Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
2
Škola: Praktická škola dvouletá
Vzdělávací okruh: Výživa a příprava pokrmů Vyučovací předmět: Příprava pokrmů Ročník: 1. Téma: Výživa člověka Učivo: Potraviny živočišného původu - vejce Průřezové téma: Mediální výchova
3
POTRAVINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU VEJCE
Vejce jsou vlastně vajíčka plazů, ptáků a vejcorodých savců. Slepice s kohoutem Slepice s kohoutem Mládě kachny domácí Kachny domácí
4
ROZDĚLENÍ VAJEC A.VEJCE NÁSADOVÁ
Tato vejce jsou určena pro reprodukci /rozmnožování/ zvířat. Vznikají v těle matky z oplodněného vajíčka a obsahují vše podstatné pro zrození a další vývoj jedince. Matka klade jedno či více vajec do vhodného prostředí, kde se nějakou dobu vyvíjí. Kachny divoké Kachní mládě Krokodýlí vejce
5
B. VEJCE KONZUMNÍ Kromě vajec násadových jsou vejce konzumní.
Ta jsou neoplodněná a stávají se výživnou potravou ostatních zvířat a především lidí. Na lidském jídelníčku jsou oblíbená zejména vejce slepičí, ale i kachní, křepelčí aj. Největší vejce jsou pštrosí, obrovská byla i vejce dinosaurů. Vejce křepelčí Vejce slepičí Vejce pštrosí
6
VEJCE SLEPIČÍ U nás nejvíce známá jsou slepičí vejce.
Snáší je slepice, na vejcích oplodněných kohoutem sedí kvočna. Z oplodněných vajec se po nějaké době vylíhnou kuřátka. Kvočna Slepice s kohoutem Kuřátko
7
ZÁKLADNÍ SLOŽENÍ VEJCE
Každé vejce se skládá ze skořápky, bílku a žloutku. V bílku jsou především důležité bílkoviny. Tyto bílkoviny jsou nutné pro růst i regeneraci organizmu. Jsou zdravé na srdce a na oči. 90 % bílku tvoří voda. Bílek nás chrání před mikroby, zvyšuje imunitu. Žloutek je asi z poloviny tvořen vodou a zbylá polovina jsou pak tuky, bílkoviny, vitaminy A,D,B,E a minerální látky. jód, železo, draslík, zinek a fosfor. Nejvíce minerálních látek je obsaženo v samotné skořápce.
8
BEZPEČNÉ NAKUPOVÁNÍ VAJEC
HLAVNÍ ZÁSADY nákupu vajec: vejce kupujeme pouze řádně označená kupujeme je výhradně v kamenných obchodech, kde jsou uskladněná v chladících boxech, protože teplem se vejce rychle kazí, nikdy nekupujeme vejce tam, kde nejsou správně uskladněná (prodej u silnice, ve stáncích či tržištích) po rozklepnutí vejce pečlivě zkontrolujeme jak zrakem, tak čichem, zkažené vejce zapáchá /pukavec/ správně špatně
9
SKLADOVÁNÍ VAJEC HLAVNÍ ZÁSADY SKLADOVÁNÍ VAJEC:
vejce musíme uchovávat v chladu a raději v temnu dodržujeme datum spotřeby vejce již rozklepnuté ihned zpracujeme nejíme syrová vejce, protože ve vejcích může být nebezpečná bakterie salmonela - ničí se varem správně špatně
10
UŽITÍ VAJEC 1.Přímý konzum vajec
- pouze tepelně zpracované /vejce vařená, smažená, omelety, „volské oko“ aj./ - syrová vejce raději nekonzumujeme kvůli nákaze - salmonela kdo má zvýšený cholesterol, měl by konzumovat raději jen bílky Vejce jako zdravá a chutná snídaně Oblíbená pizza Vejce vařená jako chuťovka
11
2.DALŠÍ VYUŽITÍ v potravinářství v teplé i studené kuchyni: pečivo, těstoviny, knedlíky, majonézy, saláty, krémy, dezerty, hotová jídla atd.
12
OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce. 2
OTÁZKY NA PROCVIČENÍ UČIVA 1. Z čeho se skládá vejce? 2. Které důležité živiny obsahuje? 3. Najdeme ve vejci i tuky? 4. V které části vejce je nejvíce minerálů? 5. Jak říkáme slepici, která sedí na vejcích? 6. Do kterých pokrmů vejce přidáváme? 7. Jak poznáme zkažené vejce?
13
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Hana Kladnická
Použité zdroje - pštrosí vejce - produkty.topkontakt.idnes.cz dinosaurus - tyden.cz vejce v košíku - zenavaute.cz vejce natvrdo - ahaonline.cz rozbité vejce - moda.cz kvočna - novinky.cz kohout a slepice - maminkam.cz kuře se skořápkou - wallcoo.net kačeny - everythingforeverybody.blog.cz kachní mládě - martinrak.cz pečivo - svobodabrezik.cz těstoviny - lidovky.cz vaječné pokrmy - shutterstock.com bábovka - eva.napady.net moučník - toprecepty.cz volské oko - prozeny.blesk.cz vejce na tvrdo - pridejseknamity.cz vejce s tuňákem - profimedia.cz Použitý software: Microsoft Office PowerPoint 2010 (držitel licence ZŠPr a PrŠ, Vinohradská 54, Praha 2) Projekt je financován z Evropského sociálního fondu, ze státního rozpočtu ČR a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím Operačního programu Praha – Adaptabilita.
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.