Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové."— Transkript prezentace:

1 Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové 18. 12. 2012 CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, 500 03 Hradec Králové

2 2 Tento učební materiál vznikl za podpory OPVK 1.5 Název školy CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Číslo projektu CZ 1.07/1.5.00/34.0314 Název projektu Moderní škola Číslo DUM CSA_OPVK15_065 Předmět Český jazyk a literatura Tematický celek Skladba – nauka o větné stavbě Název materiálu Zvláštnosti větné stavby Autor Mgr. Hana Voralová Datum ověření, třída 18. 12. 2012, 4A Časová dotace 45 min. Pomůcky PC, flash disk, projektor Vzdělávací cíl Seznámení žáků s problematikou motivovaných a nemotivovaných odchylek od větné stavby, které se velmi často objevují v písemných projevech školních slohových prací. Součástí učebního materiálu jsou i praktické úkoly, na kterých si žáci mohou nové informace procvičit. Učební látka sice primárně patří do výuky skladby – nauky o větné stavbě, ale my ji zařazujeme taktéž do výuky slohu, kde se žáky trénujeme stylizaci písemného projevu.

3 Zvláštnosti a nepravidelnosti větné stavby SKLADBA

4 Zvláštnosti a nepravidelnosti větné stavby » ne všechny větné celky v mluvených či psaných projevech jsou vytvořeny pravidelně, dochází v nich k různým odchylkám od pravidelné větné stavby A)motivované – použité funkčně, slouží k ozvláštnění textu a nepovažujeme je za chyby B)nemotivované – chybné odchylky, které narušují větnou strukturu

5 Zvláštnosti větné stavby - motivované nejsou chybou do věty se mluvnicky nezačleňují (s výjimkou osamostatněného větného členu) výrazy, které se nezačleňují do větných vztahů, do věty jsou volně vložené, oddělují se

6 Oslovení skupina slov nebo slovo ve vokativu (5. pádu), nebo hovorově i v 1. pádu odděluje se vždy čárkou má funkci upozorňovacího prostředku, s větou však mluvnicky nesouvisí, nerozvíjí žádný větný člen Karle, pojď vypnout tu televizi! / Karel, pojď … Kdy píšeme písemku z češtiny, Kláro? Myslím, Luďku, že píšeme v úterý.

7 Citoslovce mluvnicky s větou nesouvisí většinou se oddělují čárkou, výjimkou jsou případy, kdy zastupují jiný slovní druh (př. přísudek ) slouží jako kontaktový prostředek nebo k vyjádření expresivity Au, to bolí! Brr, to je zima! Žába žbluňk do vody.

8 Samostatný větný člen výraz, který je vytčený před větu (antepozice) nebo za větu (postpozice) oddělujeme jej čárkou v základní větě na něj odkazuje ukazovací zájmeno nebo příslovce Prázdniny, ty dovedou člověka potěšit. Bylo by to opravdu nejlepší, nechodit tam. Chováš se nevhodně, před rodiči.

9 Vsuvka (parenteze) výraz do věty volně vložený může být vypuštěna, aniž by se změnil smysl věty vyjadřuje upřesnění, hodnocení, doplnění informací odděluje se z obou stran čárkou, pomlčkou, závorkou, v mluveném projevu pauzou (ustálené výrazy typu myslím, prosím čárkami neoddělujeme, mezi větné členy je ale nepočítáme) Viděl jsem tě, pokud se dobře pamatuji, minulý rok. Karel Čapek - spisovatel a novinář - se narodil v Malých Svatoňovicích. Vitamín C (tzv. Celaskon) prospívá oslabenému organismu.

10 Osamostatněný větný člen větný člen dodatečně připojený za větu a oddělený tečkou (pauzou) používá se k ozvláštnění textu nebo poté, co mluvčí výpověď uzavře a následně ji ještě doplní Bylo tam příjemné počasí. A klid. Dostala k Vánocům mobil. Od rodičů. O prázdninách pojedeme na Moravu. Do Znojma.

11 Elipsa (výpustka) vynechání slov, která jinak náleží do větné stavby vynechaná část se vyrozumí z kontextu nebo ze zkušenosti příjemce Umíš (hrát) na kytaru? Sliby (jsou) chyby. Stavte se ke mně ve tři patnáct (tři hodiny a patnáct minut).

