Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hygienická problematika ve školním stravování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hygienická problematika ve školním stravování"— Transkript prezentace:

1 Hygienická problematika ve školním stravování
MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na bělidle 7 Ostrava

2 Legislativa Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, novelizace – z. č. 392/20005 Sb. , kterým se mění z.č. 258/2000 Sb. Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienickým požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Vyhláška č. 108/2001 Sb., která byla novelizována vyhl. č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvích Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování

3 Nejčastější závady zjištěné při SZD:
A. Školní jídelny

4 Stavebně technické nedostatky
odsávání nad tepelnými zdroji neoddělené přípravny masa ( stavebně) neoddělené umývárny přepravních obalů nedostatečné vybavení přípraven umyvadly a dřezy nevhodné dispoziční řešení kuchyně ( křížení provozu) neoddělená hrubá přípravna zeleniny a brambor neoddělené mytí provozního a stolního nádobí nevhodná manipulace při porcování do jídlonosičů výdejny – chybí umyvadlo, není k dispozici šatna pro pracovnice výdejny

5 Provozní nedostatky dodatečně zamrazené potraviny prošlé záruční lhůty
ukládání soukromých potravin do lednic chybějící teploměry v chladících zařízení křížení čistého a nečistého provozu ( neoznačené pracovní plochy, desky, nože) nevhodná manipulace s teploměry na měření pokrmů nevhodné používání jednorázových rukavic nesprávná manipulace při porcování jídel do jídlonosičů nedostatečná kapacita chladících zařízení ( saláty) opuštění provozu v ochranném oděvu ( nákupy, škola) nedostatečný pracovní oděv ( pokrývka hlavy) neoznačené, popř. neuzavíratelné nádoby na zbytky jídla likvidace odpadů ( drtiče odpadů)

6 Provozní nedostatky nevyhovující teplota stravy při rozvozu jídla
neoznačené úklidové prostředky používání surovin z vlastních zdrojů ( zahrádka) nedostatečné proškolení pracovníků včetně záznamů o proškolení

7 Modernizace ŠJ – 1 100HJ

8

9 Velcí pomocníci „správné hyg.praxe“

10

11

12 Stroj na: - naklepávání masa

13 Stroj na míchání zeleniny

14

15 Účelně a prakticky v detailech

16

17

18 Výdej a expedice

19 Značení termoportů před distrubucí

20 Modernizace zázemí

21 Energetická a nutriční hodnota stravy
jídelníčky a pestrost stravy ( časopis Výživa a potraviny č. 1/2005) spotřební koše, jídelníčky ( zásahy ze strany ředitelů škol) denní doporučené dávky potravin podávání porcí dle norem pitný režim ( automaty – sortiment, umístění) školní bufety ( sortiment) osvěta ze strany pedagogických pracovníků

22 Nejčastější závady zjištěné při SZD:
B. Školská zařízení

23 1. Stavebně technické nedostatky
chybí úklidové komory na hygienických zařízeních není k dispozici teplá voda, odpadkové koše, mýdlo a chybí možnost osoušení rukou nejsou k dispozici hygienické kabiny pro dívky společná hygienická zařízení pro děti a personál školy umístění školních družin v učebnách nevhodné osvětlení nevhodný sedací nábytek není k dispozici umyvadlo s přítokem studené a teplé vody v prostorách praktického vyučování

24 2. Provozní nedostatky mikroklima, větrání
osvětlení ( používání žaluzií) rozvrh hodin

25 Ne vše „krásné“ je i účelné

26

27 V gymnáziu nejen „skleník“

28 V zimě jsou také problémy…

29 Ozdravné kroky po energetickém auditu

30 Mikroklima v červnu žádá řešení

31

32 Děkujeme Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Hygienická problematika ve školním stravování"

Podobné prezentace


Reklamy Google