Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přehled instalačních systémů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přehled instalačních systémů"— Transkript prezentace:

1 Přehled instalačních systémů
Střední odborná škola Otrokovice Přehled instalačních systémů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /3 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/9 Název DUM Přehled instalačních systémů Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Instalační systémy pro domovní instalace kanalizace Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Klasická instalace, instalace do předstěnových prvků, kombinovaná instalace, předstěnový prvek Datum

3 Přehled instalačních systémů
Náplň výuky: Klasická instalace Instalace do předstěnových prvků Kombinovaná instalace

4 Klasická instalace Základní instalační systémy zařizovacích předmětů jsou dva – klasická montáž a montáž do předstěnových prvků; možná je i jejich kombinace. Klasická instalace se provádí podle montážního výkresu pomocí upevňovacích prvků, které jsou většinou prodávány jako komplet spolu se zařizovacím předmětem. Vzhledem k velkému množství zařizovacích předmětů s různým tvarovým provedením a velikostí je třeba provádět montáž vždy podle návodu (výkresu), který je zpravidla dodáván se zařizovacím předmětem. Většina výrobních firem má na svých internetových stránkách uveden přehled svých výrobků včetně výkresů a montážního postupu. Instalace by se měla provádět podle výkresu a návodu dodávaného výrobcem, neboť rozměry zařizovacích předmětů se liší a montážní míry pro jeden zařizovací předmět nemusí souhlasit s jiným ZP stejného druhu.

5 Instalace do předstěnových prvků
Instalace zařizovacích předmětů klasickým způsobem se provádí mnoho desítek let. Moderní instalace zařizovacích předmětů do předstěnových prvků je v některých literaturách uváděna jako instalace do předmontovaných prvků. Předstěnové prvky je vlastně konstrukce z ocelových nosníků – tenkostěnných prvků (jaklů), které se spojují pomocí šroubů a matic a vyrovnávají se pomocí vodní váhy. Nejprve se provedou všechny potrubní přípojky – studená a teplá voda + potrubí odpadní. Tyto trubky jsou pevně uchyceny ve staveních konstrukcích (stěnách, podlaze) a do volného prostoru vyčnívají pouze konce trub s hrdly pro připojení zařizovacího předmětu. Teprve na zabetonované nebo zazděné trubky se montují předstěnové prvky – vždy přesně podle návodu výrobce. Konečná montáž je rychlá, ale nevýhodou je stále vysoká cena prvků.

6 Obr. 1: Bidet – montážní výkresy předstěnové instalace

7 Obr. 2: WC – montážní výkresy předstěnové instalace

8 Kombinovaná instalace
Tato instalace se provádí v koupelnách nebo v místnostech s WC mísou. Jeden nebo několik zařizovacích předmětů se instaluje do předmontovaných prvků a ostatní klasickým způsobem. Tato kombinace je nejčastější kdy jsou vedle sebe WC mísa a umyvadlo. WC mísa se instaluje do předmontovaného prvku a umyvadlo klasickým způsobem. Prvky pro předstěnové montáže se vyrábějí pro všechny běžné zařizovací předměty – WC mísy, umyvadla, sprchy, bidety, pisoáry. Výrobců předmontovaných prvků je mnoho a každý má svůj způsob montáže. Nelze se proto naučit instalovat montáž do předstěnového prvku podle jednogho výrobce a naučenou montáž použít pro prvky jiného výrobce. Vždy jsou jiné rozměry a způsob montáže nebo připevňovací prvky.

9 Obr. 3: Montáž kombinovaná
vlevo – předstěnová montáž WC mísy, trubky pro montáž vany uprostřed – předstěnový prvek zakrytý s potrubními vývody a montážními šrouby vpravo – hotová montáž WC mísy

10 Obr. 4: Pisoár – montážní výkresy předstěnové instalace

11 Obr. 5: Umyvadlo – montážní výkresy předstěnové instalace

12 Kontrolní otázky: Co je klasická instalace zařizovacích předmětů?
Co zahrnuje instalace do předstěnových prvků? Jaké jsou výhody a nevýhody instalace do předstěnových prvků? U jakých zařizovacích předmětů se provádí nejčastěji kombinovaná montáž? Pro jaké zařizovací předměty se vyrábějí předmontované prvky?

13 Seznam obrázků: Obr. 1: Prvek KombifixBasic pro bidety. In: Geberit [online] [vid ]. Dostupné z: Obr. 2: In: Geberit [online]. 2012, [vid ], dostupné z: Obr. 3: In: Geberit [online]. 2012, [vid ], dostupné z: Obr. 4: In: Geberit [online]. 2012, [vid ], dostupné z: Obr. 5: In: Geberit [online]. 2012, [vid ], dostupné z:

14 Seznam použité literatury:
[1] Adámek, M., Jurečka, A.: Instalace vody a kanalizace II, Praha, Informatorium, 2005, ISBN

15 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Přehled instalačních systémů"

Podobné prezentace


Reklamy Google