Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"— Transkript prezentace:

1 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Předmět MATERIÁLY    Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: ing. Jaroslav Dufka

2 ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/ Téma VÝROBKY Z HLINÍKU Předmět: Materiály Obor: Instalatér Ročník: 1. Zpracoval: Ing. Jaroslav Dufka

3 Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracoval samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední odborné škole Otrokovice, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. Ve Vsetíně dne Ing. Jaroslav Dufka

4 Výrobky z hliníku Témata:
Vata (vlna, střiž) pro těsnění kanalizačních trubek Folie Radiátory Konzoly Hliníkové potrubí Okna a dveře Stavební konstrukce Desky pro podlahové topení

5 Vata (vlna, střiž) pro těsnění kanalizačních trubek a tvarovek
V minulosti se hodně používala pro těsnění hrdel litinových trub hliníková vata. Vzhledem k novým materiálům se používá méně.

6 Folie Hliníkové folie mají různou tloušťku podle toho, k čemu mají být použity. Mimo jiné se používají jako horní obal tepelné izolace potrubí, kterými se vede teplá voda nebo rozvody topení a také za radiátory k odrážení tepla do místnosti.

7 Radiátory Hliník je materiál, který dobře odlévá, dobře zaplňuje formu. Protože hliník dobře předává teplo, odlévají se z něj jednotlivé články pro otopná tělesa. Hliníkové radiátory jsou vzhledné, články se vyrábějí v různých výškách.

8 Konzoly Konzoly jsou stavební prvky, které slouží pro upevnění různých výrobků. V instalatérské praxi se používají pod umyvadla nebo radiátory.

9 Hliníkové potrubí Využití hliníkového potrubí je pro vzduchotechniku a pro komíny. Tomuto potrubí se říká také flexi potrubí, protože je dobře ohebné.

10 Okna a dveře Ve stavebnictví se používají hliníkové profily k výrobě dveří a oken. Konstrukce je několikakomorová a dveře i okna dobře zazděné výborně těsní proti úniku tepla.

11 Stavební konstrukce Z hliníkových profilů se budují různé stavební konstrukce. Patří k nim konstrukce balkónů a lodžií, konstrukce hal, sádrokartonové stěny apod.

12 Desky pro podlahové topení
Některé montážní firmy, které instalují podlahové teplovodní vytápění, používají hliníkové desky pod trubky s topnou vodou. Hliníkové desky mají z výroby vytvořeny výlisky pro položení trubek. Desky se pokládají na tepelnou izolaci (polystyrén), do nich se umístí topné trubky. Hliníkové desky odrážejí teplo nahoru do podlahy.

13 Kontrolní otázky: 1. K čemu se využívají hliníkové fólie?
2. Proč se vyrábějí z hliníku radiátory? 3. K čemu slouží hliníkové konzoly? 4. Na co se používá potrubí z hliníku? 5. Které stavební prvky a konstrukce se vyrábějí z hliníkových profilů? 6. Kde se používají hliníkové desky a proč?

14 Zdroje Literatura: Internet:
CMEJRKOVÁ, S., DANEŠ, F., SVĚTLÁ, J. Jak napsat odborný text. 1. vydání. Praha: Leda, s. ISBN Internet: Odkazy ze dne


Stáhnout ppt "ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST"

Podobné prezentace


Reklamy Google