Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní."— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.9.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace  Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Rytecké techniky pro zdobení zbraní (pro 1.- 4. ročník uměleckých oborů) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při práci na pracovišti pro rytce.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce na naší SŠ.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na ukázky využívání rytectví v praxi. 2

3 3 Vznik rytectví sahá do dávné minulosti nejen evropských dějin a civilizace, ale prapůvod a zrod nacházíme již u národů nejstarší kultury v Asii a Africe. Od těch dob prošel člověk složitou cestou vývoje, až dospěl do stavu civilizace, která nám zanechala doklady o své kulturní vyspělosti. Nyní však nastává „renesance“ ruční umělecké rytiny.

4 4 Ruční originál promlouvá řečí tvůrce a nese půvab a hodnoty původního uměleckého díla. Ocitáme se v době, kdy rytina a ostatní původní grafika dožívá zájmu i úcty, která jí vždy patřila. Nejváženější kapitolou celého oboru rytectví je ruční umělecká rytina. Nejznámějším užitím je zdobení loveckých zbraní, kordů a mečů, taktéž zdobení šperků. I při restaurování starých děl má své opodstatnění.

5 5 Nejen historie je spjatá s ruční uměleckou rytinou. Dnes se bez ručního rytí neobejde porývání hudebních nástrojů, výroba plaket, pečetí, medailí nebo matric pro ražbu poštovních známek. V následujících snímcích se seznámíme s různými typy využití rytectví v praxi.

6 6 Zde vidíme ukázky rytiny do dřeva a plošného rytí špičatým rydlem do kovu.

7 7 Na snímku vidíme využití rytectví při výrobě kování nábytku. Je zde využito plastické rytiny i cizelování.

8 8 Na snímku je znázorněno využití rytectví při zdobení chladných zbraní.

9 9 Další ukázka zdobení chladných zbraní, nyní plastickou rytinou.

10 10 U této dýky je využito odlitku, vytvořeného z voskového modelu.

11 11 Návrh egyptského rituálního nože i s hotovým výrobkem,kde je využito, jak rytecké metody, tak i odlitku.

12 12 Zdobení otvíracího nože plošnou rytinou.

13 13 Zdobený nůž, u kterého je využita kombinace, plošné i plastické rytiny.

14 14 Na tomto noži můžeme vidět využití různých ryteckých stylů. Od plastiky, plošné rytiny, až po bulino (metoda rytí jehlou)

15 15 Ukázka zdobení historické pistole plastickou rytinou.

16 16 Pistole CZ 75 Kombinace plastické a plošné rytiny.

17 17 Pistole CZ 70 6,35mm Kombinace plošné a plastické rytiny.

18 18 Ukázka zdobení zbraně plošnou rytinou.

19 19 Zde je rytina využita účelově, jako zdrsnění horní lišty na svazku brokových hlavní.

20 20 Na následujících obrázcích vidíme využití rytectví, při zdobení loveckých zbraní.Konkrétně matici úderníku a nos předpažbí.

21 21 Zde vidíme zdobení lučíku a dna nábojové schránky.

22 22 Na fotografiích je umístění malé botky a její zdobení plastickou rytinou.

23 23 Ukázka různých druhů botek.

24 24 Ukázka využití rytecké práce při zdobení držáku na optické mířidla.

25 25 Při zdobení zbraní musí být rytec všestranný a zvládat i řezbu dláty do dřeva. Ukázka rytých pažeb.

26 26 Rekapitulace poznatků vyplývající z daného tématu - Co víš o historii rytectví? - Kde se rytectví využívá? - Jaké technologie rytí znáš?

27 Zdroje pro textovou část  Rytecká technologie. Uherský Brod, 1999. Interní materiály. 27

28 Seznam zdrojů pro použité obrázky  Veškeré fotografie použité v této prezentaci jsou mé vlastní tvorby. 28


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: David Kranz Název prezentace (DUMu): 2. Využívání rytectví v praxi Název sady: Rytecké techniky pro zdobení zbraní."

Podobné prezentace


Reklamy Google