Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ
Akreditace zdravotnických zařízení pro praktickou výuku porodních asistentek Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ

2 Zdůvodnění změny Harmonizace legislativy ČR a členských zemí EU:
Směrnice 2005/36/ES, platná od znění směrnice se odráží v novelizaci zákona č. 96/2004 Sb. a to v § 45 odst. 1 písm. d) V § 45 je definována povinnost vzdělávacích institucí realizovat praktickou část výuky ve studijním programu Porodní asistence jen na pracovištích s akreditací MZ.

3 Akreditační řízení Akreditační řízení se bude týkat všech zdravotnických zařízení a jejich smluvních partnerů, na kterých bude probíhat praktická výuka porodních asistentek. Žádost o akreditaci podá na MZ zdravotnické zařízení (najdete na webových stránkách MZ). V rámci AK MZ je jmenována pracovní skupina pro posuzování žádostí – v kladném případě bude akreditace udělena na dobu 6 let.

4 Členové pracovní skupiny AK MZČR
Mgr. Jitka Laholová PhDr. Jana Ajglová Mgr. Věra Vránová, Ph. D. Eva Barešová Mgr. Alena Jeklová

5 Údaje požadované v žádosti o akreditaci
1. Identifikační údaje (název organizace, adresa,IČO atd..) Praktická výuka u více poskytovatelů zdravotní péče – lze podat žádost současně pro několik smluvních zařízení. Např.: žadatel o akreditaci- tj. zdravotnické zařízení – nemocnice – uzavře dohodu o spolupráci s privátní gynekologickou ambulancí, ev. privátní porodní asistentkou a na základě těchto dohod bude podána zdrav. zařízením POUZE JEDNA žádost o akreditaci

6 Údaje požadované v žádosti o akreditaci
2. Doklady o oprávnění užívat prostory, ve kterých probíhá praktická výuka (nájemní smlouva, zřizovací listina). 3. Doklady o druhu a rozsahu zdravotní péče (nestátní zdravotnické zařízení – registrace, příspěvková organizace – zřizovací listina). 4. Jméno a příjmení fyzické osoby odpovídající za odbornou úroveň a průběh praktického vyučování (doložení úředně ověřené kopie Osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu) – náměstkyně oš. péče, hlavní sestry.

7 Údaje požadované v žádosti o akreditaci
5. Seznam lektorů, resp. školitelů, kteří se budou podílet na praktické výuce PA s uvedením jejich odborné způsobilosti v oboru Porodní asistence a úředně ověřené kopie jejich Osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu. POZOR – úředně ověřené kopie Osvědčení lze získat hromadně pro všechny garanta i lektory (školitele) na základě Žádosti o vyhledání dokladů (najdete na webových stránkách MZ).

8 Údaje požadované v žádosti o akreditaci
6. Doklady o materiálním (vybavení prostor) a technickém zabezpečení praktického vyučování. Při podání žádosti doporučuje MZ postupovat v součinnosti s příslušnou vysokou školou.

9 Praktické pokyny Praktické pokyny pro podání žádosti k akreditačnímu řízení jsou uveřejněny na stránkách MZ ( Odborník/zdravotník – vzdělávání a uznávání kvalifikací – akreditace – Praktické vyučování pro Porodní asistenci.

10 Kontakt pro podání žádosti o akreditaci PA
Mgr. Jitka Laholová Tel:


Stáhnout ppt "Mgr. Jitka Laholová Odbor vzdělávání a vědy MZ"

Podobné prezentace


Reklamy Google