Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

18. Nastřelování, montáž puškohledu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "18. Nastřelování, montáž puškohledu"— Transkript prezentace:

1 18. Nastřelování, montáž puškohledu
NÁZEV SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR: Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE: 18. Nastřelování, montáž puškohledu NÁZEV SADY: Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK: 3. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07./1.5.00/ DATUM VZNIKU: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Cílem této prezentace je naučit žáky nastřelování zbraní a montáži puškohledu. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

3 Nastřelování

4 Nastřelování Základním předpokladem úspěšného použití zbraně (zásah cíle) je správně nastřelená zbraň.To znamená,že se její střední zásah blíží shodě se záměrným bodem.Činnost,při níž dosáhneme požadované shody nazýváme nastřelování.

5 Při nastřelování používáme zpravidla bílý terč,který je opatřen černým kontrastním záměrným obrazcem ve tvaru kruhu nebo čtverce.Záměrný bod volíme na spodní okraj obrysu záměrného obrazce.Na rozhraní bílé a černé plochy lze nejlépe „usadit“ mířidla při opakovaném zamiřování do stejného bodu,to je předpoklad nízké hodnoty rozptylu.

6 Nástřelné délky zbraní
Vzduchová pistole………………… 7m Vzduchovka ……………… m Pistole, revolvery ……………… m Brokovnice ……………… m Malorážky ………………… 50m Lovecké kulovnice……………… m Vojenské pušky ……………… m (SNIPER – i více)

7 Při nastřelování dodržujeme zásady
Zásadně nenastřelujeme za šera Při bočním osvětlení Za poledního slunce Nemíříme déle než deset sekund,abychom zabránili únavě oka

8 Před střelbou kontrolujeme
Zda jsou správně nastavená a upevněná mechanická mířidla Zda je řádně upevněn zaměřovací dalekohled Vývrt vytřeme do sucha a odmastíme jedním výstřelem mimo terč

9 Vystřelíme 2-3 rány. Střední zásah určíme grafickým způsobem a změříme jeho vzdálenost od záměrného bodu. Pokud je odchýlen provedeme korekci mířidel.U mechanických upravíme buď mušku nebo hledí.U zaměřovacího dalekohledu upravujeme pomocí dvou os.

10 Před nastřelením si můžeme zbraň nastavit tak,že použijeme průhledu vývrtem hlavně nastavíme na určitý bod a na ten bod seřídíme mířidla.Při tomto přednastavení musíme zbraň pevně upnout,aby nedošlo k pohybu zbraně při seřizování mířidel.

11 Při nastřelování lovecké zbraně postačí nástřel třemi ranami.
U obranných pistolí 5-6ti ranný nástřel. Pro sportovní účely 10 ran ve třech skupinách to je celkem 30 ran.

12 Montáž puškohledu

13 Puškohled se upevňuje na zbraň tak,aby jeho optická osa byla rovnoběžná s osou hlavně a okulár by měl být od oka střelce asi 80 mm,kvůli zpětnému rázu zbraně,kde by mohlo dojít k poranění střelce. Potřebné spojení puškohledu se zbraní zajišťuje zvláštní držák zvaný montáž.

14 Druhy montáží V dnešní době existuje mnoho druhů montáží s konstrukčně odlišným uchycením na zbraň.V České republice je nejvíce rozšířena násuvná a stojánková.

15 Násuvná montáž Se nasouvá na rybinu pouzdra závěru a upevňuje dotažením matic nebo šroubů. Používá se u tuzemských kulovnic řady ZKK.Obdobnou montáž má i kulobroková varianta zbraní ZH.

16 Stojánková montáž Je tvořena dvěma stojánky s kruhovými objímkami,v nichž je sevřen tubus puškohledu.Konce stojánků se vkládají do destičkových základen pevně spojených s pouzdrem závěru nebo plošinou hlavně.Stojánky jsou v destičkových základnách zachyceny odpruženými západkami.

17 Po namontování provedeme nastřelení podle druhu zbraně.
Mikrometrický šroub má tu výhodu,že je dopředu určeno,kolik činí na danou vzdálenost,skutečná změna polohy rány v terči na jedno pootočení přes zoubek šroubu. Korigovat můžeme buď postupně nebo současně v obou osách.

18 Některé druhy montáže ponechávají pod puškohledem volný prostor,kterému říkáme podhled, průhled nebo tunel.Podhled umožňuje použití mechanických mířidel i při nasazení puškohledu. Umožňuje také kontrolu přes mechanické mířidla.

19 Zdroj Ing.František Souček – Technologie II Vydáno leden 1996


Stáhnout ppt "18. Nastřelování, montáž puškohledu"

Podobné prezentace


Reklamy Google