Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hygienická problematika ve školním stravování MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hygienická problematika ve školním stravování MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem."— Transkript prezentace:

1 Hygienická problematika ve školním stravování MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na bělidle Ostrava

2 Legislativa  Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, novelizace – z. č. 392/20005 Sb., kterým se mění z.č. 258/2000 Sb.  Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienickým požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných  Vyhláška č. 108/2001 Sb., která byla novelizována vyhl. č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvích  Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování

3 Nejčastější závady zjištěné při SZD: A. Školní jídelny

4 Stavebně technické nedostatky • odsávání nad tepelnými zdroji • neoddělené přípravny masa ( stavebně) • neoddělené umývárny přepravních obalů • nedostatečné vybavení přípraven umyvadly a dřezy • nevhodné dispoziční řešení kuchyně ( křížení provozu) • neoddělená hrubá přípravna zeleniny a brambor • neoddělené mytí provozního a stolního nádobí • nevhodná manipulace při porcování do jídlonosičů • výdejny – chybí umyvadlo, není k dispozici šatna pro pracovnice výdejny

5 Provozní nedostatky •dodatečně zamrazené potraviny •prošlé záruční lhůty •ukládání soukromých potravin do lednic •chybějící teploměry v chladících zařízení •křížení čistého a nečistého provozu ( neoznačené pracovní plochy, desky, nože) •nevhodná manipulace s teploměry na měření pokrmů •nevhodné používání jednorázových rukavic •nesprávná manipulace při porcování jídel do jídlonosičů •nedostatečná kapacita chladících zařízení ( saláty) •opuštění provozu v ochranném oděvu ( nákupy, škola) •nedostatečný pracovní oděv ( pokrývka hlavy) •neoznačené, popř. neuzavíratelné nádoby na zbytky jídla •likvidace odpadů ( drtiče odpadů)

6 Provozní nedostatky •nevyhovující teplota stravy při rozvozu jídla •neoznačené úklidové prostředky •používání surovin z vlastních zdrojů ( zahrádka) •nedostatečné proškolení pracovníků včetně záznamů o proškolení

7 Modernizace ŠJ – 1 100HJ

8

9 Velcí pomocníci „správné hyg.praxe“

10

11

12 Stroj na: - naklepávání masa

13 Stroj na míchání zeleniny

14

15 Účelně a prakticky v detailech

16

17

18 Výdej a expedice

19 Značení termoportů před distrubucí

20 Modernizace zázemí

21 Energetická a nutriční hodnota stravy • jídelníčky a pestrost stravy ( časopis Výživa a potraviny č. 1/2005) • spotřební koše, jídelníčky ( zásahy ze strany ředitelů škol) • denní doporučené dávky potravin • podávání porcí dle norem • pitný režim ( automaty – sortiment, umístění) • školní bufety ( sortiment) • osvěta ze strany pedagogických pracovníků

22 Nejčastější závady zjištěné při SZD: B. Školská zařízení

23 1. Stavebně technické nedostatky  chybí úklidové komory  na hygienických zařízeních není k dispozici teplá voda, odpadkové koše, mýdlo a chybí možnost osoušení rukou  nejsou k dispozici hygienické kabiny pro dívky  společná hygienická zařízení pro děti a personál školy  umístění školních družin v učebnách  nevhodné osvětlení  nevhodný sedací nábytek  není k dispozici umyvadlo s přítokem studené a teplé vody v prostorách praktického vyučování

24 2. Provozní nedostatky 2. Provozní nedostatky  mikroklima, větrání  osvětlení ( používání žaluzií)  rozvrh hodin

25 Ne vše „krásné“ je i účelné

26

27 V gymnáziu nejen „skleník“

28 V zimě jsou také problémy …

29 Ozdravné kroky po energetickém auditu

30 Mikroklima v červnu žádá řešení Mikroklima v červnu žádá řešení

31

32 Děkujeme Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Hygienická problematika ve školním stravování MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem."

Podobné prezentace


Reklamy Google