Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Hygienická problematika ve školním stravování
MUDr. Vlasta Přádová MVDr. Michaela Pavelková Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na bělidle 7 Ostrava
2
Legislativa Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, novelizace – z. č. 392/20005 Sb. , kterým se mění z.č. 258/2000 Sb. Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienickým požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných Vyhláška č. 108/2001 Sb., která byla novelizována vyhl. č. 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvích Vyhláška č. 107/2005 Sb. o školním stravování
3
Nejčastější závady zjištěné při SZD:
A. Školní jídelny
4
Stavebně technické nedostatky
odsávání nad tepelnými zdroji neoddělené přípravny masa ( stavebně) neoddělené umývárny přepravních obalů nedostatečné vybavení přípraven umyvadly a dřezy nevhodné dispoziční řešení kuchyně ( křížení provozu) neoddělená hrubá přípravna zeleniny a brambor neoddělené mytí provozního a stolního nádobí nevhodná manipulace při porcování do jídlonosičů výdejny – chybí umyvadlo, není k dispozici šatna pro pracovnice výdejny
5
Provozní nedostatky dodatečně zamrazené potraviny prošlé záruční lhůty
ukládání soukromých potravin do lednic chybějící teploměry v chladících zařízení křížení čistého a nečistého provozu ( neoznačené pracovní plochy, desky, nože) nevhodná manipulace s teploměry na měření pokrmů nevhodné používání jednorázových rukavic nesprávná manipulace při porcování jídel do jídlonosičů nedostatečná kapacita chladících zařízení ( saláty) opuštění provozu v ochranném oděvu ( nákupy, škola) nedostatečný pracovní oděv ( pokrývka hlavy) neoznačené, popř. neuzavíratelné nádoby na zbytky jídla likvidace odpadů ( drtiče odpadů)
6
Provozní nedostatky nevyhovující teplota stravy při rozvozu jídla
neoznačené úklidové prostředky používání surovin z vlastních zdrojů ( zahrádka) nedostatečné proškolení pracovníků včetně záznamů o proškolení
7
Modernizace ŠJ – 1 100HJ
9
Velcí pomocníci „správné hyg.praxe“
12
Stroj na: - naklepávání masa
13
Stroj na míchání zeleniny
15
Účelně a prakticky v detailech
18
Výdej a expedice
19
Značení termoportů před distrubucí
20
Modernizace zázemí
21
Energetická a nutriční hodnota stravy
jídelníčky a pestrost stravy ( časopis Výživa a potraviny č. 1/2005) spotřební koše, jídelníčky ( zásahy ze strany ředitelů škol) denní doporučené dávky potravin podávání porcí dle norem pitný režim ( automaty – sortiment, umístění) školní bufety ( sortiment) osvěta ze strany pedagogických pracovníků
22
Nejčastější závady zjištěné při SZD:
B. Školská zařízení
23
1. Stavebně technické nedostatky
chybí úklidové komory na hygienických zařízeních není k dispozici teplá voda, odpadkové koše, mýdlo a chybí možnost osoušení rukou nejsou k dispozici hygienické kabiny pro dívky společná hygienická zařízení pro děti a personál školy umístění školních družin v učebnách nevhodné osvětlení nevhodný sedací nábytek není k dispozici umyvadlo s přítokem studené a teplé vody v prostorách praktického vyučování
24
2. Provozní nedostatky mikroklima, větrání
osvětlení ( používání žaluzií) rozvrh hodin
25
Ne vše „krásné“ je i účelné
27
V gymnáziu nejen „skleník“
28
V zimě jsou také problémy…
29
Ozdravné kroky po energetickém auditu
30
Mikroklima v červnu žádá řešení
32
Děkujeme Vám za pozornost
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.