Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Lidé a příroda Vysočiny Společenská odpovědnost organizací, Jihlava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Lidé a příroda Vysočiny Společenská odpovědnost organizací, Jihlava,"— Transkript prezentace:

1 Lidé a příroda Vysočiny Společenská odpovědnost organizací, Jihlava, 22.09.2016

2 Neformální, dobrovolnická činnost Od poloviny 80. let Jednou ročně letní kosení podmáčených luk, 2 víkendovky na pomoc přírodě. Hlavní odměna: chleba se sádlem a cibulí, strava, nocleh Obrat: do 1.000 Kč Počet pracovníků: 20 až 30 dobrovolníků, studentů. Zájmové organizace pod Národní frontou.

3 Založení organizace Studenti a přerostlí žáci z dětského přírodovědného oddílu jsou zakládajícími členy místní organizace Českého svazu ochránců přírody Kněžice. …. píše se rok 1988 … a doba od roku 1989 byla plná příležitostí, o kterých jsme ani netušili, že mohou existovat!

4 A po 30 letech.... Odborná činnost: - botanické a zoologické inventarizační průzkumy, plány péče pro zvláště chráněná území, - biologická hodnocení, posudky, - monitoring druhů a biotopů v soustavě Natura 2000 a vlastní průzkumy.

5 A po 30 letech.... Praktická péče o přírodu, Pozemkový spolek -Kosení rašelinných luk a pastva suchých trávníků -Péče o 2,3 ha vlastních pozemků, 30 ha pronajatých, dohody o spolupráci na 17,4 ha, písemné souhlasy vlastníků na 38 ha na přírodně cenných nechráněných územích -Dohromady necelých 90 ha ve 23 lokalitách krajů Vysočina, Jihomoravského a Jihočeského.

6 A po 30 letech....

7 Environmentální vzdělávání Ochrana přírody a krajiny, udržitelný rozvoj jsou podmíněny základní ekologickou gramotností a vztahem k místu, kde žijeme. ČSOP Kněžice proto zakládá v roce 1991 ekocentrum Chaloupky, kam přecházejí vzdělávací, výchovné a osvětové činnosti

8 Environmentální vzdělávání, … po 25 letech Různorodost poskytovaných programů: učíme děti od mateřinek po středoškoláky o přírodě, krajině a domovu, pořádáme tábory, vedeme kroužky a připravujeme přírodovědné soutěže, vzděláváme učitele a metodicky je podporujeme, podporujeme přírodní a školní zahrady

9 Vzdělávání po Kraji Vysočina v ekocentrech: Chaloupky Kněžice Chaloupky Zašovice Chaloupky Velké Meziříčí Chaloupky Baliny Chaloupky Horní Krupá Chaloupky Krátká – v přípravě Dům přírody Žďárských vrchů Řízení společnosti: Chaloupky Brtnice Environmentální vzdělávání, … po 25 letech

10 Ve školním roce pro školy a žáky připravíme 400 jednodenní programů pro deset tisíc dětí 42 pobytových programů (170 dnů) : Kněžice, Krátká 1.161 dětí, které strávily ve středisku 5.068 pobytových dnů (děti*dny)

11 Klub Lebeda - sociální rehabilitace V centru Baliny poskytujeme sociálně- terapeutické programy za využití metod zahradní terapie. Přispíváme tím k integraci znevýhodněných osob a k odstraňování bariér, které vyplývají z jejich znevýhodnění. Počet klientů: 45

12 Klub Lebeda - sociální rehabilitace Sociální služba Klub Lebeda je financována z Programu pro poskytování dotací kraje z projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt IV.

13 Chaloupky o.p.s. v roce 2015

14 Zemědělství, regionální produkty V Zašovicích u Okříšek od roku 2012 provozujeme malou farmu a mlékárnu. Na Salátově kopci nad obcí se pasou krávy plemene Jersey, východofríské ovce a cigáje. Mléčné výrobky si můžete koupit přímo „ze dvora“ či v prodejnách. Farma slouží také pro vzdělávací účely – programy pro školy o hospodaření v krajině a zemědělství.

15 Sociální podnikání www.ekovysocina.cz www.ekovysocina.cz Od 1.7.2016 jsme zahájili činnost společnosti Ekovysočina s.r.o. Cílem je dlouhodobé vytváření chráněných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením s podílem alespoň 50% těchto zaměstnanců. Poskytujeme specializované služby v oblasti * ochrany přírody, údržby krajiny (sečení, výsadba, prořezávky,…) * přírodních zahrad (návrhy, realizace, úpravy,…) Provoz společnosti je podporován Evropským sociálním fondem v rámci realizace projektu "EKOVYSOČINA s.r.o. - specializované služby pro ochranu přírody a přírodní zahrady" r.č. CZ.03.2.60/0.0/0.0/15_015/0001417 prostřednictvím Operačního programu Zaměstnanost.

16 Zaměstnanost Odhad nákladů veřejných rozpočtů vynakládaných na jednoho nezaměstnaného, Výzkumný ústav práce a sociálních věcí, v.v.i., Praha, 2016, http://praha.vupsv.cz/Fulltext/vz_412.pdfhttp://praha.vupsv.cz/Fulltext/vz_412.pdf „…roční náklady na jednu celoročně nezaměstnanou osobu se za rok 2014 pohybují kolem 207 tis. Kč. Na těchto nákladech se zejména podílejí nevybrané daně (cca 44 %) a náklady na rozličné sociální dávky spojené s nezaměstnaností (cca 35 %).“ Vytváříme místa pro vysokoškolsky vzdělané pracovníky pro odborné, lektorské a pedagogické pozice na jedné straně; provozní pozice na venkově pro místní pracovníky na straně druhé. Zaměstnáváme osoby znevýhodněné na trhu práce. K 1.9.2016 vytváříme pracovní místa celkem pro 55 osob.

17 Shrnutí Rozvoj společnosti po roce 1989 zahrnoval také „explozi“ neziskového sektoru. Neziskový sektor je patrně nejrůznorodějším sektorem, působí na pomezí mezi sektorem veřejným a podnikatelským. V neziskovém sektoru působí organizace různě dotované dle druhu činnosti, některé v bilanci dotace/odvody do státního rozpočtu mohou být dokonce plátcem. Dotace pro neziskové organizace podporují mimo jiné zaměstnanost. Společenskou odpovědnost chápeme jako odpovědnost vůči našemu poslání, životnímu prostředí, zaměstnancům a regionu.

18 Děkujeme za pozornost RNDr. Jozef Zetěk, ředitel, reditel@chaloupky.cz Bc. Marek Holemář, projektový pracovník, marek.holemar@chaloupky,cz


Stáhnout ppt "Lidé a příroda Vysočiny Společenská odpovědnost organizací, Jihlava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google