Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:3. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07./1.5.00/34.0727 DATUM VZNIKU:1.8.2012-31.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE  Cílem této prezentace výukových materiálů s názvem Výroba pažby je ukázat žákům středních škol se specializací na obor Technik puškař, jak prakticky postupovat při výrobě pažby.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

3 VÝROBA PAŽBY

4 PŘED VÝROBOU PAŽBY U jednotné pažby provedení: celopažbené polopažbené Určení rozměrů pro běžnou potřebu vystačíme se třemi mírami: Délka paže od ohbí lokte po konec ukazováku Výška oka nad klíční kostí Šířka hrudi mezi podpaždími

5 DŘEVO NA PAŽBY U levnějších zbraní se používá bukové dřevo. Nejčastěji se u loveckých zbraní používá ořechové dřevo. Dále jsou pažby z plastu, ale ty se používají výjimečně. U starších zbraní se můžeme setkat s hruškovým, višňovým, javorovým i jilmovým dřevem. Lepené dřevo

6 POSTUP VÝROBY Dřevo vysušíme. Ze dřeva se nejprve vyřeže hrubý tvar pažby.

7 Potom znovu ořežeme dle šablony a druhu pažby. Vznikne nám hrubý tvar pažby který pak pokračuje na další zpracování.

8 Následuje opracování pažby Starší způsob – na klasickém stroji Novější na CNC stroji

9 Následuje vyfrézování drážek a otvorů dle provedení zbraně.

10 Po vyfrézování všech drážek a otvorů se pažba ořízne z obou stran. Na přední straně se zaoblí.

11 Poté následuje přišroubování botky. Dále se pažba leští na pásových bruskách.

12 Pažba pokračuje na ruční úpravu kde následuje dokonalé dobroušení a doleštění všech tvarů pažby.

13 Poté se na pažbě zhotovuje zdrsnění na krku a předpažbí. Zdrsnění rybinou dříve ručně pak lisováním a novější vypalováním laserem.

14 POVRCHOVÉ ÚPRAVY PAŽBY Tradiční úpravou je šelaková politura.Ta se postupně nahrazuje kvůli pracnosti bezbarvým nitrolakem nebo průhledným lakem.

15 POVRCHOVÁ ÚPRAVA PAŽBY SE PODLE LESKU DĚLÍ: Matnou Pololesklou S vysokým leskem

16 Následuje moření pažby vodovým mořidlem. Poté se pažba osuší.

17 LAKOVÁNÍ PAŽBY Nejdříve se pažba nastříká plničem pórů a projde linkou sušení. Pak následuje jemné přebroušení. Konečná fáze lakování a znovu sušení.

18 HOTOVÁ PAŽBA

19 ZDROJE Použité obrázky vlastní


Stáhnout ppt "NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:15. Výroba pažby NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař."

Podobné prezentace


Reklamy Google