Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava,"— Transkript prezentace:

1 MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava, před technologická, úprava, žebírka, filé, medailonky Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 509

2 TELECÍ MASO  Používáme maso z: Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Kýty - řízky, plátky, filé, medailonky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Pečeni s ledvinou - žebírka, řízky Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé Telecí panenskou svíčkovou - medailonky, filé  Z vařených částí využíváme: hrudí hrudí nožičky nožičky hlavu hlavu  Vnitřnosti: játra játra Mozeček Mozeček brzlík brzlík plíčky plíčky jazyk jazyk

3 PŘÍPRAVA  Minutky z telecího masa připravujeme na: pánvi, roštu na anglický způsob pánvi, roštu na anglický způsob po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování po opečení krátce podusíme na pochoutkové másle - aromatizování  Můžeme i flambovat před hostem  Při gratinování maso přeléváme: bešamelem bešamelem omáčkou morney omáčkou morney  Zapékat můžeme s plátky sýra, šunky, přidáváme různé doplňky  Do šťávy vkládáme různé doplňky a vložky  Přílohami a obložením získá pokrm charakteristické vlastnosti a pojmenování

4 PŘEDTECHNOLUGICKÁ ÚPRAVA Vyjmenuj:  Odblaňujeme  Blanšírujeme  Krájíme na porce – řízky, plátky, žebírka, medailonky, filé  Naklepáváme  Nasekáváme  Plníme a tvarujeme  Moříme v oleji, kořeníme, obalujeme  Solíme až nakonec

5 TELECÍ FILÉ  kýta  plátek masa je menší a silnější  na 1poci 1 plátek 1. http://www.toppotraviny.cz/teleci-maso/teleci-kyta-bez-kosti

6 TELECÍ MEDAILONKY  kýta, telecí panenská svíčková  hmotnost cca 150 – 200g  na jednu porci 4 -5 kousků masa O které maso jde? Telecí svíčková 2. http://www.jehnecimaso.cz/obchod/teleci-maso/

7 TELECÍ ŽEBÍRKA  Telecí pečeně  plátek masa s žeberní kostí  1 porce 1 žebírko O které maso jde? Telecí pečeně b.k 3. http://www.ceskamasna.cz/maso/teleci-maso/teleci-pecene-b-k-chlazena-vac.html

8 PŘÍRODNÍ TELECÍ ŘÍZEK  plátek z kýty lehce: naklepeme naklepeme nařízneme nařízneme osolíme,opečeme osolíme,opečeme  do šťávy přidáme moučné máslo: rozředíme vývarem rozředíme vývarem dochutíme dochutíme  Přílohy- různé úpravy brambor, rýže, jemné zeleninové saláty

9 TELECÍ ŽEBÍRKA NA ŽAMPIONECH  kotlet opečeme  do výpeku přidáme nakrájené žampiony  zalijeme vývarem a dusíme  zjemníme máslem  Přílohy – brambory, rýže, kompot

10 ZDROJ:  Sedláčková, H.: Technologie přípravy pokrmů 3, Fortuna 2004, ISBN: 80- 7168-737-5  Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti


Stáhnout ppt "MINUTKY Z TELECÍHO MASA Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Telecí, maso, příprava,"

Podobné prezentace


Reklamy Google