12 Apoziopeze (nedokončená věta) nedokončení výpovědi je časté v běžném hovoru (záměrně nebo partnerem dialogu – v tomto případě je taková odchylka nemotivovaná) označujeme ji třemi tečkami, pomlčkou Nerozčiluj mě, nebo… „Nejlepší by bylo, kdyby…“ „Nic neříkej, nemá to cenu.“

13 Polovětné útvary celky významově samostatné, ale nesamostatné mluvnicky – nemají přísudek a)infinitivní konstrukce – Vědět to, zůstala bych doma. b)přechodníkové konstrukce – Chlapce, kupujíce petardy, přistihla sousedka od vedle. c)přístavek (volný/těsný) – Jan Hus, kazatel, byl upálen v Kostnici. / Kazatel Jan Hus byl … d)obraty s dějovými adjektivy – Pozorovali neznámého muže, stojícího před domem.

14 Zvláštnosti větné stavby - nemotivované odchylky, jež považujeme za chyby a)anakolut (vyšinutí z větné stavby) b)zeugma (zanedbání dvojí vazby) c)kontaminace (směšování vazeb) d)atrakce (skladebná spodoba)

15 Anakolut k začátku výpovědi se nenáležitě připojí zbytek textu: Člověk, když není opatrný, hned se mu něco ztratí. Kdo se přihlásí na zájezd, je třeba, aby zaplatil zálohu.

16 Zeugma dva větné členy, které vyžadují odlišnou vazbu (předložku, pád), jsou rozvity jediným členem: Poctivý člověk opovrhuje a nenávidí přetvářku. Národ chtěl a volal po nové vládě.

17 Kontaminace správná vazba slov je zaměněna s jinou, převzatou od významově podobného slova: Mimo Evy přišla všechna děvčata. Zamezili jsem mu pokračovat.

18 Atrakce tvary sousedních slov se nenáležitě přizpůsobují: Spoustě lidem to nevysvětlíš. Kvůli nedostatku bylinkám jsme nemohli uvařit italské těstoviny. Je širší než delší. Vezmi kde vezmi.

19 Příklady: určete správně druh nemotivované odchylky od větné stavby Musel brát prášky před i po jídle. Při rozhodování musíme přihlížet i na argumenty svých rodičů. Radek, protože o tom nevěděl, nemohli ho tam očekávat. Přivezla si z dovolené spoustu hezkých věcích.

20 Příklady: určete správně druh nemotivované odchylky od větné stavby Hlavním cílem této publikace je od začátku až do konce projít složitost větné stavby. Hlavní postavy jsou parta kamarádů. Myslím, že takhle to bude pořád, existují zlí, pomstychtiví lidé a dokážou nevinným lidem dělat ze života peklo.

21 Přiřaďte pojmy k definicím a určete ty, které jsou s chybami ve větné stavbě: DEFINICEPOJEM neukončená výpověďzeugma vedlejší informace vsunuté do textuelipsa nesprávné přizpůsobení tvaru blízkého výrazu samostatný větný člen vypuštění informací, které jsou známé z kontextu atrakce zaměňování vazeb mezi slovyanakolut dodatečně připojený větný člen za větou vsuvka zanedbání dvojí vazbyapoziopeze vyšinutí z větné stavbyosamostatněný větný člen výraz vytčený před větou nebo za větou, na který je odkazováno zájmenem nebo příslovcem kontaminace

22 Upravte výpověď tak, aby se v její stavbě objevily zvláštnosti, které uvádíme: Hodiny českého jazyka mě baví. vsuvka osamostatněný větný člen elipsa samostatný větný člen obrat s dějovým adjektivem

23 Zdroje a literatura: Odmaturuj z českého jazyka. Brno : Didaktis, s. r. o., 2002. ISBN 80- 86285-36-7. Český jazyk a komunikace pro střední školy : komplexní opakování a příprava k maturitě. Brno : Diadaktis, s. r. o., 2013. ISBN 978-80- 7358-201-2.


Stáhnout ppt "Zvláštnosti větné stavby 1 Hradec Králové CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové."

Podobné prezentace


Reklamy Google