Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/10.5. 2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/10.5. 2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc."— Transkript prezentace:

1 Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/10.5. 2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc. Jana Slabá Janoutová P ř edm ě t: Fyzika T ř ída: VII. Tématický okruh: Sv ě telné jevy Téma: Optické čočky Druh výukového materiálu: prezentace Pou ž ití ICT:interaktivní tabule,interaktivita Didaktické,metodické poznámky (popis pou ž ití výukového materiálu ve výuce): výklad je v ě nován optickým č o č kám v č etn ě druh ů a pou ž ití. Pomocí samostudia – vyhledání informací na doporu č ovaných internetových stránkách si osvojí své poznatky na n ě kolika otázkách s následnými odpov ěď mi.Výklad navazuje na u č ebnici Fyzika FRAUS str.116-119. Pou ž ité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8Dka_(optika) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8Dka_(optika) http://cs.wikipedia.org/wiki/Heliograf_(m%C4%9B%C5%99ic%C3%AD_p%C5%99%C3%ADstroj) http://cs.wikipedia.org/wiki/Teodolit http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/480-cocky

2 Optické čočky

3 Optická čočka je optická soustava dvou centrovaných kulových je optická soustava popř. jedné kulové a jedné rovinné plochy je tvořena z průhledného materiálu ÚKOL: Z kterých průhledných materiálů je tvořena čočka? …………………………………………… Sklo, plast.

4 Použití optických čoček ÚKOL: Kde se používají optické čočky: ……………………………………………………………………………………………… ………………………… brýle pro korekci zraku lupa fotografické přístroje dalekohledy a menší astronomické přístroje mikroskopy mechanika pro čtení CD a DVD (používají plastové čočky) měřicí přístroje (teodolit, heliograf a další)

5 Najdi použití následujících přístrojů Heliograf slouží pro měření délky denního svitu http://fyzmatik.pise.cz/1038- heliograf-jak-se-meri-slunecni- svit.html http://fyzmatik.pise.cz/1038- heliograf-jak-se-meri-slunecni- svit.html Teodolit na přesné měření a vytyčování vodorovných a výškových úhlů teodolity se používají v zeměměřictví (geodézii)

6 Ověření poznatků ze samostudia Je heliograf nazýván slunoměr? Ano/ne. Je propalován registrační pásek průchodem slunečních paprsků koulí? Ano/ne. Vyměňuje se pásek každé ráno v 7:00 hod nebo 19:00 hod večer? Ráno/večer. Pro přesné měření a vytyčování vodorovných a výškových úhlů se používá heliograf nebo teodolit? Heliograf/teodolit.

7 Druhy optických čoček spojky spojné čočky jsou uprostřed silnější než na okrajích a mají jeden vypuklý povrch druhy spojek: rozptylky rozptylné čočky jsou uprostřed tenčí než na okrajích a mají jeden povrch dutý druhy rozptylek:

8 Použití spojky a rozptylky k odstranění očních vad Krátkozrakost špatná viditelnost postiženého na vzdálené předměty napravuje brýlemi s čočkou rozptylkou Dalekozrakost špatná viditelnost postiženého na blízko umístěné předměty napravuje se brýlemi s se spojnou čočkou

9 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8 Dka_(optika) http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Co%C4%8 Dka_(optika) http://cs.wikipedia.org/wiki/Heliograf_(m%C4 %9B%C5%99ic%C3%AD_p%C5%99%C3%ADstr oj) http://cs.wikipedia.org/wiki/Heliograf_(m%C4 %9B%C5%99ic%C3%AD_p%C5%99%C3%ADstr oj) http://cs.wikipedia.org/wiki/Teodolit http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/48 0-cocky http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/48 0-cocky


Stáhnout ppt "Název šablony: Inovace ve fyzice52/F34/10.5. 2013,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Optické čočky Autor: Bc."

Podobné prezentace


Reklamy Google