Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)"— Transkript prezentace:

1 Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120) Velikost i vzdálenost předmětů posuzujeme podle zorného úhlu, pod kterým předměty pozorujeme. Zorný úhel je úhel mezi paprsky, které vycházejí z okrajových bodů předmětu a vnikají do našeho oka. Oko je schopno rozlišit dva body, když je vidí pod zorným úhlem alespoň 1' (jedna minuta tj. šedesátina stupně, což odpovídá vzdálenosti 0,072 mm). Vzdaluje-li se předmět, zorný úhel se zmenšuje. 1 2

2 Nestejně vysoké předměty v různých vzdálenostech se zdají stejně velké, protože je pozorujeme ve stejném zorném úhlu. Malý předmět vidíme pouze tehdy, jestliže zorný úhel je alespoň 1'. Zorný úhel malého předmětu můžeme zvětšit, přiblížíme-li předmět k oku až do blízkého bodu, to je asi 25 cm od oka. Nerozeznáme-li ani potom na předmětu podrobnosti, použijeme lupu. Lupa je spojka s malou ohniskovou vzdáleností menší než 25 cm. Je to optický systém používaný na optické zvětšení pozorovaného předmětu, který je dostatečně malý a nachází se v blízkosti pozorovatele. Skládá se ze spojné čočky, vyrobené typicky ze skla nebo průhledného plastu.

3 Pozorovaný předmět se snažíme umístit mezi čočku a její předmětové ohnisko, pokud možno co nejblíže k ohnisku. Pozorujeme ho okem umístěným blízko lupy. Lupa tedy vytváří obraz zdánlivý, zvětšený a přímý, který dále pozorujeme okem. Zorný úhel ‘ zdánlivého obrazu je větší než zorný úhel  předmětu pozorovaného bez lupy ve stejné vzdálenosti od oka. 25 cm Lupa se používá v laboratořích při pozorování rostlin, drobných živočichů a minerálů, při čtení údajů na stupnicích přesných přístrojů apod. ' F F' 25 cm Jednoduchými spojkami, které se používají jako lupy, dosahujeme nejvýše šestinásobného zvětšení.

4 Lupa se používá v laboratořích při pozorování rostlin, drobných živočichů a minerálů, při čtení údajů na stupnicích přesných přístrojů apod. Jednoduchými spojkami, které se používají jako lupy, dosahujeme nejvýše šestinásobného zvětšení. Při větším zvětšení se začínají výrazně projevovat optické vady čoček a je nutno použít soustavu čoček. V biologii, lékařství, mineralogii aj. potřebujeme zvětšení větší. K tomu užíváme mikroskop. okulár Mikroskop slouží k pozorování blízkých, ale velmi malých předmětů. První mikroskop sestrojil začátkem 17. století holandský fyzik Anthony van Leeuwenhoek. tubus zaostřovací šroub objektiv Každý mikroskop má objektiv (je blíže pozorovanému předmětu), tubus, okulár, stolek a osvětlovací zařízení. podložní stolek zrcátko (osvětlovací zařízení)

5 Základem optické soustavy mikroskopu jsou dvě spojné čočky, které se liší ohniskovou vzdáleností. Objektiv má velmi malou ohniskovou vzdálenost f1, okulár má ohniskovou vzdálenost f2 větší. Předmět umisťujeme těsně za ohnisko objektivu – jeho obraz je zvětšený, skutečný a převrácený. Okulár potom umisťujeme tak, aby obraz předmětu vytvořeného objektivem ležel v ohniskové rovině okuláru. F'1 F2 F1 F'2 Přiblížením okuláru tak, že obraz předmětu vytvořený objektivem leží ve vzdálenosti menší než je ohnisková vzdálenost okuláru, pozorujeme okulárem obraz jako lupou – obraz je zdánlivý, zvětšený a převrácený.

6 Každý mikroskop má určité maximální zvětšení, které je pro něj charakteristické. Závisí na tzv. rozlišovací mezi mikroskopu, tj. nejmenší vzdálenosti dvou bodů, které lze ještě rozlišit. Nejlepší optické mikroskopy dosahují maximálního úhlového zvětšení  ~ Při větších zvětšeních se projevují vlnové vlastnosti světla a obraz je nekvalitní. Lupa, mikroskop i dalekohled řadíme mezi tzv. subjektivní optické přístroje – vytvářejí neskutečný obraz, který pak pozorujeme okem. Existují také takové přístroje, které vytvářejí skutečný obraz – jsou to např. zpětný projektor, fotoaparát, filmová kamera, dataprojektor a další. Souhrnně je nazýváme objektivní optické přístroje a můžeme je rozdělit na dvě základní podskupiny: na snímací přístroje a projekční přístroje.

7 Lupa je spojka s malou ohniskovou vzdáleností menší než 25 cm.
Zorný úhel je úhel mezi paprsky, které vycházejí z okrajových bodů předmětu a vnikají do našeho oka. Nestejně vysoké předměty v různých vzdálenostech se zdají stejně velké, protože je pozorujeme ve stejném zorném úhlu. Lupa je spojka s malou ohniskovou vzdáleností menší než 25 cm. Lupa zvětšuje zorný úhel, vytváří obraz zdánlivý, zvětšený a přímý, který dále pozorujeme okem. Mikroskop slouží k pozorování blízkých, ale velmi malých předmětů. Základem optické soustavy mikroskopu jsou dvě spojné čočky – okulár a objektiv, které se liší ohniskovou vzdáleností. Obraz vytvořený mikroskopem je zdánlivý, zvětšený a převrácený. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 120.


Stáhnout ppt "Lupa a mikroskop (Učebnice strana 117 – 120)"

Podobné prezentace


Reklamy Google