Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vpusti Střední odborná škola Otrokovice

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vpusti Střední odborná škola Otrokovice"— Transkript prezentace:

1 Vpusti Střední odborná škola Otrokovice www.zlinskedumy.cz
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-5/20 Název DUM Vpusti Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Druhy vpustí, materiál, účel Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Vpusti ocelové, litinové, plastové, průměry připojení Datum

3 Vpusti Náplň výuky: Účel a funkce vpustí Rozdělení vpustí Materiál
Připojení na potrubí Instalace vpustí do podlahy

4 Účel a funkce vpustí Účelem vpustí je odvádět vodu z místností nebo prostranství, kde voda nemá být, protože by mohla způsobit škodu. V místnosti, kde je umístěný ohřívač vody, bojler, nebo zásobník s vodou se instaluje podlahová vpusť. V případě prasknutí nádrže by voda nezatopila místnost, ale odtekla vpustí do kanalizace. V budovách se dále umísťují vpusti ve sprchách, případně ve velkokuchyních, prádelnách, umývárnách apod. Rovněž v některých dílnách, sklepech a skladech se instalují do podlahy vpusti o příslušném průměru. Ve venkovních prostorách jsou vpusti na dvorech a prostranstvích, kde by se mohla v případě dlouhotrvajícího deště shromažďovat voda a překážet.

5 Rozdělení vpustí Základní rozdělení vpustí je na domovní a venkovní. Domovní vpusti se instalují jak v obytných, tak i v neobytných místnostech. Do obytných místností se dávají vpusti, které jsou vzhledné – plastové nebo ocelové s povrchovou úpravou chromováním. V neobytných místnostech bývají vpusti litinové, většinou většího průměru než v místnostech obytných. Venkovní vpusti se používají na soukromých pozemcích nebo na veřejných prostranstvích. U rodinných domků vpusti odvádějí dešťovou vodu ze dvorů, parkovacích míst apod. Na veřejných prostranstvích se odvádí dešťová voda z náměstí, parkovišť, velkých prostorů, silnic, chodníků.

6 Materiál Vpusti se vyrábějí z těchto materiálů:
plast, nejčastěji polyetylén, polypropylén; vpusti plastové jsou vzhledově nejhezčí a používají se v místnostech, kde nechceme kazit vzhled ocel, do často používaných místností, jako jsou veřejné sprchy nebo hromadné umývárny se osazují ocelové chromované vpusti. Ocel je pouze na vrchní části (kryt), připojovací část k potrubí je plastová litina, tyto vpusti se osazují do podlahy, na které jezdí auta (garáže) nebo je jiným způsobem zatížena

7 Připojení na potrubí Vpusti se napojují na šikmé připojovací potrubí, které vede do stoupačky nebo se připojuje na ležaté potrubí (svod). Připojení musí být provedeno tak, aby voda sama odtékala spádem potrubí. Viditelná část vpusti nad podlahou je vodorovně, ale potrubí se vede ve spádu, obvykle 3 %. Plastové trubky se připojují k potrubí lepením nebo pomocí pryžového břitu. Spojení s břitem je rozebíratelné. Potrubí a vpusť musí mít stejný průměr. Litinové vpusti se připojují hrdlem a k utěsnění se použije některý z těsnicích materiálů k tomu určený.

8 Obr. 1: Vpusť sprchová ocelová pochromovaná

9 Obr. 2: Vpusť koupelnová plastová

10 Obr. 3: Vpusť venkovní nahoře ocelová na chodníku dole litinová na dvoře

11 Obr. 4: Vpusť litinová vnitřní Instaluje se v kotelnách, garážích, dílnách, skladech

12 Obr. 5: Vpusti litinové uliční

13 Instalace vpustí do podlahy
Vpusť musí být do podlahy správně osazena, aby splnila svůj účel. Důležité je správné výškové usazení vzhledem k výšce podlahy. Vrchní hrana vpusti nesmí být výše než okolní dlaždice v koupelně nebo povrch chodníku, dvoru či silnice. V nabídce výrobků jsou také domovní vpusti s perlinkou pro dobré usazení do betonu. Velikost perlinky je obvykle 300 x 300 mm. Při instalaci vpusti se perlinka rozprostře stejnoměrně po celé ploše do betonu. Musí být dodržena všechna pravidla pro správné osazení. Proto je v některých případech vhodná spolupráce instalatéra se zedníkem.

14 Obr. 6: Vpusť s perlinkou

15 Kontrolní otázky: K čemu slouží vpusti? Jak se rozdělují vpusti?
Jak se připojují? Jaké jsou průměry připojení vpustí na potrubí? Jak se osazují vpusti do podlahy?

16 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní Obr. 3: vlastní
Obr. 6: anonym, [vid ], dostupné z: vpust bocni s perlinkou/

17 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M. – Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II. Praha, Informatorium, ISBN

18 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Vpusti Střední odborná škola Otrokovice"

Podobné prezentace


Reklamy Google