Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)"— Transkript prezentace:

1 DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
FYZIKA PRO I. ROČNÍK GYMNÁZIA - MECHANIKA DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS) Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Zpracováno 15. listopadu 2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 3.9. INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
jsou takové vztažné soustavy které se vzhledem k sobě pohybují rovnoměrným přímočarým pohybem nebo jsou vzájemně v klidu platí v nich Newtonovy pohybové zákony izolovaná tělesa v nich zůstávají v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu Vzhledem k malé velikosti dostředivého zrychlení, s nímž se pohybuje Země kolem Slunce, lze Zemi a soustavy s ní spojené považovat za inerciální.

3 Zákony mechaniky jsou stejné ve všech IVS.
3.9. INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS) Zobecněním úvah o IVS dospěli fyzikové v 17. století k obecně platnému závěru: mechanickému principu relativity (též Galileiho princip relativity): Zákony mechaniky jsou stejné ve všech IVS. Rovnice, které tyto zákony vyjadřují, mají stejný tvar. Všechny IVS jsou pro popis mechanických dějů rovnocenné.

4 3.9. INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Př. Pustíme-li v rovnoměrně přímočaře jedoucím vlaku kuličku na podlahu, bude její trajektorie jiná z pohledu pozorovatele ve vlaku - úsečka a pozorovatele na zemi– část paraboly. Stejně tak naměří oba pozorovatelé jinou rychlost dopadu kuličky na podlahu vlaku. v v K

5 3.9. INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)
Př. Důležité ale je, že oba pozorovatelé naměří stejné zrychlení kuličky a to jak vzhledem k podlaze vagónu, tak vzhledem k povrchu Země. Na kuličku v obou soustavách působí stejná síla. (podle 2.NPZ) v v K

6 Inerciální vztažná soustava
NPZ - ZÁKON SETRVAČNOSTI Inerciální vztažná soustava soustava, ve které izolované těleso setrvává v klidu nebo pohybu rovnoměrně přímočarém. (inertia = latinsky setrvačnost) Neinerciální vztažná soustava soustava, ve které izolované těleso nezůstává v klidu nebo pohybu rovnoměrně přímočarém. (Soustava se zrychlením). Každá VS, která je vzhledem k IVS v klidu nebo pohybu rovnoměrně přímočarém je rovněž inerciální. VS spojená se Zemí je inerciální.

7 Použitá literatura BEDNAŘÍK, Milan: Mechanika, fyzika pro gymnázia. Praha: Prometheus, ISBN


Stáhnout ppt "DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU INERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY (IVS)"

Podobné prezentace


Reklamy Google