Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

4.3.-7.4.2010. Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Správná a vyvážená strava obsahuje 60% cukrů 25%

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "4.3.-7.4.2010. Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Správná a vyvážená strava obsahuje 60% cukrů 25%"— Transkript prezentace:

1

2 Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Správná a vyvážená strava obsahuje 60% cukrů 25% tuků 15% bílkovin

3 Cukry - základní zdroj energie pro organizmus Dělí se na - Jednoduché – např. cukr a med (sladkosti) - Složené - např. cereálie

4 Tuky - fungují hlavně jako rezervní zdroj energie - konzumace tuků v rozumné míře je důležitá - je lepší jíst rostlinné a rybí tuky než živočišné rostlinné a rybí tuky živočišné tuky

5 Bílkoviny - základní složka buněk organizmu - základní stavební látky svalů, kostí, chrupavek, buněk a orgánů Dělíme je na - Živočišné – např. vejce, mléčné výrobky - Rostlinné – např. brambory, luštěniny, sója

6 Vitamíny a minerály V potravě můžou být obsaženy také vitamíny a minerály. Různé vitamíny můžou být užitečné. Např. vitamín D podporuje růst kostí.

7 Otázky a odpovědi Co z obrázků je zdravé? ☺  ☺  

8 Zdroje:


Stáhnout ppt "4.3.-7.4.2010. Základní složky potravy 1) Cukry (sacharidy) 2) Tuky (lipidy) 3) Bílkoviny (proteiny) Správná a vyvážená strava obsahuje 60% cukrů 25%"

Podobné prezentace


Reklamy Google