Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru Technik puškař a Puškař ROČNÍK:3. ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07./1.5.00/34.0727 DATUM VZNIKU:1.6.2012-30.6.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 ANOTACE Cílem této prezentace je seznámení se s vývojem a s významem střelných zbraní, které rozšíří žákům naší střední školy znalosti v této oblasti. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě slouží pro výuku puškařských oborů na naší střední škole.

3 VÝVOJ A VÝZNAM STŘELNÝCH ZBRANÍ

4 POČÁTKY STŘELNÝCH ZBRANÍ Vznik palných zbraní v Evropě 14. stol. – hnací prostředek střelný prach. Ve 14. stol vznik ručních palných zbraní Do poloviny 19. stol. černý prach Využití střelného prachu znamená počátek nové éry ve vojenství.

5 První ruční palné zbraně velmi nedokonalé

6 Nabíjení a střelba velmi primitivní. Do vývrtu hlavně se nasypala dávka střelného prachu, pak se umístila střela-železná nebo olověná. Střelec uchopil zbraň a zamířil na cíl Pak byl zapálen střelný prach přiložením ohně.

7 Střelný prach nejčastěji zapaloval sám střelec nebo jeho pomocník. Název ručnice vznikl tím, že to byla pouze zmenšená děla. Mezi ručními palnými zbraněmi převládaly hradební pušky, které se při střelbě opíraly o pevnou podpěru, k tomu sloužil dolní výstupek tzv. hák. Tak vznikla zbraň hákovnice

8 V 1.čtvrt. 15.stol. zdokonalení ručních palných zbraní-prodloužení hlavní, lomení pažby, zápalné kanálky – umístění na boční stěnu hlavně. Na zbraních se objevila mířidla.

9 DRUHY ZÁMKŮ Doutnákový Kolečkový Křesadlový -švédský,francouzský Perkusní

10 Otázka Jaké druhy zámků známe?

11 ODPOVĚĎ Doutnákový Kolečkový Křesadlový -švédský,francouzský Perkusní

12 NÁBOJE K PUŠKÁM Papírové nejednotné náboje A,B – křesadlové pušky C,D – perkusní pušky-předovky E,F,G – perkusní pušky-zadovky

13 Objevení hlavní s dvěma drážkami. Sférická střela při průchodu v drážkách získala rychlé otáčení a tím měla větší přesnost a větší dostřel oproti hlavni s hladkým vývrtem.

14 PUŠKY ZADOVKY Nabíjení zezadu mělo řadu výhod: Střelec nemusel pušku otáčet a vztyčovat se celou postavou. Umožnění používat střely dokonale utěsněné v drážkách a vytvoření jednotných nábojů k dalšímu zdokonalování. 2.polovina19. stol. objevení nejrůznějších systémů perkusních zadovek. Zrychlení nabíjení a střelby.

15 OPAKOVAČKY Pokusy zaměřené k dosažení větší palebné rychlosti. Existence různých systémů revolverů. Po vzoru revolverů tzn. revolverové pušky. Zvýšení rychlosti palby pomocí nasazovacích zásobníků.

16 Zmenšením ráže mohlo dojít po zavedení bezdýmného prachu. Ráže se zmenšila přibližně z 18 na 8-6,5mm Tyto pušky mají nejlepší balistické vlastnosti. Zmenšení ráže umožnilo snížení hmotnosti pušky.

17 JEDNORANOVÉ A VÍCEHLAVŇOVÉ ZBRANĚ Nabíjíme ručně zasunutím náboje do nábojové komory. U opakovacích a samonabíjecích zbraní obstarává tuto činnost závěr.

18 Opakovací kulovnice mají většinou dvouřadé ploché nábojové schránky. Samonabíjecí kulovnice se vyrábí většinou s jednořadým plochým zásobníkem. Lovecké kulovnice mají obvykle zásobu pěti nábojů.

19 Samonabíjecí a opakovací brokovnice mají většinou zásobovací trubicovou schránku umístěnou pod hlavní. Lovecké brokovnice mají obsah dvou až čtyř nábojů. Malorážky mívají jednořadý zásobník pro pět nebo deset nábojů.

20 Pistole mají jednořadý i dvouřadý plochý zásobník pro osm,patnáct i více nábojů. Revolvery mají válec s obvykle se šesti náboji.

21 POUŽITÉ ZDROJE FRENZL, Jiří Ruční palné zbraně Vydal COPt Uh.Brod 1996


Stáhnout ppt "NÁZEV SŠ:SŠ-COPT Uherský Brod AUTOR:Radek Beníček NÁZEV PREZENTACE:3. Vývoj a význam střelných zbraní NÁZEV SADY:Odborné vyučování pro 3. ročník oboru."

Podobné prezentace


Reklamy Google