Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou."— Transkript prezentace:

1 SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze 1.0. 26. 9. 2016 Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou unií.

2 Vstupní data pro SWOT analýzy 1 Dotazníková šetření Vlastní realizované dotazníkové šetření spojené se sběrem záměrů Realizované MŠMT – definující oblasti pro zlepšení a také jako podklad pro žádosti o dotace v rámci OP VVV. Statistické údaje Meziobecní spolupráce v oblasti předškolní výchovy a základního školství Český statistický úřad Údaje ze evidence města Kladno Výstupy z pracovních skupin

3 Vstupní data pro SWOT analýzy 2 Analýza dostupných strategických dokumentů: Integrovaný plán rozvoje města Kladna (2013) Strategie udržitelného rozvoje SO ORP Kladno 2014-2020 Akční plán rozvoje území správního obvodu ORP Kladno(2015-2024) Program rozvoje území obvodu Středočeského kraje 2014-2020 Strategie místních akčních skupin Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 Akční plán inkluzivního vzdělávání 2016-2018 Strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 a další

4 Základní oblasti rozvoje 1 Analýza rizik vzdělávání v řešeném území Předškolní Základní Vymezení problémových oblastí Nedostatečné a nesystematické vzdělávání pedagogů v oblasti polytechnického vzdělávání. Nedostatek kvalifikovaného personálu. Nedostatečné zapojení rodičů nejen v oblasti čtenářské pregramotnosti. Nedostatečné vybavení pro aktivní zapojení dětí do výuky, nedostatečné vybavení logopedickými pomůckami. Chybějící školní psycholog a logoped tzv. „v terénu“. Velký počet žáků ve třídách bránící individuálnímu přístupu ke znevýhodněným i ostatním žákům a chybějící vzdělání pedagogů v této oblasti. Nedostatek kvalitních asistentů. Nedostatečné vybavení výukovými pomůckami a schopnosti pedagogů s těmito pomůckami pracovat. Nevyhovující vybavenost odborných učeben IT, jazyků atp.

5 Základní oblasti rozvoje 2 Vymezení prioritních oblastí rozvoje v řešeném území Vytvoření podmínek pro začleňování znevýhodněných osob do vzdělávacího procesu. Podpora čtenářské a matematické gramotnosti. Rozvoj klíčových kompetencí dětí, žáků a pedagogů. Modernizace infrastruktury pro předškolní a základní vzdělávání - dostupnost a kvalita.

6 SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 1 SWOT-3 analýza: Vytvoření podmínek pro začleňování znevýhodněných osob do vzdělávacího procesu Silné stránkySlabé stránky  Aktivní školy na území ORP ochotné zapojovat se do spolupráce mezi ZŠ a MŠ.  Na řadě škol již existuje koncepce rozvoje školy včetně definovaných osvědčených postupů.  Sdílení zkušeností mezi pedagogy MŠ a ZŠ a potřeb v přípravě.  Velké počty dětí ve třídách.  Nedostatek kvalitních asistentů.  Nedostatek odborníků a problémy s porozuměním diagnostice ze strany rodičů. PříležitostiHrozby  Modernizace učeben.  Zajištění finančních prostředků na kvalitní asistenty.  Nastavení pravidelného diagnostikování dětí a následnou úpravu výukových metod a zvýšení zapojení rodičů při řešení dané problematiky.  Nedostatek personálu z pohledu změn v přijímání dětí do MŠ dle věku (nedostatečné vzdělávání pedagogů).  Neodpovídající vybavení a zázemí MŠ.  Nespolupracující rodiče při diagnóze SVP u dětí.

7 SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 2 SWOT-3 analýza: Podpora čtenářské a matematické gramotnosti Silné stránkySlabé stránky  Využívání projektových metod ve výuce.  Dostupné metody v rámci ČR, které se dají využívat dle možností jednotlivých škol.  Existující příklady dobré praxe mezi školami v řešeném území.  Slabé porozumění textu a práce s informacemi ze strany žáků.  Chybějící domácí příprava.  Nedostačující knižní fond a nízká hodinová dotace. PříležitostiHrozby  Modernizace učeben.  Sdílení zkušeností mezi školami i mezi pedagogy a společné vzdělávání.  Propojení čtenářské a matematické gramotnosti (porozumění řešeným úlohám a práce s informacemi).  Nedostatečná spolupráce mezi školami a pedagogy.  Velký počet dětí ve třídách bránící individuálnímu přístupu.  Nedostatečná motivace dětí a neúčast rodičů na domácích přípravách dětí.

8 SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 3 SWOT-3 analýza: Rozvoj klíčových kompetencí dětí, žáků a pedagogů Silné stránkySlabé stránky  Osvědčené přístupy pro modernizaci výuky a rozvoj klíčových kompetencí dětí a žáků (projektová výuka, exkurze, besedy).  Existující spolupráce mezi MŠ a ZŠ (motivační programy pro lepší přechod na vyšší stupeň).  Aktivní školy na území ORP Kladno ochotné rozšiřovat spolupráci s dalšími subjekty  Problémy se zapojením do stávající výuky (nedostatečné znalosti pedagogů).  Nedostatečně vybavené odborné učebny od odborných předmětů, IT, cizí jazyk až po dílenské předměty.  Vysoký počet dětí ve třídách. PříležitostiHrozby  Zvýšení podílu praktických ukázek ve výuce – laboratorní cvičení, realizace projektů podporujících manuální zručnost žáků.  Podpora nabídky mimoškolních kroužků s možností využití zázemí odborných učeben.  Zvyšování IT dovedností a znalostí pedagogů.  Rychlé zastarávání pomůcek.  Chybějící IT vybavení zejména v MŠ.  Nezapojení rodičů do přípravy a aktivní podpoře v rámci vzdělávání.

9 SWOT 3 analýza prioritních oblastí rozvoje 4 SWOT-3 analýza: Modernizace infrastruktury pro předškolní a základní vzdělávání – dostupnost - kvalita Silné stránkySlabé stránky  Relativně široká síť vzdělávacích zařízení v řešeném území – dostatečná kapacita škol.  Kvalita škol.  Mimoškolní aktivity.  Často chybí dlouhodobá koncepce rozvoje školy definující nezbytné kroky zajišťující modernizaci školy.  Nadměrná legislativa a administrativní zátěž zahlcující pedagogy a snižující čas na přípravu výuky.  Nedostatečné zapojení dalších subjektů do systému vzdělávání. PříležitostiHrozby  Vytvářený koncept podpory vzdělávání za celé řešené území (MAP).  Možnost získat prostředky na modernizaci odborných učeben ze strukturálních fondů.  Ochota zaměstnavatelů podporovat již základní vzdělávání formou prezentací, exkurzí či vybavením odborných učeben.  Neprovázání pořízení moderního vybavení a zařízení s odpovídajícím zvyšováním znalostí a dovedností pedagogů.  Zejména u IT vybavení dochází k rychlému zastarávání počítačových učeben.  Nedostatek finančních prostředků na rekonstrukce objektů (zateplení, havarijní stavy budov, výstavbu a modernizace učeben).


Stáhnout ppt "SWOT 3 analýza - MAP pro ORP Kladno Verze Název projektu: Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno Projekt je spolufinancován Evropskou."

Podobné prezentace


Reklamy Google