Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autoři:Ing. Radim Bublík Název prezentace: (DUMu) Klávesnice a myš Tematická oblast:Hardware počítače Ročník: 1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:24. 11. 2012

2  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Hardware počítače je poskytnout žákům potřebné informace o technickém vybavení počítačů pro jejich lepší orientaci v informačních a komunikačních technologiích (zejména počítačích), se kterými se budou velmi pravděpodobně setkávat po celý svůj život.  Jednotlivé DUMy (prezentace a pracovní listy) v této sadě pokryjí postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Informační a komunikační technologie na naší SŠ.  Tato prezentace je konkrétně zaměřena na tematický celek Klávesnice a myš.

3

4  Klávesnice je historicky nejdůležitější vstupní zařízení počítačů.  Pomocí klávesnice se na počítači píše nebo se ovládají jednotlivé programy.  Klávesnice je rozdělena do několika částí podle určení kláves: funkční klávesy, alfanumerická část, numerická část, kurzorové klávesy („šipky“), LED indikátory (CapsLock apod.).

5  Klávesnice obsahuje vlastní řídící elektroniku, která převádí jednotlivé stisky kláves (snímané většinou mechanicky) na číselné hodnoty a ty pak posílá do PC.  K PC se připojuje klávesnice přes PS/2 rozhraní (fialový konektor) nebo přes USB rozhraní, případně přes Bluetooth či jinou bezdrátovou technologii.  Dnešní klávesnice vycházejí ze standardu PC/AT (101 (US), příp. 102 kláves (Evropa)).

6  Myš je polohovací zařízení, jehož hlavním úkolem je snímat pohyb ruky po podložce a převádět jej na pohyb kurzoru na obrazovce.  Nejčastěji je dvoutlačítková s rolovacím kolečkem, které také slouží jako třetí tlačítko.  Může být buď mechanická („s kuličkou“, pohyb v ploše je snímán dvěma válečky pro jednotlivé osy pohybu) a nebo optická (popř. dokonalejší optická je pak laserová).  Pozn.: ne každá optická myš je laserová!

7  Připojení je řešeno přes PS/2 rozhraní (zelený konektor) nebo přes USB rozhraní.  Existují i myši bezdrátové, které používaly buď infračervený přenos (nepraktické, infračervený snímač musel být umístěn tak, aby myš byla neustále v jeho „zorném poli“) a nebo některou z rádiových technologií (např. bluetooth, ty jsou standardizované a použitelné u více různých zařízení, nejen v PC – např. i s tablety, mobilními telefony, Playstation3…).  Bezdrátové myši však potřebují vlastní napájení, které je řešeno např. dvěma bateriemi typu AA nebo AAA a samozřejmě vlastní jednotkou, která se připojuje k PC přes USB nebo přes PS/2 rozhraní.

8 Dnešní klávesnice a myši používají již většinou populární USB konektor. Přesto jsou ještě na trhu i varianty s konektory PS/2: Zelený PS/2 = myš Fialový PS/2 = klávesnice

9 http://vstupnizarizeni.rames.info/1keyb.html nebo http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4 %8Dov%C3%A1_kl%C3%A1vesnice případně http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4 %8Dov%C3%A1_my%C5%A1

10 Výukový materiál je výhradně dílem autora (včetně fotografií).


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google