Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odvodnění podzemních místností

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odvodnění podzemních místností"— Transkript prezentace:

1 Odvodnění podzemních místností
Střední odborná škola Otrokovice Odvodnění podzemních místností Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Jaroslav Dufka Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Charakteristika DUM Název školy a adresa
Středí odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /1 Autor Ing. Jaroslav Dufka Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-In-Vi/2–SO-6/2 Název DUM Odvodnění podzemních místností Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 36-52-H/01 Obor vzdělávání Instalatér Vyučovací předmět Vodoinstalace Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupiny Žák, 16 – 17 let Anotace Výukový materiál je určený k výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium. Náplň: Možnosti odvodnění podzemních místností, vedení potrubí, přečerpávání odpadních vod Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Podzemní místnosti, kalová jímka, spínací zařízení, kalové čerpadlo, zařizovací předměty s čerpadlem Datum

3 Odvodnění podzemních místností
Náplň výuky: Podzemní místnosti Kalová jímka Spínací zařízení Kalové čerpadlo Zařizovací předměty s čerpadlem

4 Podzemní místnosti V různých objektech jsou místnosti umístěné níže než je okolní terén. Jedná se o budovy s podzemními místnostmi nebo prostory. K těmto podzemním místnostem patří zejména výrobní a skladovací haly, garáže nebo jiné budovy. I v těchto místnostech mohou být zařizovací předměty, ze kterých se musí odvádět voda. Voda v podzemních místnostech může být nejen ze zařizovacích předmětů, ale také voda dešťová. Při dlouhotrvajících deštích bývá dešťové vody více než odpadní. Někdy může být odvodnění místností vzhledem k uložení venkovní kanalizace velmi nízko. Odpadní voda nepoteče do kanalizace samospádem, protože potrubí venkovní kanalizace je výše. V těchto případech se musí voda přečerpat.

5 Obr. 1 Přečerpávání kalové vody
ELM – elektromotor ZČ – zapínání čerpadla P – poklop jímky VP – výtlačné potrubí OT – ochranná trubka ZN – zapínací narážka VN – vypínací narážka PL – plovák

6 Kalová jímka Z místností nízko položených se voda přečerpává po naplnění kalové jímky odpadní vodou do určité výšky. Kalová jímka je prostor, do kterého stéká voda z různých místností umístěných níže než je venkovní kanalizace. Velikost kalové jímky závisí na velikosti objektu a množství odpadních vod, které se mají odvádět. Jímka musí být dostatečně pevná, protože může obsahovat i několik m3 vody a její tlak může značně namáhat stěny jímky. Jímka musí být umístěna v nejnižším místě, aby do ní natekly všechny vody z nemovitosti. Důležité je, aby jímka byla vodotěsně zaizolovaná. Ve velkých objektech mohou být jímky dvě nebo tři o menších rozměrech.

7 Přečerpávání vody K přečerpávání slouží kalové čerpadlo. Těžké odpadní vody nelze čerpat běžnými čerpadly. Čerpadlo je umístěno na dně jímky. Protože je trvale umístěno pod vodou, musí mít ochranu proti rezivění a musí být vodotěsné. Pohon čerpadla je elektromotorem, který nemusí být v jímce pod vodou. Elektromotor se umísťuje na horní straně jímky. S čerpadlem je spojen pomocí ochranné trubky. Čerpadlo se zapíná a vypíná automaticky pomocí plovákového zařízení. Mezi čerpadlem a spínačem je napnuté nerezové lanko. Na lanku jsou v určitých vzdálenostech umístěny dvě narážky – zapínací a vypínací. Mezi narážkami se na lanku pohybuje plovák. Při plnění jímky vodu se plovák pohybuje nahoru a narazí na narážku, která zapne čerpání vody. Při odčerpávání se snižuje hladina vody a plovák klesá dolů. Narazí na druhou narážku, která čerpadlo vypne.

8 Obr. 2: Spínací zařízení Nad vodou na horní hraně jímky jsou umístěny pouze elektromotor a spínač. Zarážky, plovák a čerpadlo musí být trvale umístěny ve vodě. Proto jsou vyrobeny z nerezivějících materiálů.

9 Kalové čerpadlo Kalová čerpadla jsou konstruovaná pro čerpání odpadních vod do teploty 80 °C. Ve vodě může být maximálně 2 % písku. Výkon čerpadel se uvádí v množství přečerpané vody za čas. Pro čerpání odpadní vody z jímek v běžně velkých objektech se vyrábějí čerpadla o výkonu od 100 litrů za minutu až po 500 l/min. Čerpadla o větších výkonech se používají ve velkých závodech nebo v čistírnách odpadních vod. Příslušenstvím čerpadla je potrubí o délce 1000 mm až 5000 mm podle hloubky jímky. Na sací stranu čerpadla se připevňuje filtr nebo síť pro zachycování případných větších nečistot. Některá kalová čerpadla se vyrábějí jako celek i s elektromotorem. V tomto případě musí být k čerpadlu přiveden elektrický kabel s napětím pro pohon elektromotoru.

10 Obr. 3: Kalové čerpadlo pro přečerpávání odpadní vody z jímky – vlevo části, vpravo výrobek

11 Zařizovací předměty s čerpadlem
Odpadní vodu lze přečerpávat od všech zařizovacích předmětů. Do jedné nádrže lze svádět odpadní vodu z několika zařizovacích předmětů. Čím je zařizovacích předmětů více, tím musí být větší objem nádrže. Nádrž s čerpadlem musí být umístěna u zařizovacích předmětů tak, aby byla v nejnižším místě – aby voda do ní stékala samospádem. Čerpadlo je stroj, který je poháněn elektromotorem. Pro pohon elektromotoru musí být k dispozici elektrické napětí 220 V. Zásuvka by měla být v blízkosti nádrže s čerpadlem. Musí však být z hlediska bezpečnosti provozu v předepsané vzdálenosti od vody.

12 Obr. 4: Společné přečerpávání vody ze dvou ZP

13 Obr. 5: Možnosti přečerpávání odpadní vody

14 Kontrolní otázky: Kde se umísťují kalové jímky?
Jak funguje spínací zařízení? Které části přečerpávacího zařízení musí být vyrobeny z nerezivějících materiálů? Od jakých ZP lze vodu přečerpávat kalovým čerpadlem? 5. Kde musí být umístěna nádrž s čerpadlem?

15 Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní Obr. 2: vlastní
Obr. 3: anonym, dostupné z: Obr. 4: vlastní Obr. 5: anonym, dostupné z:

16 Seznam použité literatury:
[1] Šaman, J. a Šaman, V. Instalace vody a kanalizace, Praha, SNTL 1983 [2] internetová stránka [3] internetová stránka

17 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Odvodnění podzemních místností"

Podobné prezentace


Reklamy Google