Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma VÝROBKY Z PLASTŮ Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Výrobky z plastů Témata: Přehled výrobků v instalacích
Materiály pro izolace potrubí Zápachové uzavírky Vpusti a vtoky Splachovací nádržky Klozetová sedadla Vaničky sprchových koutů Armatury Držáky, kryty a úchytky na potrubí

5 Přehled výrobků v instalacích
Instalatéři nepoužívají plasty jenom na trubní rozvody. V domovních a venkovních potrubních rozvodech se používají trubky a tvarovky z PVC, PVC-C, PP, PE, PE-X, PB a případně i dalších materiálů. Z plastů se dále vyrábí velké množství dalších výrobků např. materiály pro izolace potrubí, těsnění, zápachové uzavírky, vpusti, dešťové vtoky, splachovací nádržky, klozetová sedadla, vaničky sprchových koutů, armatury, držáky, kryty a úchytky na potrubí atd.

6 Materiály pro izolace potrubí
Pro izolování potrubí se používají izolační trubice vyráběné z upraveného plastu. Tímto plastem je pěněný polyetylén.

7 Zápachové uzavírky Zápachové uzavírky (sifony) se připojují ke všem běžným zařizovacím předmětům. Vyrábějí se z plastů: polyetylén, polypropylén, polyamid. Průměry jsou různé – podle zařizovacího předmětu, ke kterému jsou připojeny.

8 Vpusti a vtoky Vpusti se instalují do podlahy v koupelnách, sprchových koutech, velkokuchyních a dalších místnostech. Vtoky se používají na střechách, terasách, balkonech, zahradách, dvorech apod. Z plastu je většinou jen určitá jejich část a další části jsou z kovu. Průměry vtoků i vpustí jsou od 40 mm až do 150 mm. Nejpoužívanějšími materiály jsou polyetylén a polypropylén.

9 Splachovací nádržky Dříve se vyráběly splachovací nádrže ze litiny. V současné době se vyrábí z technické keramiky a z plastů. Některé plastové nádržky mají uvnitř svého těla polystyrénovou izolaci, aby se nerosily.

10 Klozetová sedadla Sedátka patří k doplňků zařizovacích předmětů – záchodových mís. Kromě dřevěných sedátek se vyrábí také sedátka plastová. Bohužel levná sedátka z plastu mohou praskat. Velikosti a tvary sedátek jsou různé. Prasklé sedátko se má vyměnit tak, že se změří jeho rozměry a podle nich se v obchodě vybere nové.

11 Vany a vaničky sprchových koutů
Vany a vaničky jsou zařizovací předměty, které se vyrábí z materiálu PMMA – polymetylmetakrylát. Tento materiál se vyrábí již mnoho let. Vany i vaničky z něj mohou praskat ne z důvodu mechanického nebo tepelného zatížení. Důvodem je nejčastěji nákup levného zboží s malou tloušťkou stěny. Trvanlivé výrobky mají větší tloušťku stěny a delší životnost.

12 Armatury Armatury se z plastů vyrábějí mnoho let. Nejčastějšími plastu jsou polyetylen a polypropylen. Rozlišují se plastové armatury pro studenou a teplou vodu. Armatury mají tělo z plastu, některé vnitřní části jsou z nerezových kovů. Většina uzavíracích armatur se spojuje svařování, podobně jako trubky. Z plastů se vyrábí armatury uzavírací – ventily, kohouty a šoupátka. Rozlišují se podle ovládání – kolečkem a páčkou.

13 Držáky, hmoždinky a úchytky na potrubí
Držáky na sprchové hadice se vyrábí z plastu, i když vzhledově tak nevypadají. Většinou mají povrchovou úpravu nastříkáním chromem, takže vypadají jako z kovového materiálu. Hmoždinky se používají do stavebních konstrukcí k připevnění úchytek či objímek na potrubí, vyrábějí se z polyamidu, polyetylenu. Objímky na potrubí se vyrábějí pro jednu trubku nebo více trubek (nejčastěji dvě). Objímky jsou rovněž z polyetylenu a polypropylenu.

14 Kontrolní otázky: 1. Vyjmenujte plastové výrobky pro instalatéry?
2. Z jakého plastu se vyrábí izolace na potrubí. 3. Jaký plast se používá pro výrobu van a vaniček? 4. Jaké druhy armatur se vyrábí z plastů? 5. Jaká plastové výrobky jsou v koupelnách?

15 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet:

16 vany%20/akrylatova-vana-asymmetric-ravak Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google