jen v teplých tropických mořích
Čtyřhranka smrtelná (mořská vosa) 20 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

13 Třída: MEDŮZOVCI mořští, převládá medůzové stádium
žahavé, často ve velkých hejnech 23 22 Talířovka ušatá Talířovka svítivá Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

14 Třída: KORÁLNATCI mořští žahavci bez medůzového stádia 24 25
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

15 SASANKY Sasanka koňská přisedlé na mořském dně 26
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

16 KORÁLI schránky z vápence – tvorba korálových útesů a korálových ostrovů schránky používané v klenotnictví Korál červený 27 28 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

17 KORÁLI korálová moře jsou jedněmi z nejbohatších ekosystémů na zemi, ohroženy lidskou činností, vyskytují se pouze v tropických mořích 29 30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

18 T A J E N K A 1. nepohlavní stádium u žahavců – 1.písmeno
2. stádium medůzové a …………… písmeno 3. producenti, reducenti, …………….. – 2. písmeno 4. symbióza řasy nebo sinice + houba – 3. písmeno 5. buněčná stěna hub je tvořena – 3. písmeno 6. představitel třídy polypovců – 9. písmeno 7. k výrobě vína a piva se využívá – 6. písmeno 8. nadzemní část hub se nazývá – 7. písmeno 9. plíseň štětičkovec se využívá k výrobě – 4. písmeno Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

19 V Ý S L E D E K PLOŠTĚNCI 1. Polyp 2. poLypové 3. kOnzumenti
4. liŠejník 5. chiTin 6. nezmar hnĚdý 7. kvasiNka 8. plodniCe 9. penIcilin PLOŠTĚNCI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

20 Použité obrázky: obr.č.1- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , autor - Keisotyo obr.č.2- autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.3- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.4- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č obr.č Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - Pixelschubser obr.č.8- Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.9- Creative Commons Uveďte autora 2.0 Generic, autor - Andrew Vargas obr.č.10- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

21 Použité obrázky: obr.č.13- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - Przemysław Malkowski obr.č.14- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.15- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , Autor - Stephen Friedt Original uploader was Coveredinsevindust at en.wikipedia obr.č.16- vlastní archiv autora (Kavlíková Ivana) obr.č.17- autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.18- obr.č.20- Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.21- obr.č.22- uselang=cs Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported autor - Alberto Romeo, Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

22 Použité obrázky: obr.č.23- GNU Free Documentation License, Version 1.2 obr.č.24- Creative Commons Attribution/Share-Alike License 3.0 (Unported) obr.č.25- autor tento obrázek uvolňuji jako volné dílo, a to celosvětově obr.č.26- Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported , autor-Attrattorestrano at it.wikipedia obr.č.27- obr.č.28- uselang=cs Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported, autor - 2pokojeArtur Jarosz obr.č.29- obr.č.30- Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

23 Použitá literatura: ČABRADOVÁ, VĚRA. HASCH, FRANTIŠEK. SEJPKA, JAROSLAV. VANĚČKOVÁ, IVANA. Přírodopis pro 6. ročník základní školy a primu víceletého gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN X. str. 48 – 51. JURČÁK, JAROSLAV. FRONĚK, JIŘÍ. Přírodopis vydání Olomouc: Nakladatelství PRODOS, ISBN str. 44 – 47. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Ž A H A V C I 1 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google