Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015."— Transkript prezentace:

1 Síťová neutralita od revize regulačního rámce 2006+ do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015

2 Český telekomunikační úřad ČTÚ byl zřízen zákonem č. 127/2005 Sb. – ústřední orgán státní správy! Zakotven v kompetenčním zákoně 2/1969 Sb. Regulace trhu elektronických komunikací a poštovních služeb.

3 Revize regulačního rámce 2006+ Revize probíhala i ve světle začínajících debat o síťové neutralitě.

4 Revize regulačního rámce 2006+

5 Čl. 1 rámcové směrnice Omezení pro přístup ke službám a aplikacím, může být přijaté pouze pokud A) je v rámci demokratické společnosti vhodné, přiměřené a nezbytné, B) jeho provedení podléhá přiměřeným procesním zárukám v souladu s Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod a s obecnými zásadami práva Společenství, včetně účinné soudní ochrany a řádného procesu. +Zásada presumpce neviny a práva na soukromí.

6 Obecná pravidla ČTÚ Obecná pravidla a doporučení pro využívání řízení datového provozu při poskytování služby přístupu k síti internet Úkol z „DigiČeska ver. 2.0“ Návrh připomínkován během roku 2013, finální verze vydána v prosinci 2013

7 Obecná pravidla ČTÚ Naplnění ustanovení § 5 odst. 3 písm. b), d), g) - ČTÚ prosazuje zájmy koncových uživatelů, tím, že: zajišťuje v souladu s ustanoveními tohoto zákona vysokou úroveň ochrany spotřebitelů, podporuje poskytování jasně formulovaných informací, zejména prosazováním transparentnosti cen a podmínek pro používání veřejně dostupných služeb elektronických komunikací, podporuje možnost přístupu koncových uživatelů k informacím a možnost koncových uživatelů šířit informace a využívat aplikace a služby podle svého výběru.

8 Pravidla a doporučení 1) Svoboda výběru služby přístupu k sítí internet a její kvality 2) Nepřístupnost diskriminace, blokování nebo degradace jednotlivých datových toků 3) Možné výjimky z pravidel č. 1 a 2 4) Transparentnost informací

9 Svoboda výběru služby přístupu k sítí internet a její kvality Koncový uživatel má mít zaručenou: možnost přijímat a vysílat informace/data podle svého výběru, možnost používat služby a aplikace podle svého výběru, možnost instalovat vlastní hardware a programové vybavení, pokud nepoškozuje síť, poskytování smluvně sjednané kvality služby za dodržení smluvně ujednaných podmínek a poskytování transparentních informací o poskytovaných službách ze strany poskytovatele služby.

10 Nepřístupnost diskriminace, blokování nebo degradace jednotlivých datových toků Nesmí být rozlišovány jednotlivé datové toky podle obsahu, služby, aplikace, zařízení, adresy zdroje a cíle určení datového toku za účelem blokování, zpomalení nebo snížení kvality jejich odbavení. Takové situaci musí být zabráněno i v případech, že je způsobena tzv. pozitivní diskriminací.

11 Výjimky z pravidel č. 1 a 2 „Opodstatněné řízení datového provozu“: za účelem splnění povinností přímo vyplývajících z ustanovení právního předpisu nebo na základě rozhodnutí soudu, pro předcházení mimořádným situacím a za účelem zachování integrity a zabezpečení sítí a služeb poskytovaných prostřednictvím těchto sítí, za účelem minimalizace účinků mimořádného rizika přetížení sítě.

12 Výjimky z pravidel č. 1 a 2 Výjimky musí vycházet z obecných principů relevance, přiměřenosti, účinnosti, nediskriminace a transparentnosti. Za porušení pravidla se nepovažuje, pokud zabránění přenosu obsahu a zpráv dochází z vůle koncového uživatele.

13 Transparentnost informací Zásady svobody použití a nediskriminace mezi datovými toky musí být uvedena výslovně ve smluvních podmínkách podle § 63 ZEK a to jasným, transparentním a srozumitelným způsobem o: kvalitě služby, možných omezeních, použití metod oprávněného řízení datového provozu.

14 Nabídka služby přístupu k internetu Bez omezení – aplikují se jen pravidla opodstatněného řízení datového provozu S omezením – nad rámec výjimek v pravidle 3 Označení „neomezená služba" či případný významový ekvivalent se nesmí používat u služeb přístup k síti internet, u kterých se používá omezení datového objemu, nebo u kterých dochází v průběhu čerpání služby k pozastavení poskytování služby, nebo se vyžaduje dodatečná platba k obnovení služby, či její kvality.

15 Řízené služby Řízená služba – služba poskytovaná prostřednictvím služby přístupu k síti Internet a zpravidla mívá zvýšené kvalitativní vlastnosti a využívání řízení datového provozu nad rámec pravidel 1-3. Uz ̌ ivatelé te ̌ chto sluz ̌ eb musí být jasným a srozumitelným zpu ̊ sobem informováni o moz ̌ ných dopadech souc ̌ asného vyuz ̌ ívání r ̌ ízené sluz ̌ by na sluz ̌ bu pr ̌ ístupu k síti internet.

16 Co bude dál? Monitoring Vyhodnocení regulace TSM – DSM – revize regulačního rámce 2015+

17 Děkuji za pozornost Jaromír Novák, ČTÚ @xmireknovak


Stáhnout ppt "Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015."

Podobné prezentace


Reklamy Google