Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela"— Transkript prezentace:

1 Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Dobrý den, milí spolužáci. Jmenuji se Michaela Hlaváčová. Připravila jsem si pro vás prezentaci na téma Spojka a rozptylka.

2 Obsah Spojka Rozptylka Co je to spojka Využití spojky Druhy spojek
Grafická konstrukce Rozptylka Co je to rozptylka Využití rozptylky Druhy rozptylek Nejdříve vás seznámím s tím, co je spojka, jaké je její využití, jaké jsou druhy spojek a s jejich grafickou konstrukcí. Potom vás seznámím s rozptylkou, s jejím využitím, jejími druhy a také grafickou konstrukcí rozptylky.

3 Co je to spojka Spojná čočka (konvexní čočka) optická čočka
přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na sbíhavý zvětšuje obraz pozorovaného objektu Spojka, jinými slovy spojná neboli konvexní čočka, je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na sbíhavý. Zvětšuje obraz pozorovaného objektu.

4 Využití spojky čočky do brýlí – korekce dalekozrakosti
Spojky se využívají jako čočky do brýlí pro korekci dalekozrakosti. Na ilustračním obrázku vidíte, jak čočka zvětší obraz objektu.

5 Druhy spojných čoček dvojvypuklá ploskovypuklá dutovypuklá
Spojná čočka je uprostřed silnější než na okrajích. Rozlišujeme tři druhy spojek. Spojka dvojvypuklá – obrázek 1, ploskovypuklá – obrázek 2 a na obrázku 3 je spojka dutovypuklá.

6 Grafická konstrukce F, F’ … ohnisko f, f’ ohnisková vzdálenost a
vzdálenost objektu a’ vzdálenost obrazu y objekt y’ obraz

7 Vlastnosti obrazu spojky

8 Co je to rozptylka Rozptylná čočka (konkávní čočka) optická čočka
přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý zmenšuje obraz pozorovaného objektu Rozptylka, jinými slovy rozptylná neboli konkávní čočka, je optická čočka, která přeměňuje rovnoběžný svazek paprsků na rozbíhavý. Zmenšuje obraz pozorovaného objektu.

9 Využití rozptylky čočky do dalekohledů
(např. okulár Galileova dalekohledu) čočky do brýlí – korekce krátkozrakosti Rozptylky se využívají jako čočky do brýlí pro korekci krátkozrakosti. Na ilustračním obrázku vidíte, jak čočka zmenší obraz objektu. Také se využívá v dalekohledech. Rozptylkou je např. okulár Galileova dalekohledu. Tento typ dalekohledu se využívá např. jako divadelní kukátko, které poskytuje zhruba čtyřnásobné zvětšení.

10 Druhy rozptylných čoček
Dvojdutá Ploskodutá vypuklodutá Rozptylná čočka je uprostřed tenčí než na okrajích. Rozlišujeme tři druhy rozptylek. Rozptylka dvojdutá – obrázek 4, ploskodutá – obrázek 5 a vypuklodutá – obrázek 6.

11 Grafická konstrukce F, F’ … ohnisko f, f’ ohnisková vzdálenost a
vzdálenost objektu a’ vzdálenost obrazu y objekt y’ obraz

12 Vlastnosti obrazu rozptylky

13 Vady čoček Barevná vada

14 Vady čoček Sférická (kulová) vada

15 Vady čoček Astigmatická vada

16 Další využití optických čoček
lupa dalekohledy optické mikroskopy optické a měřicí přístroje (teodolit a další) mechaniky pro čtení CD, DVD (používají plastové čočky) lasery fotoaparáty, kamery, promítací přístroje Na závěr ještě několik příkladů praktického využití optických čoček. lupa – spojka s optickou mohutností 4 D a více – slouží k pozorování detailů, malých objektů mikroskop – tvořen okulárem (spojka s větší f) a objektivem (spojka s menší f) – slouží k pozorování extrémně malých objektů (bakterie, buňky, apod.) dalekohled – tvořen okulárem (spojka s menší f) a objektivem (spojka s větší f) – slouží k pozorování vzdálených a velmi vzdálených objektů (krajina, objekty ve vesmíru apod.) 16

17 Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8Dka_(optika)
Fyzika pro 9. ročník základní školy Prometheus, ISBN Na závěr ještě několik příkladů praktického využití optických čoček. lupa – spojka s optickou mohutností 4 D a více – slouží k pozorování detailů, malých objektů mikroskop – tvořen okulárem (spojka s větší f) a objektivem (spojka s menší f) – slouží k pozorování extrémně malých objektů (bakterie, buňky, apod.) dalekohled – tvořen okulárem (spojka s menší f) a objektivem (spojka s větší f) – slouží k pozorování vzdálených a velmi vzdálených objektů (krajina, objekty ve vesmíru apod.) 17

18 Děkuji Vám za pozornost


Stáhnout ppt "Spojka a rozptylka ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela"

Podobné prezentace


Reklamy Google