Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/34.0794 S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/34.0794 S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ."— Transkript prezentace:

1 T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/34.0794 S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ ICT“. T ENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN E VROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM Č ESKÉ REPUBLIKY. Zpracováno: 3. 2. 2014 Autor: Mgr. Petra Adamovská

2 N EPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ A SOUVĚTNÉ STAVBY STYLISTICKY NEVHODNÉ NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ A SOUVĚTNÉ STAVBY

3 V YŠINUTÍ ZE SOUVĚTNÉ STAVBY - ANAKOLUT - Souvětí pokračuje nebo končí jinak, než vyžaduje jeho začátek. - Tento nedostatek je typický pro nepřipravené promluvy. - Autor v průběhu tvorby textu zapomene, jak souvětí zahájil. - Souvětí pokračuje nebo končí jinak, než vyžaduje jeho začátek. - Tento nedostatek je typický pro nepřipravené promluvy. - Autor v průběhu tvorby textu zapomene, jak souvětí zahájil.

4 A NAKOLUT - UKÁZKY Ti, kdo jsou dohnáni hladem k zoufalství a ukradnou chleba, nemůžeme je jen tak odsuzovat. Kdo hodlá navštívit, ať v rámci dovolené, či služební cesty, některou z exotických zemí, je vhodné včas se poradit s lékařem o očkování. Každý, kdo to viděl, už mu to bylo jasné. Frontální systém očekáváme v průběhu pátku, že se přiblíží k České republice. Ti, kdo jsou dohnáni hladem k zoufalství a ukradnou chleba, nemůžeme je jen tak odsuzovat. Kdo hodlá navštívit, ať v rámci dovolené, či služební cesty, některou z exotických zemí, je vhodné včas se poradit s lékařem o očkování. Každý, kdo to viděl, už mu to bylo jasné. Frontální systém očekáváme v průběhu pátku, že se přiblíží k České republice.

5 S MĚŠOVÁNÍ RŮZNÝCH VAZEB - KONTAMINACE - Jméno má chybnou koncovku v důsledku toho, že je nenáležitě řízeno vazbou slova jiného, významově blízkého. - Autora v průběhu tvorby textu napadne jiné slovo, než chtěl původně použít, a neuvědomí si, že významově podobná slova nemusejí mít stejnou vazbu. - Jméno má chybnou koncovku v důsledku toho, že je nenáležitě řízeno vazbou slova jiného, významově blízkého. - Autora v průběhu tvorby textu napadne jiné slovo, než chtěl původně použít, a neuvědomí si, že významově podobná slova nemusejí mít stejnou vazbu.

6 K ONTAMINACE - UKÁZKY Při psaní odborného textu se vyvarujeme neznámým pojmům, nebo nový odborný název nejprve zavedeme a přesně definujeme. Firma uvažuje se zavedením pružné pracovní doby. Diskutující se vyjadřovali k problémům týkajících se životního prostředí. Slovenská literatura je dnes pokládána jako součást literatury světové. Při psaní odborného textu se vyvarujeme neznámým pojmům, nebo nový odborný název nejprve zavedeme a přesně definujeme. Firma uvažuje se zavedením pružné pracovní doby. Diskutující se vyjadřovali k problémům týkajících se životního prostředí. Slovenská literatura je dnes pokládána jako součást literatury světové.

7 S PŘEŽENÍ RŮZNÝCH VAZEB - ZEUGMA Slova se souřadně spojí, ačkoli každé z nich vyžaduje jinou vazbu či druh připojení, takže mluvnicky správné je pouze poslední připojení. K tomuto mechanickému spojení dochází z nepozornosti. Autor se pokouší o sevřenost textu i za cenu mluvnické chyby.

8 ZEUGMA - UKÁZKY Mnohokrát jsme poukazovali a požadovali odstranění závažných závad na domě. Je třeba řídit se a učit se z příkladu našich předků. Obsloužíme a poradíme vám k vaší plné spokojenosti. Učitelé základních škol jsou přetížení, a tak často nesledují a nezabývají se tím, co žáky trápí. Urychlete prosím nástup a výstup ze soupravy.

9 S PODOBA SLOVNÍCH TVARŮ - ATRAKCE Slovo přijme nenáležitý tvar vlivem stejného či zvukově podobného tvaru slova sousedního. Autor je spleten shodou či podobností tvarů obou sousedících slov.

10 A TRAKCE - UKÁZKY Na výstavě se nemluvilo o ničem jiném než o obrazu věnovanému neznámým dárcem. O žních rolníci vstávali před sluncem východem. Co si můžeme myslet o člověku pracujícímu tak lajdácky? Je hezké, setkávají-li se učitelé při dnech otevřených dveřích nejen s rodiči, ale i se svými bývalými žáky.

11 P OUŽITÁ LITERATURA : Kostečka, J.: Český jazyk pro 3. ročník gymnázií. 1.vyd. Praha: SPN, 2002, 285 s. ISBN 80-7235-191-5. Příruční mluvnice češtiny. 2.vyd. Praha: NLN – nakladatelství Lidové noviny, 1996, 799 s. ISBN 80-7106-134-4


Stáhnout ppt "T ENTO DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL (DUM) VZNIKL NA ZÁKLADĚ ŘEŠENÍ PROJEKTU OPVK, REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.5.00/34.0794 S NÁZVEM „V ÝUKA NA GYMNÁZIU PODPOROVANÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google