Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Optické přístroje.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Optické přístroje."— Transkript prezentace:

1 Optické přístroje

2 Druhy optických přístrojů
Brýle Dalekohled Fotoaparát Mikroskop Lupa

3 Brýle Brýle jsou pomůckou pro korekci vidění, případně pro ochranu zraku. Brýle obvykle sestávají z pevné obruby, do které jsou upevněny buď čočky umístěné před očima člověka pro vizuální korekci (dioptrické brýle). Moderní brýle jsou obvykle posazeny plastovými sedýlky na nosu a stranicemi s obvykle plastovými koncovkami za boltce uší, které by měly kopírovat. Dioptrické brýle slouží ke korekci krátkozrakosti nebo dalekozrakosti

4 Speciální brýle Ochranné brýle - chrání zrak před poškozením, buď mechanickým (např. před odštěpky odletujícími při obrábění materiálů), nebo zářením (např. před ultrafialovým). Potápěčské brýle - oddělují očí od vodního prostředí a tím je chrání a zajišťují ostré vidění. 3D brýle - Speciální brýle se používají ke sledování 3-D filmů či kreseb, nebo pro vyvolání dojmu virtuální reality. Tyto brýle zajišťují, aby každé oko mohlo sledovat samostatný obraz. Dosahuje se toho buď odlišnými barvami skel (červená a zelená nebo modrá )

5 Dalekohled Optický dalekohled či teleskop je přístroj k optickému přiblížení pomocí dvou soustav čoček nebo zrcadel: objektivu a okuláru, jímž se obraz pozoruje. Hlavními parametry optických dalekohledů jsou světelnost a zvětšení. Opticky účinná plocha objektivu (apertura) určuje světelnost dalekohledu a poměr ohniskových vzdáleností objektivu a okuláru jeho zvětšení. Dělí se na : reflektory, jejichž objektiv je tvořen zrcadlem refraktory, jejichž objektiv je tvořen jednou čočkou, nebo jejich soustavou.

6 Zrcadlové dalekohledy (reflektory)
V dalekohledu se paprsky odražené dutým primárním parabolickým zrcadlem soustředí do malého vypuklého hyperbolického zrcadla, které je odrazí do okuláru, umístěného v ose dalekohledu; primární zrcadlo musí tedy mít uprostřed otvor.

7 Zrcadlové dalekohledy (reflektory)
Dalekohled je tvořen tubusem, ve kterém se nachází primární a sekundární zrcadlo. Primární zrcadlo má parabolický tvar a je uloženo ve spodní části tubusu. Přijímá přicházející světlo a odráží ho do svého ohniska, kde je umístěno malé sekundární zrcadlo, které odráží paprsky mimo tubus do okuláru. Optická soustava dvou zrcadel a okulárů způsobuje, že vzniklý obraz je převrácen stranově a pólově. Je proto vhodný pro astronomická pozorování, kde obrazová převrácenost nevadí. Pro pozemské použití lze okulár doplnit hranoly, které upraví obraz do správné polohy.

8 Čočkové dalekohledy (refraktory)
Tento dalekohled je tvořen dvěma soustavami spojných čoček, které mají společnou optickou osu. Obraz velmi vzdáleného předmětu vytvořený objektivem se nachází v ohnisku okuláru, přičemž se jedná o obraz skutečný, zmenšený a převrácený. Tento obraz pak pozorujeme okulárem jako lupou.

9 Typy dalekohledů Podle hlavního určení se rozlišují
dalekohledy astronomické dalekohledy pozemní (terestrické) včetně zaměřovacích a geodetických divadelní kukátka triedry Triedr (binokulár) je přenosný dalekohled, tvořený soustavou čoček a hranolů. V principu se jedná o dalekohled se dvěma spojnými čočkami. Mezi ně je navíc vložena soustava dvou optických hranolů, které obraz čtyřikrát odrazí (nastává zde totální odraz). Hranoly jsou vzájemně pootočeny o 90°. Tím je původně převrácený obraz narovnán a navíc se tak zkrátí konstrukční dálka dalekohledu, takže lze použít objektiv s delší ohniskovou vzdáleností a tím i zvětšením triedru. Triedr se vyrábí obvykle v binokulárním provedení a charakterizuje dvojicí čísel, jež udávají zvětšení a průměr objektivu. Triedr 8×50 má osminásobné zvětšení a objektiv o průměru 50 mm.

10 Popiš z jakých částí se skládají brýle.
Otázky ke zkoušení Popiš z jakých částí se skládají brýle. Popiš k čemu slouží dioptrické, ochranné, potápěčské a 3D brýle. Jaké je rozdělení dalekohledů a popiš jejich charakteristiku . Jaký je princip zrcadlového dalekohledu (reflektoru). Jaký je princip čočkového dalekohledu (refraktoru). Jaké jsou typy dalekohledů ? Popiš princip triedru.


Stáhnout ppt "Optické přístroje."

Podobné prezentace


Reklamy Google