Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer."— Transkript prezentace:

1 Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer

2 Obsah Co si pod pojmem optické přístroje představit Brýle Speciální brýle Dalekohled Typy dalekohledů Fotoaparát Typy fotoaparátů Mikroskop Jak vypadá mikroskop

3 Co si pod pojmem optické přístroje představit
Brýle Dalekohled Fotoaparát Mikroskop

4 Brýle Brýle jsou pomůckou pro korekci vidění, případně pro ochranu zraku. Brýle obvykle sestávají z pevné obruby, do které jsou upevněny buď čočky umístěné před očima člověka pro vizuální korekci (dioptrické brýle). Moderní brýle jsou obvykle posazeny plastovými sedýlky na nosu a stranicemi s obvykle plastovými koncovkami za boltce uší, které by měly kopírovat. Dioptrické brýle slouží ke korekci krátkozrakosti nebo dalekozrakosti

5 Speciální brýle Ochranné brýle - chrání zrak před poškozením, buď mechanickým (např. před odštěpky odletujícími při obrábění materiálů), nebo zářením (např. před ultrafialovým). Potápěčské brýle - oddělují očí od vodního prostředí a tím je chrání a zajišťují ostré vidění. 3D brýle - Speciální brýle se používají ke sledování 3-D filmů či kreseb, nebo pro vyvolání dojmu virtuální reality. Tyto brýle zajišťují, aby každé oko mohlo sledovat samostatný obraz. Dosahuje se toho buď odlišnými barvami skel (červená a zelená nebo modrá )

6 Dalekohled Dalekohled je přístroj sloužící k optickému přiblížení pomocí soustavy čoček nebo i zrcadel. Dělí se na reflektory, jejichž objektiv je tvořen zrcadlem a refraktory, jejichž objektiv je tvořen jednou čočkou, nebo jejich soustavou.

7 Typy dalekohledů Čočkové dalekohledy (refraktory) - Refraktory používají pro zobrazení pouze čoček nebo jejich soustav. Keplerův dalekohled - Příkladem konstrukce refraktoru může být tzv. hvězdářský (Keplerův) dalekohled. Tento dalekohled je tvořen dvěma soustavami spojných čoček, které mají společnou optickou osu. Objektiv tohoto dalekohledu má velkou ohniskovou vzdálenost f, ohnisková vzdálenost okuláru f0 je malá.

8 Fotoaparát Fotoaparát je zařízení sloužící k pořizování fotografií. Každý fotoaparát je v principu světlotěsně uzavřená komora s malým otvorem (nebo nějakou složitější optickou soustavou – objektivem), jímž dovnitř vstupuje světlo, a nějakým druhem světlocitlivé záznamové vrstvy na druhé straně, na níž dopadající světlo kreslí obraz.

9 Typy fotoaparátů hledáčkové – fotograf komponuje scénu hledáčkem – zvláštním průzorem vedle objektivu jednooké zrcadlovky (SLR) – aparát je vybaven sklopným zrcadlem: při kompozici scény se fotogram dívá přímo skrz objektiv, při expozici se zrcadlo sklopí a exponuje se na citlivou vrstvu; do této kategorie lze řadit i tzv. nepravé zrcadlovky (SLR-like), které sice zrcadlo nemají, ale při kompozici scény fotograf vidí živý obraz ze senzoru na displeji

10 Mikroskop Základem mikroskopu jsou čočky, které tvoří objektiv a okulár. Okuláry a objektivy jsou často výměnné. Jednoduchý mikroskop je složen ze dvou spojných soustav čoček, které mají společnou optickou osu. Část mikroskopu, která je nazývána objektiv, má malou ohniskovou vzdálenost. Pozorovaný předmět se umisťuje blízko před předmětové ohnisko, takže vzniká skutečný, zvětšený a převrácený obraz. Tento obraz vzniká mezi druhou částí mikroskopu, tzv. okulárem. Vzniklý obraz pak pozorujeme okulárem podobně jako lupou, čímž získáváme další zvětšení.

11 Jak vypadá mikroskop

12 Zdroje informací Encyklopedie vědy Program použitý k úpravě fotografií: Zoner photo studio 10

13 DĚKUJEME ZA POZORNOST kliknutím se vrátíte na začátek


Stáhnout ppt "Optické přístroje Miroslav Andrle Petr Neugebauer."

Podobné prezentace


Reklamy Google