Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kanalizační potrubí ležaté

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kanalizační potrubí ležaté"— Transkript prezentace:

1 Kanalizační potrubí ležaté
Střední odborná škola Otrokovice Kanalizační potrubí ležaté Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2-SO-4/15 Název DUM Kanalizační potrubí ležaté Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem, náplň: uložení potrubí, materiál a průměry trubek, tvarové kusy, spádování potrubí, revizní šachta Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Ležatý svod, hloubka uložení, sklon potrubí, plastové a kameninové trouby Datum

3 Kanalizační potrubí ležaté
Náplň výuky Uložení potrubí Materiál a průměry trubek Tvarové kusy Spádování potrubí Revizní šachta

4 Kanalizační potrubí ležaté
Tomuto potrubí se také říká svodné, svody nebo ležaté svody. Pro potrubí musí být použity správné materiály, průměry a musí být řádně uloženo. Potrubí začíná u patkového kolena a končí nejčastěji revizní šachtou s čisticím kusem. Svody se rozdělují na hlavní a vedlejší. Hlavní svod je nejdelší a má největší průměr; na hlavní se připojují vedlejší svody, kterých může být několik v závislosti na velikosti budovy.

5 Obr. 1: Svod u způsobu montáže do konstrukčních prvků

6 Obr. 2: Svod u způsobu montáže do konstrukčních prvků

7 Uložení potrubí Potrubí je uloženo v zemi nejnižšího podlaží. Hloubka uložení závisí na místních podmínkách a pohybuje se od 30 do 50 cm. Potrubí vedené před budovou musí být v nezámrzné hloubce, nejméně 120 cm pod povrchem zeminy. V případě, že není možné uložení v nezámrzné hloubce, musí se potrubí tepelně zaizolovat, aby nedošlo k promrznutí. V některých případech se svodné potrubí vede zavěšené pod stropem nebo na stěně v nejnižším podlaží. Při zavěšení je třeba dbát na dodržení spádu a na řádném upevnění.

8 Materiál a průměry trubek
Svodné potrubí se vede z materiálu kamenina nebo z plastů. Dříve se používala také litiny, která se dnes vyměňuje za plast. Nejvhodnějším materiálem je kamenina, protože nejlépe odolává chemikáliím. Plastové trubky musí mít označení KG, což znamená, že mohou být uleženy v zemi. Mohou to být trubky z PVC, PP nebo PE. Průměr ležatého potrubí závisí na množství protékajících vod – na počtu zařizovacích předmětů. Běžné průměry svodného potrubí jsou 125 a 150 mm.

9 Obr. 3: Hlavní a vedlejší svody při montáži

10 Obr. 4: Hlavní a vedlejší svody po montáži

11 Tvarové kusy Potrubí se skládá z rovných trub a tvarových kusů.
Na ležatém potrubí uloženém v zemi se nejčastěji instalují tyto tvarové kusy: koleno, oblouk, odbočka šikmá jednoduchá, redukce. Tvarové kusy slouží ke změně trasy potrubí, připojení vedlejších svodů na hlavní svod a ke zvětšení průměru potrubí. V revizní šachtě je osazen čisticí kus, kterému se také říká revizní kus nebo tvarovka. Všechny uvedené kusy se vyrábějí z kameniny i z plastů.

12 Obr. 5: Připojení vany a vpusti na svodné potrubí

13 Spádování potrubí Sklon (spád) potrubí musí být po celé délce stejný. Velikost spádu by měla být nejméně 2 % a nejvíce 5 %. V případě, že by šlo o dešťové potrubí vedené budovou, může být spád i menší než 2 %, nejméně však 1 %. Pokud by při místních podmínkách vycházel spád odpadního potrubí více než 5 %, pak se potrubí dá do spádu 2 – 3 % a na jeho konci se udělá spádový stupeň. Velikost spádu platí pro hlavní svod i všechny vedlejší svody.

14 Revizní šachta Jiný název je také vstupní šachta.
Je to vyzděná nebo vybetonovaná šachta. Na horní straně je zakryta poklopem, vyráběným sériově o velikosti 60 x 60 cm. Šachta se umisťuje na hlavní svodné potrubí až po napojení všech vedlejších svodných potrubí. Na potrubí v šachtě je osazen čisticí tvarovka. Je to 30 cm dlouhá trouba s víkem, které se dá odšroubovat. Tak vznikne možnost dostat se do potrubí a v případě ucpání je možno potrubí vyčistit a usazeniny odstranit.

15 Obr. 6: Schematické znázornění ležatého kanalizační potrubí

16 Kontrolní otázky: Jaký je rozdíl mezi hlavním a vedlejším svodem?
Jak se provádí uložení svodů do země? Z jakého materiálu se instalují svody? Jaká Jsou nejčastější průměry svodů? Jaký je doporučený spád svodů? Ve kterém místě je na svodu revizní šachta?

17 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní

18 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN:

19 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Kanalizační potrubí ležaté"

Podobné prezentace


Reklamy Google