Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."— Transkript prezentace:

1 Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.3459 Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa 7.1. Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Český jazyk a literatura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_116 Ročník: 5. Sada: Přírodověda Druh: Prezentace Autor: Mgr. Alice Kořenková Název: Vánoce a vánoční zvyky Anotace: Vánoční zvyky a jejich tradice, seznámení s původem Datum vytvoření: 01.12.2012 Datum ověření: 06.12.2012

2 Vánoce Vánoce jsou svátky, které oslavují narození Ježíše Krista. Spolu s Velikonocemi patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Slavíme je 24., 25. a 26. prosince. K Vánocům se pojí nejrůznější tradice, k nimž patří vánoční stromek, jesličky (betlém), vánoční pohlednice, jmelí, vánoční zvyky, koledy, dárky, vánoční jídlo (večeře) a cukroví. Vánoční stromek V roce 1816 se poprvé objevil ozdobený vánoční strom na rakouském císařském dvoře. K nám se dostal zvyk zdobit vánoční stromek z Německa a severských zemí, a to až kolem poloviny 19. století. Nejprve do měst, později na venkov. Jak zdobíte vánoční stromek? Ozdobami ze slámy, vizovickým pečivem, perníčky, jablky, ořechy, skleněnými a papírovými ozdobami, čokoládovými figurkami.

3 Betlém (Jesličky) Už od dávných dob stavěli lidé o Vánocích betlémy (jesličky), ke kterým si dávali dárky. Betlémy měly názorně připomínat narození Ježíška ve chlévě. Figurky byly vyřezány ze dřeva, modelovány z vosku, chlebového těsta, sádry. Časté jsou jesličky z tvrdého papíru. Naše pohyblivé betlémy jsou známy po celém světě. Vánoční pohlednice První vánoční pohlednice se objevily v Anglii již v polovině 19. století. V dnešní době začínají být klasické pohlednice nahrazovány elektronickými přáními, které jsou zasílány prostřednictvím emailů, sms, nebo mms.

4 Jmelí Jmelí je cizopasná léčivá rostlina, kterou najdete v korunách stromů listnatých i jehličnatých. Už staří Keltové mu přisuzovali kouzelnou moc. K nám se jmelí dostalo jako rostlina pro štěstí. Vánoční zvyky Vánoční zvyky se soustřeďovaly na Štědrý den a následující tajuplnou noc. Většina zvyků byla spjata s přáním, aby příští rok byl bohatý v hospodářství. Mezi nejznámější zvyky patří rozkrojování jablíček, pouštění skořápek se svíčkami po vodě, odlévání olova a házení střevícem přes rameno.

5 Vánoční koledy Koleda představuje původně píseň, kterou děti zpívaly při obcházení kdy „si koledují“ o výslužku, kterou představovalo především jídlo nebo pití; tento zvyk se dnes udržel už pouze na vsích. Postupně však se slovo koleda stalo označením písně s vánoční tématikou, původně s náboženským obsahem, v posledním století však i bez něho. Nejznámější vánoční koleda je píseň Tichá noc, svatá noc. Znáte ji také? Vánoční dárky V evropských zemích se od pozdního středověku dávají o Vánocích dárky dětem, které přináší svatý Mikuláš (od 19. století i Santa Claus) nebo Ježíšek, právě narozený v Betlémě. Smyslem bylo původně připomenout, že i když dárky obstarávají rodiče, vděčnost za ně patří Bohu. V moderní době se Vánoce staly významnou příležitostí k mimořádným nákupům a hrají v obchodě velkou roli. Nicméně i dnes se dodržují jistá pravidla, která tyto dary odlišují: dárky jsou anonymní, pečlivě se balí a nesmí na nich zůstat cenovky z obchodu.

6 Vánoční jídlo – Štědrovečerní večeře 24. prosince bývá tradicí, že se schází celá rodina na slavnostní večeři. Samotná večeře se tradičně skládala z rybí polévky, bramborového salátu s kaprem a během její konzumace se dodržovaly jisté zvyklosti: mohlo se tak připravit o talíř více pro nečekanou návštěvu, případně položit pod talíř minci či šupinu. Vánoční cukroví Vánoční cukroví a jeho pečení je jedna z obecně rozšířených vánočních tradic, která je ve velké části českých domácností dodržována. Většina z vánočních cukroví se připravuje ze směsi mouky, cukru, vajec, másla, kakaa, čokolády a různých druhů ořechů a kandovaného ovoce. Mezi typické patří cukroví z lineckého těsta, které je možné navíc ochutit strouhaným kokosem nebo kakaem. Typickými vůněmi jsou vanilka a rum, typickým kořením skořice.

7 Test 1)Které nejvýznamnější křesťanské svátky znáš? 2)Uveď data vánočních svátků? 3)Které tradice jsou spojené s Vánocemi? 4)Vyjmenuj alespoň 3 vánoční zvyky? 5)Jak oslavujete Vánoce doma?

8 Citace Obrazový a textový materiál dostupný na: Čeština pro 5. ročník Základní školy, Eva Hájková – Věra Kočárková, učebnice, nakladatelství Jinan 1993, str. 52 – 57. 01.12.201222.00hod. http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1noce#mediaviewer/File:Juletr%C3%A6et.jpg 01.12.201222.05hod. Klipart 01.12.201222.25hod.


Stáhnout ppt "Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních."

Podobné prezentace


Reklamy Google