Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR"— Transkript prezentace:

1 7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY 7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. III/ Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“. Zpracováno 16. ledna 2013 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
S´se pohybuje vůči S  rychlostí v v S´se pohybuje částice rychlostí u´ v S se pohybuje částice rychlostí u = u´ + v (klasicky) y v x O Pokud u´→ c, pak je výsledek v rozporu s principy.

3 7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Einstein odvodil vztah pro skládání rychlostí, který už druhému postulátu o stálé rychlosti vyhovuje: Relativistický vztah pro skládání rychlostí u´ - ve směru osy x y v x O u´ - proti směru osy x

4 7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR
Dosadíme-li do za u´→ c x O Relativistickým skládáním rychlostí nelze překročit rychlost světla.

5 7.10 Inerciální vztažná soustava S′ se pohybuje vzhledem k soustavě S  rychlostí v = c/2. V soustavě S′ se pohybuje částice rychlostí u′ = c/3 tak, že vektory v a u′ jsou rovnoběžné. Jaká je velikost rychlosti u částice vzhledem k soustavě S, mají-li vektory v a u′ a) souhlasný směr, b) opačný směr? 7.11 Inerciální vztažná soustava S′ se pohybuje vzhledem k soustavě S stálou rychlostí v = 0,50c. V soustavě S′ se pohybuje částice rychlostí u′ = 0,40c tak, že vektory v a u′ jsou rovnoběžné. Jaká je velikost u rychlosti částice vzhledem k soustavě S, mají-li vektory v a u′ a) souhlasný směr, b) opačný směr?

6 Kosmická loď se pohybuje vzhledem k Zemi rychlostí v = 0,8c
Kosmická loď se pohybuje vzhledem k Zemi rychlostí v = 0,8c. Ve směru svého pohybu vypustí raketu, která se vůči lodi pohybuje rychlostí u´ = 0,6c. Klidová délka rakety je 10 m. Jaká je délka rakety a) vzhledem k lodi, b) vzhledem k Zemi? v Obr.: 1 Obr.: 2

7 Použitá literatura Literatura:
BARTUŠKA, K.: Fyzika pro gymnázia – Speciální teorie relativity. Prometheus, Praha ISBN LEPIL, O. a kol.,: Fyzika – sbírka úloh pro střední školy. Prometheus, Praha 2010 ISBN TARÁBEK, P., ČERVINKOVÁ, P.: Odmaturuj z fyziky. Didaktis, Brno 2004 ISBN Obrázky: vlastní. [1] [online]. [cit ]. Dostupné z: [2] [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "7. SKLÁDÁNÍ RYCHLOSTÍ VE STR"

Podobné prezentace


Reklamy Google