Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

RASC Systémový přístup a Big Data

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "RASC Systémový přístup a Big Data"— Transkript prezentace:

1 RASC Systémový přístup a Big Data
RADA a AKADEMIE pro SMART CITY „4.0, eGov, eHealth, Smart City, Open Data, Big Data, DataQ, eKomunikace, Bezpečnost, Kyberbezpečnost, Sdílení, Vzdělávání“

2 RASC Jsme připraveni stát se Vašimi průvodci ve světě
Digitální transformace (včetně SMART CITY) i partnery v klíčových rozhodnutích a procesech přípravy a realizace projektů

3 Smart City, Digitální transformace a role eGovernment
Cesta ke Společnosti 4.0 = cesta strategie Digitální transformace Od dat k informacím a od informací ke znalostem Solidní infrastruktura (back-end) eGovernmentu Posun v rozvoji eGovernmentu k využívání back-endových funkcí pro integraci dat a obsluhu klientů (front-end)

4 Big data jako součást egovernmentu a zároveň předpoklad chytrých konceptů
Digitální transformace souvisí se sběrem a užitím Big Data a internetem DataQ – kvalita dat Poptávka po Big Data je základním akcelerátorem Smart City Logika kData a kGovernment Potenciál Big Data Hubů Koordinační role regionů / rezortů

5 Aktuální eGovernment Zdroj: RNDr. Petr Tiller, MVČR odbor hlavního architekta; pro RASC

6 Úskalí implementace konceptu SMART City
Jednotlivé koncepty SC a jejich přínosy jsou často definovány velmi neurčitě. Zásadně neobsahují komunitární principy a standardizaci Nabízí řadu přístupů v širokém portfoliu oblastí (vertikál) a ještě více možných technologických řešení v těchto vertikálách. Nenabízí ale příliš koncepčně pojatých řešení, které by měly charakter koncepčních rámců (frameworks) nebo platforem (horizontální řešení) integrujících jednotlivá dílčí řešení ve vertikálních oblastech do provázaného celku.

7 Návrh Systémového Přístupu K Problematice Smart city
SC vyžadují z principu globální („enterprise“) přístup, zahrnující nejen technologie, ale i procesy a různé formy komunikace s občany, motivační faktory a netradiční obchodní modely a nové koncepty (participace občanů, mobilní aplikace, aplikace vyvíjené třetími stranami na open daty nebo API města), kde již nelze vystačit s tradiční ICT strategií, ale je nutné využívat přístupů z oblasti enterprise architektury.

8 Návrh řešení Kompatibilních S BEST PRACTICE V EGOVermentu
Vytvoření referenční SC architektury – seznam povinných/doporučených komponent a funkcí, které by měl obsahovat zobecněný framework SC Architektonický „dotazník“ / typizovaný projekt – smysluplný schvalovací proces pro žádosti o finanční podporu např. založený na hodnocení naplňování referenčního modelu SC pro kraje a podporující principy spolupráce a sdílení služeb

9 Návrh ŘEŠENÍ KOMPATIBILNÍ S BEST PRACTICE V EGOVERNMENTU
Architektonicky řízený přístup k implementaci je již nyní základem plánování jakéhokoliv projektu na úrovni státní správy a mělo by tom tak být i v případě plánování SC projektů na úrovni samosprávy. Plánování cílů Realizace procesů Monitorování a sledování procesů Vyhodnocení výkonnosti procesů Přijetí opatření ke změnám V samosprávě obvyklý postup (viz. např. best practise při implementaci ISO ve VS, tzv. PDCA cyklus)

10 Návrh ŘEŠENÍ KOMPATIBILNÍ S „REFERENČNÍ ARCHITEKTUROU“ EGOVERNMENTU
Analyzovat a popsat stávající stav IS a souvisejících aktiv v rozsahu vertikál SC (AS-IS) Pomoci definovat vizi a misi SC a navrhnout ideální cílový stav (TO-BE) Analyzovat souvislosti - co a kdy je třeba udělat, abychom se dostali do cílového stavu (Gap Analysis) Nadefinovat a naplánovat posloupnost dílčích projektů vedoucích k cílovým stavům k danému termínu (Národní cíle, Project roadmap)

11 Lessons learned - eGovernment: základem je dobrá strategie a její gestoři
Dobrá strategie = jednoduchá strategie Role gestora strategie je mj. Know-how Networking Politická podpora Definice potřeb a řešení Komunismus = sověty + elektrifikace SMARTCITY = ??? + ??? Od nepopsaného k popsanému, od popsaného k poznanému!

12 Lessons learned - eGovernment: DOBRÁ strategie v pár tezích
Dobrá tj. jednoduchá strategie obsahuje * * Vize Popis současného stavu Objektivně Celostně Stručně Výstižně Podloženě * Opatření Cílový stav Rozdílová analýza Implementace Udržitelnost * Cíle Globální Strategické Specifické Více:

13 Lessons learned - eGovernment: Aneb jak poznám, že je chytrá???
SMARTCITY = zlepšení + kvality + života

14 Lessons learned - eGovernment: Aneb možná chytrá, ale bez strategie…
Lavička je vpravo dole…

15 S Vámi to půjde lépe! Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "RASC Systémový přístup a Big Data"

Podobné prezentace


Reklamy Google