Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.10.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.10."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0125 Téma: Nedostatky ve větné stavbě - prezentace Anotace: Prezentace slouží vyučujícímu jako vizualizace výkladu o odchylkách od pravidelné větné stavby. Obsahuje příklady k jednotlivým jevům i cvičení pro samostatnou práci žáků.

2 Nedostatky ve větné stavbě Nedostatky v psaných i mluvených projevech

3 Anakolut  vyšinutí z vazby  Mluvčí dokončí větu nebo souvětí jinak, než to napověděl na začátku.  Děti, když přišly ze školy, bylo jim zima.  Když přišly děti ze školy, bylo jim zima.  Náš Karel, když se učil, všechno mu vadilo.  Když se náš Karel učil, všechno mu vadilo.

4 Zeugma  spřažení vazeb  Spojení jednoho předmětu se dvěma slovesy, která mají různou vazbu.  Celá rodina obdivovala a fandila Spartě.  Celá rodina obdivovala Spartu a fandila jí.  Udržujte čistotu před i v obchodě.  Udržujte čistotu před obchodem i v něm.

5 Kontaminace  směšování vazeb  Zkříží se různé konstrukce stejného, podobného nebo protikladného významu.  Proti nedostatkům ve výchově je třeba čelit.  čelit něčemu + bojovat proti něčemu  Přihlížíme na vaše odborné znalosti.  přihlížet k + dívat se na

6 Atrakce  skladebná spodoba  Mechanické přizpůsobení tvaru slova podobě slova sousedního.  Nechtěli věřit slibům našim sousedům.  Nechtěli věřit slibům našich sousedů.  Práce zdravotníků slouží zdraví našim občanům.  Práce zdravotníků slouží zdraví našich občanů.

7 Pojmenujte nedostatek ve větné stavbě a odstraňte jej  Rodiče mu pořád něco vytýkali a napomínali.  Domácí nejvíce chválili a spoléhali na brankáře.  Mnoho návštěvníků stále přicházelo a odcházelo z Pražského hradu.  Projevujeme vážný zájem a porozumění pro mladé lidi.

8 Pojmenujte nedostatek ve větné stavbě a odstraňte jej  Útočník Kuka, když po zranění opět nastoupil v útoku Slavie, dařilo se mu dávat branky.  Někteří sportovci, kteří trochu v něčem vynikli, stoupne jim sláva do hlavy.  Lukáš, když byl malý, nechtělo se mu chodit do školy.  Jiřina, která je moje kamarádka, často ji navštěvuji.

9 Další nedostatky  Mluvní manýry – šablonovitý způsob promluvy.  Parazitní zvuky a slova – ehm, eee, vlastně, takže, ano …  Chybné užití předložky – Díky nehodě zůstal na vozíku. Katalog si vyzvedněte na prodejně.  Nevhodný pořádek slov – Vybílená místnost vápnem musí dobře vyschnout.

10 Odstraňte nevhodný pořádek slov  Strážnice je známé město svým folklorem.  Z brankářů především vynikl Čechmánek.  Jan se přistěhoval do vedle nás stojícího domu.  Návštěvníci ZOO pozorovali nadšeně řvoucího lva.  Pronajali jsme si místnost se zvláštním vchodem na měsíc.  Šli jsme po vyznačené cestě na turistické mapě.

11 Prověrka  Zájezd do hor naší třídy zorganizoval Tom.  Do před chalupou stojícího topolu uhodil blesk.  Pozdní mrazíky poškodily vážně kvetoucí meruňky.  Máme rádi opékané kuře na rožni.  Vyvrácené stromy vichřicí byly z cesty odstraněny.  Třel bídu s nouzí se svou ženou.

12 Děkuji za pozornost  Vytvořila: Vanda Malurová  8. dubna 2012  Zdroje:  Čechová, M. a kol.: Český jazyk pro 3. ročník SOŠ. SPN, Praha, 2002. 1. vyd. ISBN 80-7235-190-7  Blechová, M. a kol.: Kontrolní diktáty a pravopisná cvičení s klíčem. Blug. ISBN 80-7274-925-0


Stáhnout ppt "Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.10."

Podobné prezentace


Reklamy Google